Τώρα που το «Μακεδονικό» έφυγε απ’ τα πρωτοσέλιδα του εγχώριου τύπου, και την επικαιρότητα επισκίασαν εντέχνως η Novartis, ο μίνι ανασχηματισμός και το επίδομα της κ. Αντωνοπούλου, τώρα ίσως να βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σημείο των συνομιλιών. Λίγο πριν εκκινήσει η δεύτερη και πιο σημαντική φάση της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο πρωθυπουργών, οι δύο πλευρές, καθορίζουν τις «κόκκινες γραμμές», θέτουν τα θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος στην ατζέντα και διεκδικούν συμμάχους.
Όπως έχουμε σημειώσει μέσα από τις σελίδες του Δρόμου, η ανακίνηση του «Μακεδονικού» δεν προέκυψε από κάποια διμερή ανάγκη μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, ούτε σκοπός είναι μια πραγματική περιφερειακή διευθέτηση. Οι επιδιώξεις των μεγάλων δυνάμεων (εμφανώς ΗΠΑ, Γερμανία και Τουρκία και στο παρασκήνιο Ρωσία και Κίνα) για την περιοχή, που άλλοτε συμπλέουν και άλλοτε έρχονται σε σύγκρουση, είναι αυτές που καθορίζουν τον ρυθμό και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων.
Η υποχωρητικότητα της Ελλάδας αλλά και η απλόχερη στήριξη που έχει από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, δίνουν την ευχέρεια στον Ζάεφ να στριμώξει κι άλλο την Αθήνα. Η μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και η αφαίρεση αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μαζί και με μια φραστική καταγγελία των «υπερβολών» του παρελθόντος, δημιουργούν ένα επικοινωνιακό αβαντάζ στην ΠΓΔΜ, που εμφανίζει ως παράλογες και αδιάλλακτες τις απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς. Την ίδια στιγμή βέβαια, «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα θεωρούνται μη διαπραγματεύσιμες δείχνοντας μια ιδιότυπη σύμπλευση του «προοδευτικού» κ. Ζάεφ και του άσπονδου εχθρού του «εθνικιστή» κ. Γκρουέφσκι.
Το σχέδιο Ν. Κοτζιά προβλέπει μια συμφωνία σε δόσεις που για αρχή θα «λύνει» το ονοματολογικό ώστε να ξεκλειδώσει άμεσα η είσοδος της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και τα άλλα, αλυτρωτισμός στο Σύνταγμα, γλώσσα, ταυτότητα κ.λπ. θα παραπέμπονται στο μέλλον
Μπορεί η ταυτόχρονη παράθεση των εννοιών «κόκκινες γραμμές» και «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» να προκαλεί αμηχανία σε κάθε εχέφρονα άνθρωπο, στο Μαξίμου όμως δηλώνουν πως έχει την έγκριση Τσίπρα το σχέδιο συμφωνίας που έχει ετοιμάσει ο Ν. Κοτζιάς και αποτυπώνει την πρόοδο των συνομιλιών χωρίς να ξεπερνάει τις «κόκκινες γραμμές» της χώρας μας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέουν, ο σκόπελος των σημερινών διαφωνιών θα ξεπεραστεί με την πρόβλεψη μιας διεθνούς συνθήκης και θα μεταφέρει τα προβλήματα στο απροσδιόριστο μέλλον. Το σχέδιο προβλέπει μια συμφωνία σε δόσεις που για αρχή θα «λύνει» το ονοματολογικό ώστε να ξεκλειδώσει άμεσα η είσοδος της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και τα άλλα, αλυτρωτισμός στο Σύνταγμα, γλώσσα, ταυτότητα κ.λπ. θα παραπέμπονται στο μέλλον. Όπως και να έχουν τα πράγματα, αυτή θα είναι η πρώτη πρόταση της Αθήνας προς τα Σκόπια μετά από 12 χρόνια. Σε συναντήσεις που είχε ο Αλ. Τσίπρας με Ευρωπαίους ηγέτες, στα πλαίσια της άτυπης συνόδου κορυφής της Ε.Ε., παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, προσπαθώντας να μετριάσει τα αποτελέσματα τις επικοινωνιακής εκστρατείας των Σκοπίων.
Σε κάθε περίπτωση τρία είναι τα θέματα που καλείται να διαχειριστεί η ελληνική κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα. Το πρώτο είναι να μετριάσει τον εκβιασμό των συμμάχων για μια λύση που θα περνάει τα όρια αξιοπρέπειας για την ελληνική πλευρά και να μη βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να φορτωθεί όλες τις ευθύνες σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας. Το δεύτερο είναι να εμφανίσει μια κοινοβουλευτική συναίνεση και να μην οδηγηθεί σε πλήρη απομόνωση στη Βουλή. Το τρίτο, ίσως και σημαντικότερο, είναι να περιορίσει τις αντιδράσεις του κόσμου, που όπως έδειξαν και τα συλλαλητήρια, παρά τον επικοινωνιακό εκβιασμό απ’ τα ΜΜΕ, έχει ενισχυμένα αντανακλαστικά και δεν θα αφήσει την κυβέρνηση Τσίπρα να προχωρήσει ανενόχλητη σε μια ακόμη εθνικά επιζήμια συμφωνία.