Κόμμα μελών…

… ή κόμμα παραγόντων, μηχανισμών, φραξιών και άλλων ευχάριστων καταστάσεων;

Λίγους μήνες μετά το ιδρυτικό συνέδριο και αίφνης στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, σχεδόν όλοι ανακάλυψαν μια όχι καλή έως πολύ άσχημη κατάσταση εντός του κόμματος. Τι περίεργο… Δεν μπήκαν όμως στον κόπο να εξηγήσουν γιατί υπάρχει αυτή η κατάσταση εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά όχι μόνο αυτό. Δεν έθεσαν καν λίγο φρένο στις συνήθειες που οδηγούν σε μεγάλο βαθμό στη μη ύπαρξη του κόμματος των μελών. Πολλοί κόπτονται για εφαρμογή των συνεδριακών αποφάσεων -και τελευταία μια ομάδα γύρω από τη Νεολαία, που θέλει γρήγορη και άμεση συγκρότηση αυτόνομης Νεολαίας- χωρίς φυσικά να νοιάζονται να εφαρμοστεί στη ζωή η απαίτηση δεκάδων χιλιάδων μελών για «κόμμα των μελών».
Έτσι, έχουμε και λέμε, μόνο τις τελευταίες μέρες: Πανελλαδική συνδιάσκεψη του Αριστερού Ρεύματος (Π. Λαφαζάνης) την παραμονή της συνεδρίασης της Κ.Ε. και ελάχιστη σημασία για τις εργασίες της Κ.Ε., όπου πάλι είχαμε τα γνωστά λευκά στις ψηφοφορίες. Την ίδια μέρα, Σάββατο 19/10, η Πλατφόρμα 2010, άλλη τάση, συνεδρίασε και έδωσε στη δημοσιότητα θέσεις για μια ανασύνθεση της πλειοψηφίας του κόμματος. Στην ΑΡΕΝ (τάση που στηρίζει τον Αλ. Τσίπρα) φαίνεται ότι έχουμε εξελίξεις, αφού οι διάφορες τάσεις της (ναι, έτσι είναι) δεν συμφωνούν σε πολλά και ένα μέρος της κοντινό προς την ΑΝΑΣΑ προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς σε διαφοροποιήσεις και «κατάχτηση» θέσεων μέσα στον κομματικό μηχανισμό.
Μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ε. είχαμε στη Βουλή, στην ψηφοφορία για την αναστολή χρηματοδότησης της Χ.Α., το «παρών» της Ζ. Κωνσταντοπούλου, την απουσία του Μαν. Γλέζου και την ανακοίνωση της κίνησης Ενεργοί Πολίτες όπου καταδικάζεται ο «δημοκρατικός συγκεντρωτισμός του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ», ενώ ο Π. Λαφαζάνης ψήφισε «Ναι» αλλά μοίραζε δηλώσεις για τη σφοδρή του διαφωνία.
Το «πανηγύρι» θα συνεχιστεί με μια Συνδιάσκεψη δύο αντιτιθέμενων πλευρών εντός της Νεολαίας ΣΥΝ που θα μετονομαστεί σε Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με απίστευτα επεισόδια μέσα στις τοπικές και νομαρχιακές για το ζήτημα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Κι όλα αυτά σε ένα φόντο χαμηλής συμμετοχής (20-30%) στις συνελεύσεις των Οργανώσεων Μελών.
Κατά τ’ άλλα «καλά πάμε», όλα δουλεύουν για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίδα για τη σωτηρία του τόπου. Και δεν πέρασαν ούτε 3-4 μήνες από το ιδρυτικό συνέδριο…
Καιρός για ουσιαστικές πρωτοβουλίες ώστε να σταματήσει η καταστρατήγηση της συνεδριακής απόφασης για κόμμα των μελών. Η βάση του κόμματος καλείται να πει ένα «στοπ» σε αυτήν την, πραγματικά, άσχημη κατάσταση. Όχι να περιμένει. Αλλά ένα «τέρμα» ηχηρό, ένα δυνατό «φτάνει πια» με αυτά τα παιχνίδια και τις νοσηρές καταστάσεις. Αν ακούει κανείς εκεί πάνω…

Η ΣΥΡΙΖΑία,
με κομμένα τα φτερά…

Σχόλια

Exit mobile version