Επίσχεση εργασίας, αγωγές και μηνύσεις κόντρα στην «πτώχευση» του Athens Ledra
Του Ζαχαρία Ρουστάνη
Η γενικευμένη επίθεση εναντίον της ελληνικής κοινωνίας και των εργαζομένων επιβεβαιώνεται πλέον καθημερινά, καθώς εξαπλώνεται ακόμα και σε υγιείς κλάδους της οικονομίας, όπως είναι ο τουριστικός. Μετά τα λουκέτα στο ιστορικό Πεντελικόν, στο Esperia Hotel στη Σταδίου, στο La Mirage στην Ομόνοια και στο Athens Imperial στην πλατεία Καραϊσκάκη, έφτασε η σειρά του Athens Ledra στη λεωφόρο Συγγρού.
Στην ακμή της νέας τουριστικής περιόδου και με την πληρότητα των δωματίων να αγγίζει το 100%, η εταιρία ΑΣΤΥ Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε., ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια του Athens Ledra Hotel, του κυπριακών συμφερόντων ομίλου Παρασκευαΐδη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά «διακοπή της λειτουργίας του ξενοδοχείου από 31 Μαΐου 2016 λόγω οικονομικών δυσχερειών». Οι 150 εργαζόμενοι, που παραμένουν απλήρωτοι από τον Μάρτιο χωρίς μάλιστα να έχουν πάρει ούτε το δώρο του Πάσχα, ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας, καταγγέλλοντας ότι «παρότι το ξενοδοχείο έχει 100% πληρότητα, η ιδιοκτησία επιχειρεί να το κλείσει με τεχνάσματα και να το ξανανοίξει με άλλο φθηνότερο προσωπικό».
Εμφανής ο δόλος
Το υπουργείο Εργασίας με ανακοίνωσή του αναγνώρισε «στοιχεία δόλιας εγκατάλειψης των εργαζομένων και εισφοροδιαφυγής» πίσω από τα «λουκέτα» τόσο στο ξενοδοχείο Athens Ledra όσο και στην εταιρία security Πυρσός που πέταξε προχθές άλλους 300 εργαζόμενους στη δεξαμενή των ανέργων. Αποκαλώντας μάλιστα προσχηματική την «αντικειμενική αδυναμία πληρωμής δεδουλευμένων», ζήτησε να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση εν γένει. Ανέφερε μάλιστα ότι η εταιρεία ΑΣΤΥ Α.Ε. χρωστάει στο ΙΚΑ 9.000.000€, εκτός των δανειακών της υποχρεώσεων και λοιπών οφειλών. Η διοίκηση του ΙΚΑ, η οποία είχε προβεί αρχικά σε κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών, έπειτα από διαβουλεύσεις, συμφώνησε να περιορίσει την κατάσχεση στο ποσό των 255.000 €, ποσό που αφορούσε τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, αλλά η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε με την κατά νόμο δήλωση των τραπεζών, αφού η εταιρεία πρόλαβε να «κατεβάσει τα ρολά» και ο βασικός πιστωτής Alpha Bank δέσμευσε εκ νέου τους λογαριασμούς του ξενοδοχείου.
«Άρα η όλη εξέλιξη είναι αποκλειστική ευθύνη της εταιρείας η οποία πιθανόν να δρομολογεί άλλες μεθοδεύσεις παρότι τη δεδομένη χρονική στιγμή η πληρότητα της ξενοδοχειακής μονάδας αγγίζει το 95% για τη θερινή περίοδο», αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.
Η Alpha Bank, στην οποία οι οφειλές διαμορφώνονται σε 33 εκατ. ευρώ, εξ αιτίας ενός δανείου 13 εκατ. ευρώ που χορήγησε στην εταιρεία το 2004, με σκοπό την επέκταση μιας πτέρυγας, ποσό που, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, διατέθηκε σχεδόν αποκλειστικά σε κατασκευαστική εταιρία συμφερόντων του ίδιου του Παρασκευαΐδη για τις εργασίες επέκτασης, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε στη συνέχεια για την εξυπηρέτησή του, πέρυσι την άνοιξη είχε βγάλει σε πλειστηριασμό το ξενοδοχείο για 41,1 εκατ. ευρώ, ο οποίος τότε αναβλήθηκε και η τιμή εκκίνησης αναπροσαρμόστηκε στα 47 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στον Δρόμο οι εργαζόμενοι, με δεδομένη την πληρότητα του ξενοδοχείου και τα προσυμφωνημένα πακέτα διαμονής και εκδηλώσεων, το μέλλον προδιαγραφόταν ευοίωνο. «Αλλά ποιος μπορεί να συγκρατήσει κάποιον όταν τα θέλει όλα δικά του;», προσέθεσε ένας από τους εργαζόμενους, που επί 30 περίπου χρόνια φροντίζει και προστατεύει το ξενοδοχείο σαν δικό του σπίτι, και τώρα με τις νέες μνημονιακές καρατομήσεις κινδυνεύει να χάσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά του.
Οι εργαζόμενοι παραμένουν στο χώρο του ξενοδοχείου και με συνεχείς συσκέψεις προσπαθούν να σκεφτούν τι μέλλει γενέσθαι. Ζήτησαν και συμφωνήθηκε να γίνει μια τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα 6 Ιουνίου στις 11:00 το πρωί, και παράλληλα ετοιμάζουν αγωγές για τα δεδουλευμένα και τη διασφάλιση των νόμιμων συμφερόντων τους, αλλά και μηνύσεις προς την εργοδότρια εταιρία για τυχόν ποινικές ευθύνες όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο έκλεισε το γνωστό ξενοδοχείο, ενδεχόμενη δολιότητα, εξαπάτηση και υπεξαίρεση. Το ευκταίο για αυτούς είναι η άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους και η επαναλειτουργία του ξενοδοχείου ώστε να μη χάσουν τις δουλειές τους.
Οι μνηστήρες
Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα, τρεις μνηστήρες διεκδικούν το ξενοδοχείο Athens Ledra. Ο πρώτος μνηστήρας με τον οποίο οι ιδιοκτήτες είναι σε διαπραγματεύσεις για την πώληση του ακινήτου, είναι αλυσίδα από την Ασία.
Οι διαπραγματεύσεις γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη της Alpha Bank και αναμένεται να υπάρξει συμφωνία, όπως διατείνονται από την ιδιοκτήτρια εταιρεία, πριν από τις 2 Ιουλίου που έχει οριστεί ο νέος πλειστηριασμός.
Στην περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις, θα ενεργοποιηθούν οι άλλοι δύο μνηστήρες. Ο ένας είναι από την Αίγυπτο και ο άλλος μεγάλη γαλλική αλυσίδα.
Η πρώτη διαδικασία εκποίησης για χρέη προς την Alpha Bank είχε αποφευχθεί το 2013, καθώς η ΑΣΤΥ έκανε αίτηση για υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα λόγω χρεών, στο πλαίσιο της οποίας εκδόθηκε προσωρινή διαταγή για ακύρωση του πλειστηριασμού. Τον Σεπτέμβριο του 2014, η αίτηση δεν έγινε δεκτή από το Πρωτοδικείο Αθηνών, με αποτέλεσμα η Alpha Bank να επανεκκινήσει τις διαδικασίες και να προχωρήσει εκ νέου σε ανακοίνωση πλειστηριασμού.