Αρχική πολιτική Καταρρέει το σκάνδαλο ξεπουλήματος του Ελληνικού

Καταρρέει το σκάνδαλο ξεπουλήματος του Ελληνικού

 Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό

 

«H εξαγορά του Ελληνικού υπήρξε σκανδαλώδης, ενώ τα σχέδια για την αξιοποίηση του Ελληνικού είναι ακραία αντιπεριβαλλοντικά. Εμείς θα επανεξετάσουμε αυτή τη σκανδαλώδη εξαγορά με στόχο την ακύρωσή της».

Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, χαιρετίζει την προαναφερόμενη τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού κ. Παν. Λαφαζάνη, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι εκκρεμεί από τη Βουλή η επικύρωση της σύμβασης εξαγοράς του Ελληνικού, ενώ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου της σχετικής Σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η Επιτροπή Αγώνα θεωρεί απαράδεκτους τους ισχυρισμούς της εταιρίας Lamda Development (L.D.) του Ομίλου Λάτση, όπως διατυπώνονται σε ανακοίνωσή της στις 11/2/2015 σχετικά με τις δηλώσεις Π. Λαφαζάνη.

Η επικαλούμενη από την L.D. «καθ’ όλα νόμιμη διαδικασία», βρίθει μεθοδεύσεων, παρανομιών και παραβιάσεων συνταγματικών επιταγών, διατάξεων εθνικών νόμων και κοινοτικής νομοθεσίας.

Σχετικά με τη δήλωση της L.D. ότι «…παραμένει προσηλωμένη στην ανάγκη διαλόγου και γόνιμης συνεννόησης με το Ελληνικό Δημόσιο, αναφορικά με το έργο του Ελληνικού» πιστεύουμε ότι, πράγματι, πρέπει επιτέλους να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος τόσο για τα πραγματικά σχέδια της εταιρίας του Ομίλου Λάτση για το Ελληνικό, όσο και για τις μεθοδεύσεις ενός ανεκδιήγητου «διαγωνισμού» που κατέληξε στην επιλογή του μοναδικού υποψηφίου, της Lamda Development, με ένα εξευτελιστικό αντίτιμο, το οποίο προβλέπεται να εισπραχθεί σε βάθος…δεκαετίας.

O Όμιλος Λάτσης θα ήταν προτιμότερο να σιωπά και όχι να εμφανίζεται ως δήθεν…«εθνικός ευεργέτης».

Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει, άμεσα, στην κατάργηση του ισχύοντος μνημονιακού νόμου 4062/2012 και στη διαμόρφωση ενός νέου νόμου που θα καθορίσει διαφορετικές χρήσεις γης και όρους δόμησης στο Ελληνικό και στην παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά, σύμφωνα με τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες και όχι με τα κερδοσκοπικά συμφέροντα του Ομίλου Λάτση.

Η Επιτροπή Αγώνα θεωρεί ότι, πέρα από τη νομιμότητα της διαδικασίας και το ύψος του τιμήματος, η σημερινή κυβέρνηση οφείλει να συνυπολογίσει το κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος της ιδιωτικοποίησης και της δόμησης του χώρου του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά, θέτοντας διαφορετικούς στόχους από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το Ελληνικό πρέπει να παραμείνει δημόσιος και ελεύθερος χώρος και να μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πράσινου με πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες κοινωφελείς δραστηριότητες.

 

(parkoellinikou@gmail.com)

Σχόλια

Exit mobile version