Πλήρη «δικαίωση» χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι στο Μετρό Θεσσαλονίκης την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης η οποία έκρινε νόμιμη την απεργία των εργαζομένων, ενώ θεώρησε μείζον το θέμα των αμοιβών που συνιστούν πλέον εκμετάλλευση του εργαζομένου και θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωσή του.
Το σπουδαίο είναι το σκεπτικό, το οποίο κρίνει ως αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις για τον κατώτατο μισθό, επειδή παραβιάζουν την αρχή της ισότητας, κρίνοντας ότι η κοινοπραξία που εκτελεί το έργο, δεν μπορεί να προσλαμβάνει εργάτες με τον νέο κατώτατο μισθό οι οποίοι εκτελούν την ίδια εργασία, με τους «παλιούς» που αμείβονται με περισσότερα χρήματα.
«Οι εργαζόμενοι του Μετρό παρά την οικονομική και κοινωνική δυσκολία ενός τέτοιου αγώνα, παρέμειναν ενωμένοι και με συντριπτική πλειοψηφία δεν υποχώρησαν ούτε στιγμή. Δεν υποχώρησαν ούτε κάτω από τις απειλές που δέχτηκαν, ούτε από τις απεργοσπαστικές ενέργειες των υπευθύνων του έργου κι ούτε όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη λάσπη που δέχτηκαν από τις ανακοινώσεις της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. Παρέμειναν πιστοί στον αγώνα συμπαραστεκόμενοι στους 30 επαναπροσληφθέντες εργατοτεχνίτες, που κλήθηκαν να εργαστούν με το εξευτελιστικό ποσό των 460 ευρώ», αναφέρουν οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους.
«Ιστορική» χαρακτήρισε την απόφαση το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι «η δικαστική αυτή απόφαση βάζει φρένο στις αντεργατικές πολιτικές των εργοδοτών και δικαιώνει όχι μόνο τους εργαζόμενους του Μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά το σύνολο των εργαζομένων που βλέπει πίσω από υπουργικές αποφάσεις και πράξεις, να καταπατούνται τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους».