Αρχική διεθνή Οι 5 Σπασμένες Κάμερες και ο Εμάντ Μπουρνάτ στην Ελλάδα

Οι 5 Σπασμένες Κάμερες και ο Εμάντ Μπουρνάτ στην Ελλάδα

Τη Δευτέρα 2 Μαρτίου, 19.30, στο Θέατρο Εμπρός, θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα (με ελληνικούς υπότιτλους) η συγκλονιστική παλαιστινιακή ταινία-ντοκιμαντέρ 5 Σπασμένες Κάμερες (5 Broken Cameras), σε σκηνοθεσία του Παλαιστίνιου Εμάντ Μπουρνάτ και του Ισραηλινού Γκάι Νταβίντι. Το ντοκιμαντέρ έχει βραβευτεί σε φεστιβάλ κινηματογράφου σε όλον τον κόσμο και είναι η πρώτη παλαιστινιακή ταινία που ήταν υποψήφια για το Βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, κατά την 85η απονομή Βραβείων της Ακαδημίας το 2013.

Οι 5 Σπασμένες Κάμερες είναι μια καταγραφή της αντίστασης των Παλαιστινίων στο Μπιλαΐν, ένα χωριό της Δυτικής Όχθης που καταπατούν οι ισραηλινοί εποικισμοί. Ο Εμάντ Μπουρνάτ, ένας Παλαιστίνιος αγρότης, αγοράζει την πρώτη του κάμερα το 2005, για να βιντεοσκοπήσει τον νεογέννητο γιο του. Το κάθε του αγόρι έχει γεννηθεί σε μια στιγμή που αναδιαμορφώνει την κατάσταση του παλαιστινιακού ζητήματος. Τα πλάνα της κάμερας μαζί με τη δική του αφήγηση, απλή, προσωπική, άμεση και αβέβαιη, σαν τη ζωή του, καταγράφουν τα γεγονότα από το 2005 μέχρι το 2009.

Δομημένο γύρω από τη βίαιη καταστροφή της κάθε μιας από τις κάμερες του Μπουρνάτ, το ντοκιμαντέρ των δύο σκηνοθετών ακολουθεί την πορεία μιας οικογένειας, σε διάστημα πέντε ετών, μέσα στις συγκρούσεις στο χωριό. Ο Μπουρνάτ παρακολουθεί πίσω από τον φακό, τις ελιές να ξεριζώνονται, ένα Τείχος να υψώνεται, τους αγώνες και την αντίσταση των κατοίκων να εντείνονται και τις ζωές να χάνονται. «Νιώθω σαν να με προστατεύει η κάμερα» λέει, «αλλά αυτό είναι μια ψευδαίσθηση».

broken cameras

Την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη της ταινίας Εμάντ Μπουρνάτ που θα έρθει από τη Δ. Όχθη ειδικά για την εκδήλωση.

Η διοργάνωση είναι της Πρωτοβουλίας Ένα Καράβι για τη Γάζα

 

Σύλλογος Ιντιφάντα

intifadagr.wordpress.com

Σχόλια

Exit mobile version