Στο σκηνικό της χρεοκοπίας πανηγυρίζουν για το ξεπούλημα της χώρας. Του Λευτέρη Αρβανίτη.
«Και μετά από τόσα δυσάρεστα, ας πάμε και σε μία πραγματικά ευχάριστη είδηση…». Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκαν τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ την είδηση για τη… νέα μεγάλη επένδυση του Κατάρ στην Ελλάδα.
Το ξεπούλημα αρχίζει, οι «στρατηγικοί επενδυτές» αγοράζουν φέτα-φέτα τη χώρα και η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα. Η συμμετοχή του Κατάρ στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., που παρουσιάστηκε με κάθε επισημότητα, απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου, δείχνει ξεκάθαρα πού πάει το πράγμα. Τι κι αν πρόκειται για συμμετοχή σε μια ήδη υπάρχουσα εταιρία, τι κι αν μιλάμε για μια καταστροφική για μια ολόκληρη περιοχή επένδυση, τι κι αν τα οφέλη για την εθνική οικονομία θα είναι ανύπαρκτα; Η παράσταση προσέλκυσης, τάχα, επενδυτών πρέπει να στηθεί και να γίνει ο σχετικός ντόρος.
Το κρίσιμο πολιτικό ζήτημα που ανακύπτει ευθέως, είναι στο σκηνικό της χρεοκοπίας ποιο μοντέλο ανάπτυξης επιλέγεται, πώς αξιοποιούνται οι εθνικές πλουτοπαραγωγικές πηγές, από ποιους και για ποιους. Το ερώτημα μοιάζει ρητορικό, αλλά είναι θεμελιώδες. Το ξεπούλημα πόρων (έρχεται και η σειρά του λιγνίτη) εντάσσεται στην ολοκληρωτική παράδοση της χώρας στους δανειστές και στα funds που θα εμφανίζονται όλο και πιο συχνά ως κοράκια πάνω από το πτώμα. Μόνο η χώρα και ο λαός δεν ωφελούνται από τέτοιες επενδύσεις. Πρόκειται ξεκάθαρα για ξεπούλημα και αρπαχτές του κεφαλαίου που σε κάθε περίπτωση θα μεγιστοποιήσουν τα καταστροφικά αποτελέσματα της χρεοκοπίας και της ολοκληρωτικής υποθήκευσης της χώρας.
Συμφωνία με ιστορία
Η συμφωνία αυτή είναι η πρώτη εφαρμογή του «επενδυτικού μνημονίου», που υπογράφτηκε πέρσι στις ΗΠΑ, ανάμεσα στο Κατάρ και στην ελληνική κυβέρνηση και προέβλεπε επενδύσεις ύψους 5 δισ. Το πανηγυρικό κλίμα, βέβαια, το βαραίνει η αρνητική προϊστορία των επενδύσεων από το Κατάρ, αφού δυο φορές μέσα σε ένα χρόνο η κυβέρνηση πανηγύρισε για υποψήφιες καταριανές επενδύσεις, οι οποίες ή ακυρώθηκαν ή δεν «τρέχουν».
Η πρώτη ακύρωση έγινε πέρσι τον Οκτώβρη, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή του παραπάνω μνημονίου, όταν «χάλασε» η σχεδιαζόμενη επένδυση του Κατάρ στον Αστακό για εγκατάσταση τερµατικού σταθµού υγροποιηµένου φυσικού αερίου, καθώς και μονάδας ηλεκτροπαραγωγής µε φυσικό αέριο. Τότε οι Καταριανοί ανακάλυψαν ότι ο Αστακός είναι υποθηκευμένος στους δανειστές της χώρας.
Η επένδυση που δεν «τρέχει» αφορά την αρπαγή της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Οι οργανωμένες κινητοποιήσεις των κατοίκων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν φρενάρει τα σχέδια των αρπακτικών. Ωστόσο, ο περιχαρής πρωθυπουργός άφησε να διαρρεύσει ότι το ενδιαφέρον των πετροδολαρίων για το Ελληνικό ισχύει.
