Το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, σύμφωνα και με καταγγελίες του Σωματείου Εργαζομένων βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Ποια είναι τα προβλήματα στη μισθοδοσία;
Τα προβλήματα με την καταβολή των μισθών μας ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2010. Ουσιαστικά, εδώ και ένα χρόνο οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο ζούμε με «έναντι». Αυτή τη στιγμή και τα 1.170 άτομα προσωπικό του νοσοκομείου (γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό) είμαστε απλήρωτοι για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του ’11 και σε κάποιους οφείλεται και μέρος του επιδόματος αδείας. Η διοίκηση και στις πρόσφατες επαφές που είχαμε, χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τις οφειλές των ασφαλιστικών Ταμείων που φτάνουν τα 24 εκατ. ευρώ προς το νοσοκομείο. Μας λένε πως όταν πάρουν χρήματα από τα Ταμεία θα αποπληρώσουν τους μισθούς. Βέβαια, υπάρχει και το ζήτημα της παρακώλυσης των χρημάτων του νοσοκομείου από τη Marfin, που δεν αποδεσμεύει ρευστό λόγω οφειλών ύψους 80 εκατ. του Ντυνάν από δανειοδότηση.
Ποια είναι η στάση της διοίκησης για το θέμα των πληρωμών; Οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι για νέες κινητοποιήσεις;
Σε συνάντηση που είχαν την Τρίτη (9/11) εκπρόσωποι των εργαζομένων με τον εκτελούντα χρέη manager, καθηγητή κ. Λιαρόπουλο, έλαβαν την προφορική διαβεβαίωση πως θα υπάρξει αποκατάσταση της μισθοδοσίας έως τα τέλη Νοεμβρίου.
Εμείς, πάντως, έχουμε πάρει απόφαση πως εάν δεν ευοδωθούν και αυτή τη φορά οι υποσχέσεις της διοίκησης θα προχωρήσουμε σε άλλα μέτρα αγώνα. Ως εργαζόμενοι είμαστε ουσιαστικά σε συνεχείς συνελεύσεις και κινητοποιήσεις από τον προηγούμενο Αύγουστο, με καθημερινές παραστάσεις διαμαρτυρίας και επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες. Το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων είναι υψηλό, καθώς πλέον το πρόβλημα είναι έντονο. Κάποιοι δεν έχουν καν χρήματα για να έρθουν στην εργασία τους. Είναι κόκκινη γραμμή για εμάς να αποπληρωθούμε όλοι εγκαίρως, αλλιώς προχωράμε σε επίσχεση εργασίας.
Με τις συμβάσεις τι γίνεται; Ισχύει ότι βρίσκεστε σε δικαστικό αγώνα για τη μη εφαρμογή των διαιτητικών αποφάσεων;
Από το 2006 έχουμε συνάψει επιχειρησιακή σύμβαση με τη διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία εφαρμόστηκε κανονικά μόνο για τα έτη 2006 και 2007. Για το 2008 -που οριζόταν αύξηση 6,8%- και για το 2009 -που προβλεπόταν και πάλι οριζόντια αύξηση για το προσωπικό 3,5%- οι συμβάσεις δεν εφαρμόστηκαν και έχουμε προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Πρωτόδικα έχουμε κερδίσει την υπόθεση για τη διαιτητική απόφαση του 2008, αλλά έχει γίνει έφεση. Η διοίκηση δεν αναγνωρίζει την επιχειρησιακή σύμβαση με την αιτιολογία ότι… δεν μπορεί να πληρώσει τις αυξήσεις.
Σε ανακοινώσεις σας, ως Σωματείο, καταγγέλλετε γενικώς ως «στρεβλή» τη λειτουργία του νοσοκομείου. Τι εννοείτε με αυτό;
Μια σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει στο νοσοκομείο δόθηκε και στην τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, προ μηνός, η οποία συγκλήθηκε μετά από σχετικό αίτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μ. Κριτσωτάκη. Εκεί αναλύθηκε το σύνολο των προβλημάτων του νοσοκομείου που τους τελευταίους μήνες λειτουργεί με περιορισμένη πληρότητα της τάξεως του 30%-35%, ενώ επισημάνθηκε το τεράστιο πρόβλημα -που βέβαια δεν αποτελεί τη μοναδική αιτία κακοδιαχείρισης- των υπέρογκων μισθών των διοικητικών στελεχών που φτάνουν τις πολλές χιλιάδες ευρώ μηνιαίως. Αυτό, βέβαια, δεν δικαιολογεί με τίποτα να παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι των 1.000 ή 800 ευρώ.
Παράλληλα, διακυβεύεται ο κοινωφελής σκοπός του νοσοκομείου που οδηγείται στην απαξίωση, παρά την κρατική του επιχορήγηση. Εμείς, ως Σωματείο, απαιτούμε εκτός από την αποκατάσταση της μισθοδοσίας μας και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας, και τη διατήρηση του κοινωφελούς χαρακτήρα του ιδρύματος, όχι όμως με τρόπο που να διακυβεύεται η βιωσιμότητά του.