Ανακοίνωση του Δικτύου Σπάρτακος.

Στυγνή εκμετάλλευση, κοροϊδία, εξευτελισμός! Αυτή η περιγραφή αρμόζει στην κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Αναψυχής Αξιωματικών-Υπαξιωματικών (ΚΑΑΥ) στην Κομοτηνή. Την ευθύνη για τα ΚΑΑΥ Προσκυνητών (Κομοτηνή) έχει η 21η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, με ταξίαρχο το Δημήτρη Χασάπη.
Ανέκαθεν οι κατασκηνωτές απασχολούσαν αποσπασμένους φαντάρους που μετατρέπονταν σε υπηρετικό προσωπικό. Μετά την απόφαση για ανακατασκευή τους τα πράγματα χειροτέρευσαν. Οι «παλιές εγκαταστάσεις» δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις φιλοδοξίες των αξιωματικών για χλιδάτες διακοπές. Τζάμπα είναι σκέφτηκαν, ας φτιάξουμε κάτι καλύτερο! Έτσι από τις 2 Μαΐου τα ΚΑΑΥ έχουν μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο. Καθημερινά οι μονάδες 211 ΕΜΑ, 21 ΕΥΠ και 646 Μ/Κ ΤΟ στέλνουν πάνω από 40 φαντάρους στο «κάτεργο».
Ο υπολοχαγός Χίτζος επιβλέπει τις εργασίες. Οι φαντάροι κάνουν τα πάντα. Κουβαλάνε μπάζα και σωλήνες, χτίζουν, βάφουν και λοιπές οικοδομικές δουλειές. Από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα οπότε και γυρνάνε στις μονάδες τους.
Αν οι φαντάροι είναι εξοδούχοι, η έξοδος ουσιαστικά χάνεται αφού απομένουν μία ή δύο ώρες. Αν έχουν υπηρεσία τρέχουν κατευθείαν στη σκοπιά, χωρίς να προλαβαίνουν να ξεκουραστούν από τις πολύωρες αγγαρείες.
Στο εργοτάξιο τα μεσημεριανό έρχεται, δε συμβαίνει όμως το ίδιο με το πρόγευμα. Φυσικά το πρόγευμα που περισσεύει δε δίνεται στους φαντάρους που απομένουν στις μονάδες. Ευκαιρία για περισσότερες περικοπές.
Επιπλέον, οι φαντάροι στις μονάδες φορτώνονται περισσότερες υπηρεσίες. «Χώσιμο» τρώνε οι ΕΠΟΠ και οι δόκιμοι, που κάνουν κάθε είδους αγγαρεία. Στις 15 Μαΐου ξεκινάει η σεζόν και οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις!
Τα ζητήματα που προκύπτουν είναι φυσικά πολυάριθμα. Ποιες είναι οι συνθήκες ασφαλείας στο εργοτάξιο, σε βαριές εργασίες που εκτελούν καθημερινά οι νέοι; Γιατί είναι υποχρεωμένοι οι φαντάροι να προσφέρουν οποιαδήποτε εργασία σε κατασκηνώσεις αξιωματικών; Κανένας όρκος, καμία συνταγματική δέσμευση δε μπορεί να τους υποχρεώσει για κάτι τέτοιο.
Είναι τουλάχιστον προκλητικό να εφαρμόζονται στο στρατό μαύρες και απλήρωτες εργασιακές σχέσεις. Αν θέλουν να κάνουν περικοπές και να γλιτώσουν δημόσιο χρήμα, ας κλείσουν τα ΚΑΑΥ. Να κάνουν διακοπές όπως ο υπόλοιπος κόσμος.
Οι υπερόπτες αξιωματικοί δεν δίνουν δεκάρα ούτε για τους συναδέλφους τους υπαξιωματικούς, που κι αυτοί λιώνουν για να είναι έτοιμες οι εγκαταστάσεις. Είναι οι ίδιοι αξιωματικοί που το καλοκαίρι θα ζητάνε επιπλέον φαντάρους για να τους φτιάχνουν καφέδες, να καθαρίζουν τα σκουπίδια τους, να τους στήνουν ομπρέλες και ξαπλώστρες. Τέλος, ζήτημα είναι και ο λιγοστός ελεύθερος, μεσημεριανός χρόνος που υπάρχει στο ημερήσιο πρόγραμμα. Μπορεί όποιος διοικητής θέλει να τον καταστρατηγεί; Είναι ή δεν είναι διαταγή του ΓΕΣ;
Αυτή η ιστορία δεν μπορεί να σταθεί ούτε στο παράλογο της στρατιωτικής λογικής.
Κανένας συνάδελφος φαντάρος στις κατασκηνώσεις. Λειτουργία και συντήρηση των ΚΑΑΥ αποκλειστικά από πολιτικό προσωπικό. Η υποχρεωτική στράτευση μετατρέπει τον νέο σε δωρεάν εργαζόμενο χωρίς δικαιώματα. Εμείς θεωρούμε ότι ο φαντάρος είναι πολίτης με στολή.
Απαιτούμε σεβασμό των δικαιωμάτων του και ελεύθερο συνδικαλισμό των φαντάρων. Αμοιβή για την εργασία που προσφέρει, πλήρη ασφάλιση και αναγνώριση των ενσήμων που αντιστοιχούν στην στρατιωτική θητεία.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!