Ακόμα δύο θάνατοι στον ελληνικό στρατό την τελευταία εβδομάδα.

Εγκληματικές ενέργειες και παραλήψεις κατ’ εξακολούθηση είναι ο θανατηφόρος συνδυασμός στον ελληνικό στρατό εν έτη 2010. Μετά το θάνατο του 27χρονου Π.Π. στο κέντρο νεοσύλλεκτων στην Κόρινθο, ακόμη δύο νεαροί στρατιώτες κατέληξαν ενώ υπηρετούσαν τη θητεία τους. Και τα δύο νέα περιστατικά δεν απέχουν πολύ από την διαπίστωση πως οι δολοφονίες διαπράττονται με υπαιτιότητα τόσο της ηγεσίας του υπουργείου Αμύνης όσο και με αυτή των διοικητών και των αξιωματικών των στρατοπέδων.

Πιο συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, 22/8, ο νεοσύλλεκτος στρατιώτης Μ.Μ. ετών 19 κατέληξε μετά από πνευμονικό οίδημα. Και αυτός, όπως και ο Π.Π. είχαν καταταγεί πρόσφατα οπότε τα ερωτήματα για τις εξετάσεις υγείας που θα έπρεπε να γίνονται, απαιτούν πλέον αρμόδια απάντηση πιο σύντομα από ποτέ. Ας μην λησμονούμε πως αύριο το παιδί μας, ο αδελφός μας ή ο φίλος μας μπορεί να βρεθεί στη θέση αυτών των παιδιών.
Όπως μάλιστα σημειώνει το Δίκτυο Αλληλεγγύης Στρατευμένων «οι ευθύνες του Υγειονομικού είναι βαριές καθώς στη διάρκεια της κατάταξης περιορίζεται σε εικονικές εξετάσεις», ενώ γονείς καταγγέλλουν ότι το παλικάρι αντιμετώπιζε όλο το απόγευμα άσθμα και διαρκή έντονο βήχα, εκλιπαρώντας αξιωματικό να επισκεφτούν τα ιατρεία. Απάντηση: «σκάσε και κοιμήσου, θα πάμε το πρωί»…
Και ενώ το κέντρο νεοσύλλεκτων στην Κόρινθο, σε διάστημα 10 ημερών, μετράει δύο νέους νεκρούς από «παθολογικά αίτια» ακόμη ένας 19χρονος προστέθηκε στη λίστα των αυτόχειρων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας. Στις 25/8 ο στρατιώτης πεζικού Δ.Χ., από πολύτεκνη οικογένεια και με παιδί, βρέθηκε απαγχονισμένος εντός του στρατοπέδου στο 601 Τ.Π. του Κιλκίς.
Το παρασκήνιο της κατάληξης του νεαρού στρατιώτη αποδεικνύει με τον πλέον κραυγαλέο τρόπο πως πρόκειται για δολοφονία. Η οικογενειακή του κατάσταση (πολύτεκνος και με παιδί) πληρούσε τις προϋποθέσεις να βρίσκεται σε στρατόπεδο κοντά στο σπίτι του, αυτό στα Άνω Λιόσια. Αντί γι’ αυτό υπηρετούσε τη θητεία του σε ένα από τα πλέον σκληρά σε εκπαίδευση στρατόπεδα της χώρας.
Παράλληλα, και ενώ όλοι (στρατιώτες και στελέχη) έβλεπαν το νεαρό να λογομαχεί για ώρες με τη σύντροφό του κανείς δεν βρέθηκε δίπλα του να του συμπαρασταθεί.
Η σωματική του ικανότητα (Ι4) αλλά κυρίως το ότι ήταν Ρομά ήταν τα στοιχεία που τον είχαν αποκλείσει από τον στρατιωτικό περίγυρο, γεγονός που του κόστισε τελικά την ίδια του τη ζωή.

 

Λεωνίδας Σακλαμπάνης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!