Δρομολογείται η κατασκευή του Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων.
Του Σαράντου Αλεξανδρή.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής προχώρησε στην υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Α.Π. 200969/5-6-2011), με την οποία εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ) στη Μεγαλόπολη.
Ο ΧΔΒΑ βρίσκεται 3,5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μεγαλόπολης, 400 μέτρα βορειοανατολικά από τον οικισμό Θωκνίας και στη νοτιοδυτική γωνία της εσωτερικής απόθεσης του ορυχείου Θωκνίας της ΔΕΗ, σε απόσταση 500 μέτρων από τον ποταμό Αλφειό. Στο σημείο αυτό το 2004 παρατηρήθηκαν μετακινήσεις του εδάφους με εμφανείς επιπτώσεις σε σημεία του χώρου ακόμη και σήμερα.
Θα έχει συνολική έκταση 291 στρέμματα, η συνολική χωρητικότητα ως προς τα διατιθέμενα απόβλητα θα είναι 113.000κ.μ. και θα λειτουργεί για τα επόμενα 30 χρόνια.
Στο χώρο αυτό θα γίνεται υγειονομική ταφή κυρίως αμιαντοτσιμέντου που θα αποξηλωθεί από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ και από δημόσια κτίρια, νοσοκομεία κ.λπ. όλης της περιφέρειας Πελοποννήσου. Δεν αποκλείεται να διατεθούν στον εν λόγω χώρο και άλλα βιομηχανικά απόβλητα.
Η περιοχή της Μεγαλόπολης είναι μία ήδη επιβαρημένη περιοχή από τη λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ, με σοβαρότατες επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και την υγεία των πολιτών.
Η κατασκευή του ΧΔΒΑ θα είναι ό,τι χειρότερο και θα καταστήσει τη Μεγαλόπολη μια ακατοίκητη περιοχή. Με δεδομένο ότι το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης είναι ο μεγαλύτερος υδροφόρος ορίζοντας της Πελοποννήσου, θα επιβαρυνθούν ευρύτερες περιοχές.Η επιλογή της κυβέρνησης για τη δημιουργία του έργου αυτού στη Μεγαλόπολη, σε μια κρίσιμη περίοδο, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα για την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής, θα αποτελέσει μία ακόμη «μαύρη τρύπα» στη ΔΕΗ και θα συμβάλει στην περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής με την απόθεση διαφόρων επικίνδυνων αποβλήτων από την Πελοπόννησο και ενδεχόμενα απ’ όλη τη χώρα.

Έντονες οι αντιδράσεις
Ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία της Μεγαλόπολης και της ευρύτερης περιοχής, μετά την ανακοίνωση της υπογραφής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Ήδη υπάρχει αρνητική ομόφωνη απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μεγαλόπολης σε έκτακτη συνεδρίασή του, στις 15/07/11 με ομόφωνη απόφασή του, κατήγγειλε το υπουργείο Περιβάλλοντος και τη ΔΕΗ και αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα αποφάσισε ομόφωνα να συγκροτηθεί επιτροπή (αποτελούμενη από όλες τις παρατάξεις) που θα οργανώσει και θα πραγματοποιήσει άμεσες κινητοποιήσεις.
Ερώτηση για τη δημιουργία του ΧΔΒΑ κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης τονίζοντας ότι «Η κυβέρνηση προχωρά σε περιβαλλοντικό έγκλημα στο λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης, υλοποιώντας σχέδιο της Ν.Δ., παρά τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων της περιοχής» και ερωτούσε τον υπουργό ΠΕΚΑ (Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής) «αν έχουν εξεταστεί εναλλακτικές λύσεις για δημιουργία ΧΔΒΑ, σε περιοχές λιγότερο επιβαρημένες από το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης και ποιες είναι αυτές και αν προτίθεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της για τη δημιουργία ΧΔΒΑ στην ήδη επιβαρημένη περιοχή της Μεγαλόπολης, γιατί υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου λόγω αυξημένου κινδύνου στη δημόσια υγεία και στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον».
Ερώτηση για τη δημιουργία του ΧΔΒΑ κατέθεσε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ο Θανάσης Πετράκος, περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου έθεσε προ ημερησίας διάταξης τη δημιουργία του ΧΔΒΑ σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση «που είναι και αντίθεση όλης της κοινωνίας της Μεγαλόπολης να μη δημιουργηθεί χώρος διάθεσης βιομηχανικών αποβλήτων (ΧΔΒΑ) στα ορυχεία της ΔΕΗ». Κατήγγειλε την κυβέρνηση για την επιλογή αυτή «που θα υποθηκεύσει το μέλλον και την προοπτική της πολύπαθης περιοχής του λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης» και ζήτησε «να ληφθεί απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο να ζητάει να ανακληθεί η ΚΥΑ των υπουργών ΠΕΚΑ, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού, οι οποίοι ενέκριναν τους περιβαλλοντικούς όρους για το έργο αυτό». Τέλος επισήμανε την «ανάγκη ενωτικής και αγωνιστικής απάντησης των τοπικών φορέων και των πολιτών για την αναδίπλωση της κυβέρνησης και αποτροπής ενός νέου περιβαλλοντικού εγκλήματος για την περιοχή». Την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας και τα Σωματεία της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Τονίζουν ότι «η αδειοδότηση και η δημιουργία του ΧΔΒΑ στη Μεγαλόπολη θα αποτελέσει ένα περιττό έργο επένδυσης και θα προσθέσει μία ακόμη “μαύρη τρύπα” στην επιχείρηση».
Το συνδικαλιστικό κίνημα αντιτίθεται στη δημιουργία ΧΔΒΑ στη Μεγαλόπολη «γιατί δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα της επιχείρησης, την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής και των υδάτινων πόρων, εξυπηρετεί συμφέροντα ιδιωτικών επιχειρήσεων μέσα από έναν μανδύα νομιμότητας».
Η άμεση αντίδραση της Αυτοδιοίκησης, των τοπικών φορέων, των κινημάτων και των ενεργών πολιτών αποτελεί το πρώτο βήμα αντίστασης στην αρνητική εξέλιξη δημιουργίας ΧΔΒΑ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!