Ο Ερντογάν ήταν για μια ακόμη φορά, ξεκάθαρος ως προς τις επιδιώξεις του στην Κύπρο. Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, αναπτύσσοντας διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μαζί του, αποδεχόμενη τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, καθώς και της συνεχιζόμενης τουρκοποίησης του βόρειου τμήματος της Κύπρου μέσω του εποικισμού. Δεν είναι κούφια λόγια και απειλές. Ο Ερντογάν, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα προσέλθει σε διάλογο αν πρώτα δεν αναγνωριστεί ως ισότιμη οντότητα, το καθεστώς μαριονέτα της βόρειας Κύπρου. Προβάλει ως μόνη λύση τα «δύο κράτη», με σκοπό να ελέγξει συνολικά το νησί. Προχωρά σε επέκταση της κατοχής, όπως στα Βαρώσια, ή πρόσφατα στην Πύλα. Και απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις συναντά χλιαρές αποδοκιμασίες και θεωρίες για «διάλογο» και «κατευνασμό του θηρίου».
Ξεκάθαρη είναι και η στάση της ελληνικής πλευράς, ή μάλλον καλύτερα της ελληνικής κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος. Μπροστά στο «θετικό μομέντουμ» και την κατ’ εντολή ΝΑΤΟ επίσπευση του ελληνοτουρκικού διαλόγου, η Ελλάδα «ξεχνάει» την Κύπρο. Εκκωφαντική ήταν η σιωπή του Έλληνα πρωθυπουργού για το θέμα, στη συνάντηση που είχε με τον κ. Ερντογάν, ενώ και η ομιλία του αργότερα, ήταν χαρακτηριστική των προθέσεων: «Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γείτονά μας στα ανατολικά, την Τουρκία. Επιτρέψτε μου όμως να το κάνω με ανοιχτό πνεύμα. Αντί να κοιτάζω στο παρελθόν, θέλω σήμερα να κοιτάξω στο μέλλον». Το μέλλον μάλλον δεν περιλαμβάνει την Κύπρο και την κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία.
Για τα παραπάνω στην ελληνική δημόσια σφαίρα, δεν ακούστηκε τίποτα. Σαν να μην υπήρξε η τουρκική πρόκληση, στα ΜΜΕ κυριάρχησαν οι αναφορές στο καλό κλίμα της συνάντησης Ερντογάν-Μητσοτάκη. Αν δεν υπήρχε η «αστοχία» Κασσελάκη και η αναφορά σε «τουρκικό κρατίδιο», ως μια ακόμη αποκάλυψη της επικίνδυνης ελαφρότητας με την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (και οι επίδοξοι ηγέτες του) αντιμετωπίζουν τα εθνικά θέματα, ίσως να μην ακούγαμε τίποτα για την Κύπρο γενικά.