Το Ισραήλ μετατοπίζει το επίκεντρο της μόνιμης αγριότητας του από τη Γάζα στα Ιεροσόλυμα. Αλλά και οι κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται, καθημερινά, από τη Δυτική Όχθη ώς τη Γάζα κλιμακώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή σε μια μέρα οργής με συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις με ένα σύνθημα: «Νίκη για τα Ιεροσόλυμα». Και ενώ το Ισραήλ προσπαθεί να καταπνίξει τις διαδηλώσεις στα Ιεροσόλυμα με απειλές ότι το πέταγμα πέτρας μπορεί να επιφέρει καταδίκη φυλάκισης δέκα χρόνων, ο υπόλοιπος κόσμος ξεχνάει ότι στα Ιεροσόλυμα καταπατούνται τα παλαιστινιακά δικαιώματα και η ζωή. Επίσης, ξεχνάει ότι χρειάζεται λίγη τουλάχιστον ευαισθησία για τη συστηματική εξάλειψη από το Ισραήλ της χριστιανικής και μουσουλμανικής ύπαρξης από την πόλη.
Μέσα στο Ισραήλ το βάρος είναι όπως πάντα η κατάπνιξη της πολιτικής ύπαρξης των Παλαιστίνιων. Γράφει ο Τζόναθαν Κουκ από τη Ναζαρέτ για το Εlectronic Ιntifada σχετικά με την εξάμηνη απαγόρευση κοινοβουλευτικής λειτουργίας της Παλαιστίνιας βουλευτίνας Χανίν Ζοάμπι:
Η Κνέσετ υπερψήφισε με 68 υπέρ προς 16 κατά την εφαρμογή απόφασης του Ιουλίου της επιτροπής ηθικής για ποινή λόγω «προτροπής σε παράνομες ενέργειες». Αυτή είναι η μεγαλύτερη ποινή στην ιστορία της Κνέσετ και η μέγιστη σύμφωνα με το Ισραηλινό Δίκαιο. Σε συνέντευξη Τύπου η Ζοάμπι κατήγγειλε τη μεταχείριση αυτή ως «πολιτική δίωξη».
«Με την απομάκρυνσή μου από τη Βουλή, ουσιαστικά, λένε ότι δεν θέλουν Άραβες, θέλουν μόνο “καλούς Άραβες”. Δεν θα γίνουμε “καλοί Άραβες”». είπε. Η ποινή, μάλιστα, έρχεται καθώς η Ζοάμπι αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για τον ίδιο λόγο σε άλλη υπόθεση της Βουλής και καθώς η Κνεσέτ εξετάζει την ακύρωση της υπηκοότητάς της.
Αλλά η Ζοάμπι δεν είναι η μόνη εκπρόσωπος των Παλαιστίνιων που δέχεται πυρά. Φέτος αυξήθηκε το ελάχιστο εκλογικό ποσοστό που απαιτείται για να εκλέξει βουλευτές ένα κόμμα. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως προσπάθεια αποκλεισμού των μικρότερων κομμάτων που αντιπροσωπεύουν την παλαιστινιακή μειονότητα στην οποία ανήκουν ένας στους πέντε κατοίκους του Ισραήλ.
Επιπλέον, την προηγούμενη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι ετοιμάζεται νόμος προκειμένου να βγει εκτός νόμου το βόρειο τμήμα του Ισλαμικού Κινήματος, του μόνου κόμματος εκτός κοινοβουλίου που υποστηρίζεται πλατιά από Παλαιστίνιους πολίτες.
Όπως και η Ζοάμπι έτσι ο ηγέτης του Ισλαμικού Κινήματος, Σέιχ Ράεντ Σαλάχ, είναι από τους πιο έντονους επικριτές των ισραηλινών πολιτικών, ειδικά αναφορικά με το τέμενος Αλ Άκσα, στην Ιερουσαλήμ.