Παρά την παρακμή της καπνοκαλλιέργειας, η νεότερη ιστορία του Αγρινίου, ιδιαίτερα αυτή του 20ου αιώνα, είναι ταυτισμένη με τον καπνό. Γνωστές και άγνωστες πλευρές της φιλοδοξεί να διασώσει η πολύ αξιόλογη έκδοση Ημερολόγιο Αγρινίου 2018, που κυκλοφορεί στον μεγαλύτερο δήμο της Αιτωλοακαρνανίας, με πρωτοβουλία της δημοτικής παράταξης «Ανυπότακτο Αγρίνιο», αριστερού σχήματος που εκπροσωπείται και στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Είναι η δεύτερη φορά που το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» προσφέρει στους πολίτες του δήμου μια έκδοση που φρεσκάρει την ιστορική μνήμη τους: το «Ημερολόγιο του 2017» ήταν αφιερωμένο στην εκτέλεση 120 Αγρινιωτών και Πρεβαζιάνων από τους γερμανοτσολιάδες στις 14 Απριλίου 1944, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Αυτή τη φορά η ιστορική τεκμηρίωση «εξορύσσει» όχι μόνο την περιπέτεια της καπνοκαλλιέργειας στην περιοχή, αλλά και τη λιγότερο γνωστή ιστορία του καπνεργατικού κινήματος στο Αγρίνιο, που γνώρισε σημαντικές και ενίοτε αιματηρές εξάρσεις. Εξ ου και ο υπότιτλος της έκδοσης: «Εν Αγρινίω τη 8η Αυγούστου 1926». Είναι η ημερομηνία κορύφωσης μιας πολυήμερης απεργίας χιλιάδων καπνεργατών, στη διάρκεια της οποίας δυο έπεσαν νεκροί από πυρά της χωροφυλακής.

Το Ημερολόγιο Αγρινίου 2018 δεν είναι φυσικά ένα τυπικό ημερολόγιο- μην περιμένετε να βρείτε, πέρα από τις 365 ημερομηνίες του έτους το σύνηθες εορτολόγιο- αλλά μια έκδοση τεκμηρίωσης. Περιλαμβάνει κείμενα που έγραψε, ανθολόγησε και επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Λευτέρης Τηλιγάδας: για το πώς έφτασε το «ιερό φυτό» των Ινδιάνων στα χωράφια του Βραχωρίου, για τον τρόπο καλλιέργειας και το εμπόριο καπνού στο Αγρίνιο (εδώ αξιοποιήθηκαν εργασίες μαθητών γυμνασίου της περιοχής), για το καπνεργατικό κίνημα (κείμενο το Βασίλη Πατρώνη, αν. καθηγητή Παν. Πατρών), για τις καπνεργάτριες του Αγρινίου (κείμενο της Κωνσταντίνας Μπάδα, π. καθηγήτριας του Παν. Πατρών), για τον ματωμένο Αύγουστο του 1926, για τον Αγρινιώτη καπνεργάτη Μήτσο Κατσικιώτη που πολέμησε στον Ισπανικό Εμφύλιο, καθώς και κείμενα για την κατάσταση των καπναποθηκών του Αγρινίου σήμερα, σπουδαίων μνημείων βιομηχανικής αρχαιολογίας που άλλα αξιοποιούνται σε νέες χρήσεις κι άλλα ρημάζουν, κινδυνεύοντας να καταντήσουν ερειπιώνες μιας υπό εξαφάνιση συλλογικής μνήμης. Τα κείμενα της έκδοσης συνοδεύονται από πλήθος φωτογραφιών που τη διασώζουν.

Το Ημερολόγιο Αγρινίου 2018 είναι μια έκδοση που υπερβαίνει κατά πολύ τα τοπικά ενδιαφέροντα κι αξίζει να υπερβεί τα σύνορα της Αιτωλοακαρνανίας. Αν σας φέρει ο δρόμος, αξίζει να το αναζητήσετε στα κεντρικά βιβλιοπωλεία της πόλης, ενώ στην Αθήνα μπορείτε να το αναζητήσετε στις εκδόσεις ΚΨΜ (Κιάφας 3 & Ακαδημίας).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!