Όταν το κράτος αποσύρεται
Η «Στέγη» χρηματοδοτείται από την Γενική Γραμματεία Πρόνοιας και το ΙΚΑ, καλύπτοντας περίπου τα 2/3 του κόστους για κάθε παιδί (6.5 ευρώ/μέρα), με αποτέλεσμα τα τροφεία να κυμαίνονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Περίπου 250 παιδία αφορά το συγκεκριμένο καθεστώς, από τα συνολικά 500 καθώς στο ίδρυμα υπάρχουν και ιδιωτικά τροφεία (ύψους περίπου 330 ευρώ/μήνα).
Η χρηματοδότηση όμως πλέον είναι παρελθόν. Το ΙΚΑ, πλέον ΕΟΠΥΥ, έχει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του από τον Ιανουάριο, οδηγώντας την «Στέγη» να λειτουργεί σε τεντωμένο σκοινί. Το πενταετές πλάνο-προγραμματική συμφωνία με το κράτος, το οποίο είχε υπογραφεί το 2007, με το οποίο λειτουργούν οι συγκεκριμένοι παιδικοί σταθμοί λήγει τον Αύγουστο, βαθαίνοντας την αβεβαιότητα. Οι εργαζόμενοι δεν λαμβάνουν ένσημα εδώ και 3 μήνες, τους χρωστούν τον μισθό του Ιουνίου, ακούγονται φήμες για περικοπές 22%, η απόλυσή τους διαφαίνεται, ενώ οι γονείς αντιμετωπίζουν αδιέξοδο, καθώς τους ανακοινώθηκε ότι από την νέα σχολική χρονιά δεν θα είναι δυνατόν τα παιδιά τους να λαμβάνουν φθηνή και υψηλής ποιότητας φροντίδα, εκτός και αν πληρώνουν το αντίτιμο των 330 ευρώ/μήνα. Μια σημαντική λεπτομέρεια; Όλα αυτά ειπώθηκαν στους γονείς εν μέσω του Ιουλίου, όταν η προθεσμία για τις αιτήσεις σε άλλους παιδικούς σταθμούς είχε λήξει αφήνοντάς του χωρίς καμία επιλογή, και εκατοντάδες οικογένειες σε αδιέξοδο.
«Μας χρωστάνε ένσημα 3 μηνών και τον μισθό του Ιουνίου. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Δουλεύουμε στην Παιδική Στέγη του Πειραιά, μια περιοχή που δεν έχει καθόλου υποδομές. Παιδιά που τα μεγαλώσαμε εμείς, έρχονται ως γονείς και μας αφήνουν τα παιδιά τους. Ειδικά σε εμάς», δηλώνουν οι εργαζόμενες στον ίδρυμα, Ελεονόρα Γηράση, Ιωάννα Γιδά και Ιωάννα Ανδρουλιδάκη.
Ενώ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, Γιώργος Μπουλούγαρης, τονίζει ότι «η προσχολική αγωγή είναι υποχρέωση του κράτους, προκειμένου τα νήπια να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία. Δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα, ούτε αντικείμενο φιλανθρωπίας. Ο αγώνας μας θα πάει μέχρι τέλος. Είναι αγώνας για το ψωμί και την επιβίωσή μας». Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι τα κτίρια των παιδικών σταθμών αποτελούν φιλέτα της αγοράς ακινήτων. Σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας των σταθμών, η «αξιοποίηση» τους, θεωρείται βέβαιη.
Μέτωπο γονέων και εργαζομένων
Το στοιχείο που δίνει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ελπιδοφόρα διάσταση είναι η εκφρασμένη θέληση γονέων και εργαζομένων για κοινό μέτωπο αγώνα. Σε ψήφισμά τους διεκδικούν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και αγωγή για τα παιδιά όλων των εργαζομένων και των ανέργων, ανεξαρτήτως του ασφαλιστικού τους φορέα και του εισοδήματος τους. Μόνιμη και σταθερή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του ιδρύματος.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η μητέρα ενός παιδιού 4,5 ετών, Μαρίνα Βέτση, «Το κράτος αδιαφορεί να στήσει μια δημόσια και δωρεάν αγωγή.
Το ίδρυμα στέκεται με την προσωπική εργασία του προσωπικού». Οι εργαζόμενοι στην «Παιδική Στέγη» απεργούν την Δευτέρα 9/7/2012, και θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση στις 9 το πρωί, από κοινού με τους γονείς, στο Υπουργείο Υγείας.