Το «Δικαστήριο Ράσελ» συστήθηκε τη δεκαετία του ’60 από τον Βρετανό φιλόσοφο Μπέρτραντ Ράσελ, αποτελείτο από σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Ζαν Πολ Σαρτρ και εξέτασε τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Βιετνάμ.

Ακολούθησαν αντίστοιχες πρωτοβουλίες πολιτών ενάντια στη χούντα του Πινοσέτ, τη δεκαετία του ’70 και ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ, το 2004.
Το «Δικαστήριο Ράσελ για την Παλαιστίνη», ένα διεθνές δικαστήριο των λαών, ξεκίνησε το 2009, μετά από την αιματηρή επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, κατά την οποία σκοτώθηκαν πάνω από 1.400 Παλαιστίνιοι και έκτοτε εργάζεται για να φέρνει σε επαφή νομικούς εμπειρογνώμονες, επιστήμονες, ακτιβιστές και άλλους ανθρώπους που θα εκθέτουν την πραγματικότητα της 45 ετών στρατιωτικής κατοχής του Ισραήλ και τον εποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών. Οι προηγούμενες συναντήσεις είχαν πραγματοποιηθεί στη Βαρκελώνη, το Λονδίνο και το Κέιπ Τάουν, όπου είχαν παρουσιασθεί, η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Ισραήλ, η συνενοχή των επιχειρήσεων στην κατοχή της Παλαιστίνης και το ζήτημα του κατά πόσον το Ισραήλ είναι ένοχο για το έγκλημα του απαρτχάιντ.
Στις 6 και 7 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη η 4η συνεδρίαση του «Δικαστηρίου Ράσελ για την Παλαιστίνη», που επικεντρώθηκε στη συνενοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στο ερώτημα εάν το Ισραήλ διαπράττει «κοινωνιοκτονία». Το «δικαστήριο» έκρινε ένοχο το Ισραήλ και για αυτήν την κατηγορία που, παρ’ όλο που δεν αποτελεί έναν όρο με νομική αξία, χρησιμοποιείται από τους ακαδημαϊκούς για να περιγράψει την «καταστροφή της ικανότητας μιας κοινωνίας να επιβιώσει στο χρόνο, μέσα από την καταστροφή των πολιτικών και κοινωνικών της δομών, αλλά και μέσα από την καταστροφή των υλικών και άυλων συστατικών της κοινής της ταυτότητας».
Σε μια κατάμεστη αίθουσα, όπου μεταξύ άλλων παρευρίσκονταν οι γονείς της δολοφονημένης Βορειοαμερικανίδας ακτιβίστριας Ρέιτσελ Κόρι, κατέθεσαν μια σειρά από προσωπικότητες, όπως ο Ισραηλινός ιστορικός Ιλάν Παπέ, για την εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων, ο διανοούμενος Νόαμ Τσόμσκι, για την συνενοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ηνωμένων Εθνών στην παραβίαση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και ο Πίτερ Χάνσεν, πρώην ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών στη Μέση Ανατολή, για τις παραλείψεις του ΟΗΕ.
Ανάμεσα στους «ενόρκους» του «Δικαστηρίου Ράσελ για την Παλαιστίνη» είναι η γυναίκα-σύμβολο του αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα στις ΗΠΑ, συγγραφέας Άντζελα Ντέιβις, ο εβραϊκής καταγωγής, γεννημένος Γερμανός και πολιτογραφημένος Γάλλος, αντιστασιακός και διπλωμάτης Στεφάν Εσέλ, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, Ιρλανδή Μαίρηντ Μαγκουάιρ και, ειδικά στη συνεδρίαση της Νέας Υόρκης, το ιδρυτικό μέλος του θρυλικού βρετανικού συγκροτήματος των Πινκ Φλόιντ, Ρότζερ Γουότερς. Ο οποίος δήλωσε: «Θα πρέπει να διαδώσουμε την αλήθεια για την Παλαιστίνη και τη συνενοχή των ΗΠΑ και του ΟΗΕ. Αυτά τα συμπεράσματα θα πρέπει να διαδοθούν σαν ιός».

Σύλλογος Αλληλεγγύης
στον Παλαιστινιακό Λαό Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.co

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!