Ο κ. Κάμερον πήγε στο Κάιρο (πρώτος Δυτικός ηγέτης που επισκέπτεται τη χώρα) για να «προωθήσει τη δημοκρατία» και στη συνέχεια θα περιοδεύσει στα εμιράτα του Κόλπου. Η… ευχάριστη παρέα που τον συνοδεύει στο τουρ του είναι στελέχη της πολεμικής βιομηχανίας.

«Με μια σύντομη στάση στην Αίγυπτο», γράφει ο Guardian (21/2), «ο πρωθυπουργός άρχισε την από μακρού προγραμματισμένη εμπορική αποστολή στα αντιδημοκρατικά κρατίδια του Κόλπου». Πρώτος σταθμός το Κουβέιτ προς το οποίο η Βρετανία έχει εγκρίνει 1.155 άδειες εξαγωγής όπλων από το 2003, αξίας 102,3 εκατ. στερλινών (σύμφωνα με την Καμπάνια εναντίον του Εμπορίου Όπλων). Το βασικό που θα συζητηθεί είναι η πώληση  Eurofighters στον Κόλπο.
Ο υπουργός Άμυνας Τζέραλντ Χάγουαρθ, από την άλλη, παρακολούθησε τη μεγαλύτερη έκθεση όπλων στην περιοχή, στο Άμπου Ντάμπι, όπου παρουσιάζουν και προωθούν τα όπλα τους 93 βρετανικές εταιρίες. Τι πουλάνε; Αυτά που αφαιρούν οι απελπισμένοι γιατροί από τα τραυματισμένα ή νεκρά σώματα Μπαχρεϊνών, Λίβυων, Αιγύπτιων, Υεμένιων, Μαροκινών, Τυνήσιων  και ίσως αύριο Σαουδαράβων ειρηνικών διαδηλωτών: πλαστικές σφαίρες, αλλά  και δακρυγόνα «για τον έλεγχο του πλήθους» και βαρέα θωρακισμένα οχήματα καταστολής ταραχών.
Ακούστηκαν κριτικές για αυτό το ταξίδι. Μην οργιάζει η φαντασία σας. Κριτικές για το «τάιμινγκ». Ποιος, υποψιάζεστε, ότι δεν θα έκανε κριτική επί της ουσίας, αλλά για το άκαιρο της στιγμής; Πέσατε μέσα: ο ομοϊδεάτης τού κ. Παπανδρέου, «σκιώδης υπουργός Άμυνας» των Εργατικών Κέβαν Τζόουνς, ο οποίος δήλωσε : «Η αμυντική βιομηχανία είναι εξαιρετικά σημαντική για τη Βρετανία, αλλά πολλοί άνθρωποι θα εκπλαγούν που ο πρωθυπουργός, αυτή την εβδομάδα, σκέφτεται να πουλήσει περισσότερα όπλα στη Μέση Ανατολή».  Ενώ πέντε-έξι εβδομάδες αργότερα, ουδέν πρόβλημα.
Οι  ηθικοί νάνοι της πληροφόρησης  που εκφωνούν τα δελτία ειδήσεων, πού να τολμήσουν να σχολιάσουν, επί της ουσίας, όταν ανακοινώνουν: «Η Βρετανία ανακάλεσε τις άδειες εξαγωγής όπλων στο Μπαχρέιν και στη Λιβύη, φοβούμενη ότι τα βρετανικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν κατά των διαδηλωτών». Αλίμονο! Τι είναι ο Κάμερον; Κανένας εργάτης, δάσκαλος ή φορτηγατζής που παλεύει για το μεροκάματο; Εκεί όχι μόνο σχολιάζουν, αλλά υποβάλλουν και τις απαντήσεις στις ερωτήσεις.
Φοβούμενη; Δηλαδή δεν είναι σίγουρη η Μεγάλη Βρετανία; Τέτοια άβυσσος ηθικής υποκρισίας. Και μετά τολμούν να μιλάνε για δημοκρατία χείλη που βρομίζουν αυτό για το οποίο σκοτώνονται σήμερα και σκοτώθηκαν στο παρελθόν εκατομμύρια άνθρωποι.
Η υποκρισία είναι ακόμη πιο απύθμενη -αν  στέκει η έκφραση- γιατί είναι σχεδόν βέβαιο ότι η σύντομη στάση του Κάμερον στην Αίγυπτο και η  βόλτα του στην Πλατεία Ταχρίρ έγινε για να ξεπλύνει το ταξίδι στον Κόλπο και την πώληση οπλισμού, ειδικού για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών. Συνάντησε και μερικούς διαδηλωτές από τους οποίους εμπνεύστηκε , όπως δήλωσε. Συνάντησε τους επόμενους νεκρούς από τα όπλα που πάει να πουλήσει – σπάνια τύχη για πρωθυπουργό…

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!