Πολύ πρόσφατα όμως το Κατάρ έγραψε και μια επιτυχία, η οποία αφορά την καθοριστική του είσοδο στο τραπεζικό σύστημα, μέσα από τη συμμετοχή στο νέο σχήμα που προέκυψε από τη συγχώνευση της Alpha Bank και της Eurobank.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, πανηγυρίζει για την πρώτη μεγάλη επένδυση. Το in.gr χαρακτηριστικά αναφέρει ότι «η επενδυτική συμφωνία, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, αναμένεται να δημιουργήσει 1.500 νέες θέσεις εργασίας». Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν πρόκειται για καμία νέα επένδυση. Τα ορυχεία στη Χαλκιδική έχουν ήδη πουληθεί από το ελληνικό Δημόσιο στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. εδώ και χρόνια και, πρόσφατα μάλιστα, ολοκληρώθηκε ακόμα και η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Αυτό που συνέβη, στην πραγματικότητα, είναι ότι ο όμιλος Ελλάκτωρ (συμφερόντων Μπόμπολα) πούλησε ένα μέρος των μετοχών του στο Κατάρ, βγάζοντας μάλιστα ένα εξωφρενικό κέρδος, χωρίς καμία απολύτως παραγωγική δραστηριότητα.
Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι η ιδιοκτησία των ορυχείων περιήλθε στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. από τη χρεοκοπημένη TVX Gold το 2003, έναντι μόνο 11 εκατ. ευρώ, μετά από σκανδαλώδεις μεσολαβήσεις της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα τοπικών παραγόντων, όπως ο Χαλκιδικιώτης Χρήστος Πάχτας, τότε υφυπουργός Οικονομίας. Τρία χρόνια αργότερα, η ίδια εταιρία αποτιμήθηκε στα 422 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσφατα υπολογιζόταν στα 2,3 δισ.
Όλη αυτή η υπεραξία παράχθηκε μόνο από την προοπτική της εκμετάλλευσης των ορυχείων και την εξασφάλιση της σχετικής εύνοιας του ελληνικού κράτους, χωρίς καμία παραγωγική δραστηριότητα. Το 2009, το συνολικό ενεργητικό της εταιρίας δεν ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ. Έτσι, σήμερα, ο Μπόμπολας πουλώντας λιγότερο από το 10% της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. βγάζει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο κέρδος.
Το Κατάρ, βέβαια, είναι πολύ συνηθισμένο σε παρόμοιες φούσκες. Λίγα χρόνια πριν, στην κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, η οικονομία του κόντεψε να καταρρεύσει μετά το σκάσιμο της φούσκας στην αγορά ακινήτων, η αξία των οποίων είχε περάσει κάθε όριο.
Στην πραγματικότητα, το Κατάρ είναι μια χώρα-πετρελαϊκή εταιρία που επανεπενδύει τα πετροδολάρια, αναζητώντας ευκαιρίες ανά τον κόσμο.
Ο συνολικός του πληθυσμός είναι 833.000 κάτοικοι, εκ των οποίων μόνο το 20% είναι ντόπιοι και κατέχει την παγκόσμια πρωτιά στο κατά κεφαλήν εισόδημα, το οποίο φτάνει στα 88.261 δολάρια ανά κάτοικο.
Προσφυγή του ΔΣΘ
Με 14 ψήφους, έναντι 10 κατά, αποφάσισε το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να προσφύγει δικαστικά αυτοτελώς κατά κανονιστικών πράξεων της διοίκησης που σχετίζονται με την εγκατάσταση μεταλλείων χρυσού στη Β.Α. Χαλκιδική. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, τις επόμενες μέρες, θα προχωρήσει στις απαιτούμενες διαδικασίες, προκειμένου να δρομολογηθεί η προσφυγή.