Χρέη τυμβωρύχου εκτελεί ο Ιοβόλος
Λίγα λόγια, αλλά με σημασία, που δεν βρήκαν στην επικαιρότητα το χώρο τους. Ξεθάβω λοιπόν αποσπάσματα από την ανοιχτή επιστολή που έστειλε η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, προς τους υπουργούς της κυβέρνησης: Θέλουμε «να πούμε λίγα λόγια σταράτα που πρέπει να γίνουν αντιληπτά από όλους, εάν θέλουμε να βγούμε από το αδιέξοδο», γράφουν ο Πρόεδρος και ο γεν. γραμματέας του ΓΕΩΤΕΕ (Αθ. Σαρόπουλος και Γ. Παπαρουσόπουλος) στην επιστολή, και αναφέρουν:
«Ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας είναι η βάση της παραγωγής, αλλά αυτή η βάση διαβρώθηκε και αποσαθρώθηκε τα τελευταία 35 χρόνια από την έλλειψη εθνικής και περιφερειακής στρατηγικής και τον προσανατολισμό (εκμαυλισμό;) όλων των εμπλεκομένων στην είσπραξη ευρωπαϊκών επιδοτήσεων σε βάρος της παραγωγής και πώλησης ανταγωνιστικών προϊόντων. Είναι απαράδεκτο να είμαστε ακόμη έντονα ελλειμματικοί στο ισοζύγιο εμπορίας αγροτικών προϊόντων μετά από επτά συνεχόμενα χρόνια κρίσης και παρά τη σημαντική μείωση της εγχώριας κατανάλωσης και την αύξηση των εξαγωγών, όταν μάλιστα δεν έχουμε διατροφική αυτάρκεια σε βασικά είδη διατροφής (αυτάρκεια στο βόειο κρέας μόλις 20%, στο χοιρινό κρέας 30%, στο αγελαδινό γάλα 50%, στο αλεύρι για ψωμί 30%, στα όσπρια 30% κ.λπ.). Είναι απαράδεκτο να έχουμε “δημιουργήσει” όλες τις συνθήκες για να εκτινάξουμε το κόστος παραγωγής στα ύψη απειλώντας την οικονομική βιωσιμότητα κάθε αγροτικής εκμετάλλευσης και μάλιστα να εισάγουμε πλέον και να μην παράγουμε στην Ελλάδα σχεδόν το σύνολο των αγροτικών μας εισροών και εφοδίων: δηλαδή σπόρους, λιπάσματα, γεωργικά φάρμακα, γεωργικά μηχανήματα και τα παρελκόμενα αυτών, αγροτικά εργαλεία, καύσιμα, λιπαντικά και αναλώσιμα των γεωργικών μηχανημάτων, αντλητικά συγκροτήματα, ζωοτροφές, ζωικό κεφάλαιο αναπαραγωγής, αμελκτικό εξοπλισμό, τεχνικό εξοπλισμό και αυτοματισμούς μεταποίησης (εξοπλισμός ελαιοτριβείων, παστερίωσης, τυροκομίας και επεξεργασίας γάλακτος κ.ά.). Συνεπώς, οι ευρωπαϊκές οικονομικές ενισχύσεις προς τους αγρότες, είτε είναι άμεσες (ΟΣΔΕ), είτε δίνονται μέσω επενδυτικών σχεδίων βελτίωσης, ακόμη και όταν χρησιμοποιούνται για τον σκοπό που δίνονται, τελικά καταλήγουν σε “ξένες” τσέπες…».
[…] Στην ιστοσελίδα της Ε.Ε. για την ΚΑΠ αναγράφεται με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι οι ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις δίνονται για την παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών τροφίμων και για την προστασία του αγροτικού και του φυσικού περιβάλλοντος που αποτελούν δημόσια αγαθά. Γι’ αυτό η αγροτική δραστηριότητα προστατεύεται και ενισχύεται από την ενωμένη Ευρώπη, όχι μόνο με την καταβολή οικονομικών ενισχύσεων, αλλά και με ειδικό προνομιακό φορολογικό καθεστώς για τα αγροτικά εισοδήματα, ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου και στις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Ακόμη και στη Γερμανία για τους αγρότες ισχύει αφορολόγητο όριο 7.664 ευρώ, φορολογικοί συντελεστές που ξεκινούν από το 14% και δυνατότητα φορολόγησης με σύστημα τεκμαρτού υπολογισμού εισοδήματος για αγροτικές εκμεταλλεύσεις μεγέθους μέχρι 200 στρεμμάτων ή 50 ζώων. Πόσο μάλλον αυτό το προνομιακό φορολογικό καθεστώς πρέπει να ισχύει για την Ελλάδα όπου τα αγροτικά προϊόντα αποτελούν την πρώτη ύλη για το 40% της μεταποιητικής μας δραστηριότητας (ως ποσοστό ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας), όταν κατά μέσο όρο στην Ε.Ε.-27 η βιομηχανία τροφίμων, ποτών και καπνού αποτελεί μόλις το 15% της μεταποίησης και συνεπώς, οποιαδήποτε παραγωγική καθίζηση του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα θα διαχυθεί σε όλη την οικονομία, καίγοντας ολοκληρωτικά ότι απέμεινε.
[…] Σας καλούμε να κάνετε την πολιτική επιλογή της επίλυσης των πραγματικών προβλημάτων του αγροτικού χώρου που χρονίζουν και όχι της διάλυσης του πιο σημαντικού παραγωγικού ιστού της χώρας. Ειδάλλως, δεν θα υπάρχει πλέον επιστροφή και η εθνική ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη».