της Ματίνας Παπαχρηστούδη
Από τη στήλη media-λογώντας
Μερικές φορές ξεπερνά τα όρια η πολιτική υποκρισία, ξεχειλίζει στους διαδρόμους της Βουλής. Δύο εβδομάδες τώρα και μέσα στο γενικό χαμό των πολιτικών εξελίξεων, έχουν κατατεθεί πολλές ερωτήσεις βουλευτών προς τον υπουργό Μεταφορών και Δικτύων για το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης. Έγιναν, επίσης, δυο συζητήσεις στην Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας για την Digea, την ψηφιακή μετάβαση, το υψηλό κόστος των συμβάσεων που ζητά η μονοπωλιακή εταιρία των καναλαρχών από τα περιφερειακά κανάλια καθώς και τις περιοχές που δεν βλέπουν πια τηλεόραση γιατί το σήμα της Digea νόμιμα δεν καλύπτει όλη τη χώρα. Και ενώ γινόταν αυτή η συζήτηση, άλλοι βουλευτές στην Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας ζητούσαν το ίδιο πράγμα, να γίνει συζήτηση για την Digea και τα περιφερειακά κανάλια.
Το τι ακριβώς έχει συμβεί είναι εύκολο να διαπιστωθεί. Οι βουλευτές της περιφέρειας έλαβαν άπειρες κλήσεις και διαμαρτυρίες από τους «πελάτες» τους, τους ψηφοφόρους τους, αλλά και από τους τοπικούς καναλάρχες, οι οποίοι διαπίστωσαν πως για να συνεχίσουν να έχουν τηλεοπτικό σταθμό πρέπει να πληρώνουν την Digea, κάθε μήνα, από 1.600 ώς και 4.500 ευρώ. Αυτοί, που στα πρότυπα των καναλαρχών της Αθήνας αναπτύχθηκαν άναρχα και σε αγαστή διαπλοκή με την τοπική πολιτική εξουσία.
Ήρθε, όμως, η ψηφιακή τηλεόραση και οι μεγάλοι καναλάρχες τα πήραν όλα. Αν και ζημιογόνα τα ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, είναι μέτοχοι στην εταιρία της Digea η οποία πήρε όλες τις ψηφιακές συχνότητες δίνοντας στο Δημόσιο μόλις 18,6 εκατ. ευρώ για 15 χρόνια. Τα λεφτά αυτά και πολλά άλλα θα τα βγάλει από τα ενοίκια στους περιφερειακούς σταθμούς. Τις συμβάσεις των οποίων βάζει ενέχυρο στις τράπεζες για να πάρει δάνειο 12 εκατ. ευρώ, γιατί και αυτή βέβαια ζημιογόνος είναι. Αλλά έχει με το μέρος της το νόμο που ψήφισαν Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.
Η ψηφιακή μετάβαση, λοιπόν, έχει ολοκληρωθεί σε Πελοπόννησο, Έβρο, Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Αττική. Και ενώ η υπόθεση «ψηφιακή τηλεόραση» άρχισε μεταβατικά το 2008 επί Θοδωρή Ρουσόπουλου, από την Digea βέβαια τους τελευταίους έξι μήνες διαπίστωσαν όλοι πως αυτή ράφτηκε και κόπηκε στα μέτρα των απαιτήσεων των καναλαρχών.
Ο ψηφιακός χάρτης άλλαξε το 2012 μετά από αίτημα της Digea για να κάνει μικρότερες επενδύσεις σε πομπούς, η ΕΡΤ έβαλε λουκέτο, και οι βουλευτές Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ψήφισαν για το ψηφιακό καθεστώς τον Νοέμβριο 2013. Κανείς δεν είδε ή άκουσε τις διαμαρτυρίες άλλων εταιριών κατά τη διάρκεια του υποτιθέμενου διαγωνισμού από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών. Ένα χρόνο μετά δέχονται διαμαρτυρίες γιατί το ψηφιακό σήμα της Digea δεν καλύπτει ολόκληρες περιοχές στις εκλογικές τους περιφέρειες. Δεν υπάρχει σήμα, τίποτα, μαύρο. Μαθαίνουν πως οι δήμοι πρέπει να πληρώσουν για να υπάρχει τηλεόραση για όλους. Και με τον αέρα του ισχυρού παίρνουν την απάντηση από το μονοπώλιο της Digea, ότι η εταιρία εφαρμόζει τους νόμους που αυτοί, οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ψήφισαν.