Τσεκούρι σε οργανικές μονάδες του Δημοσίου μέχρι και 70%!.

Κατάργηση οργανικών μονάδων σε 11 από τα 15 υπουργεία και σε αρκετούς οργανισμούς προβλέπει το νομοσχέδιο που κατέθεσε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή ο Δημ. Ρέππας και στοχεύει να το περάσει πριν από τις εκλογές. Με τίτλο Αναδιοργάνωση των υπουργείων και των ΝΠΔΔ, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με 426(!) άρθρα φέρνει τα πάνω-κάτω στο Δημόσιο, καταργώντας πάνω από 2.000 τμήματα, διευθύνσεις, γενικές διευθύνσεις που κατά τον εισηγητή αριθμούν το 40% των υπαρχόντων.
Στο πολυσέλιδο νομοθέτημα περιλαμβάνονται αλλαγές στα οργανογράμματα των περισσότερων υπουργείων, προκαλώντας εκτεταμένες αλλαγές που αναμένεται να σημάνουν την οριστική διάλυση της κρατικής μηχανής. Από την κατάργηση οργανικών μονάδων αυτό που προβάλλει ως άμεσο όφελος η εισηγητική έκθεση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι το ποσό των 6.211.200 ευρώ σε ετήσια βάση, που αντιστοιχεί στα επιδόματα θέσεων ευθύνης που εξοικονομούνται από την κατάργηση αντίστοιχων θέσεων και ως απώτερο την ελάφρυνση του Προϋπολογισμού από τα έξοδα… εξοπλισμού των καταργούμενων Γενικών και Ειδικών Γραμματειών και Γενικών Διευθύνσεων. Και μόνο το εύρος των αλλαγών που θα επιφέρει η αναδιοργάνωση αυτή, αλλά και το ότι αποτελεί υποχρέωση από τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο 4024/2012 (Μνημόνιο 2) καταρρίπτει ως γελοίο το επιχείρημα της εξοικονόμησης από μερικές δεκάδες γραφεία και κομπιούτερ στις καταργούμενες υπηρεσίες.
Οι εκτεταμένες αλλαγές αφήνουν μετέωρες πολλές από τις λειτουργίες βασικών υπουργείων. Μερικά παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά:
• Στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας καταργούνται 108 μονάδες από τις 255, δηλαδή ποσοστό 40%.
• Στο υπουργείο Υγείας καταργούνται 44 οργανικές μονάδες από 142, δηλαδή ποσοστό 30%.
• Στη Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης του υπουργείου Εργασίας καταργείται το 47% των οργανικών μονάδων.
• Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιτυγχάνεται το μεγαλύτερο ποσοστό καταργούμενων μονάδων: καταργούνται 578 από τις συνολικά 820 υφιστάμενες μονάδες, μείωση που φθάνει το 70,5%. Οι σαρωτικές αλλαγές δεν αφήνουν τίποτα όρθιο. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καταργούνται ή συγχωνεύονται πολλές περιφερειακές μονάδες που αποτελούν τοπικές ελεγκτικές υπηρεσίες με ιδιαίτερο ρόλο στη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας, όπως τα κτηνιατρικά εργαστήρια ή οι συνοριακοί σταθμοί ελέγχου. Αντιθέτως, ιδρύεται νέα Γενική Διεύθυνση Πράσινης Ανάπτυξης.
Στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων η Γενική Γραμματεία Συγχρηματοδοτούμενων Δημόσιων Έργων μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Παραχωρήσεων, προφανώς για να περιγράφει πιο εύγλωττα τον προορισμό της.
Στο υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, καταργείται το 35% των Εφορειών Αρχαιοτήτων, αποδυναμώνοντας την προστασία των μνημείων.
Ανεξάρτητα, αν οι δήθεν αντιδράσεις της Ν.Δ. (ενώ συμμετέχει στο Υπουργικό Συμβούλιο που ενέκρινε το νομοσχέδιο Ρέππα) αναβάλλουν για μετά τις εκλογές τη συζήτηση του νομοσχεδίου, είναι παραπάνω από φανερό ότι με αυτό το γιγαντιαίο τσουβάλιασμα υπηρεσιών διαφόρων υπουργείων και οργανισμών και τη συρρίκνωση του αριθμού των οργανικών μονάδων στήνεται η βάση επάνω στην οποία θα οικοδομηθεί μια νέα, σαρωτική, αυτή τη φορά, κατάργηση οργανικών θέσεων. Στόχος αυτής της απόφασης είναι η κατάργηση πολλών χιλιάδων θέσεων εργασίας άμεσα, συνέπεια της συμφωνίας με την τρόικα για 150.000 θέσεις εργασίας λιγότερες στο Δημόσιο μέχρι το 2015.

Γιώργος Κατερίνης

 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από την Πιερία
Η ΚΖ’ Εφορεία Πιερίας καταργείται και συγχωνεύεται με δύο άλλους νομούς (Θεσσαλονίκης και Κιλκίς), με τους οποίους όχι μόνο δεν μοιράζεται τον ίδιο στενό πολιτισμικό κύκλο, αλλά ούτε καν έχει  κοινά γεωγραφικά σύνορα! Όπως καταγγέλλουν οι υπάλληλοι της Εφορείας «η  συγχώνευση αυτή σε μία επικράτεια που ξεκινά από τον Πηνειό και καταλήγει στα βόρεια σύνορα της χώρας αποτελεί  πλήγμα για τον πολιτισμό της Πιερίας», ο οποίος περιλαμβάνει έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, το Δίον, ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία του κόσμου, τον Όλυμπο, ένα τεράστιο αρχαιολογικό έργο στη Βόρεια Πιερία (Πύδνα, Μεθώνη κ.λπ.) και την περιοχή του Μακεδονικού Ολύμπου (Δίον, Λείβηθρα, Ηράκλειο/Πλαταμών κ.λπ.) που άλλαξε την ιστορία της Μακεδονίας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!