Καλοκαίρι στην Ελλάδα σημαίνει ζέστη, τουρίστες, θάλασσα και δυστυχώς φωτιές. Αυτό το τετράπτυχο κατάφερε να συνδυάσει με τον πιο δυσάρεστο τρόπο το περιστατικό της φωτιάς στην Ύδρα η οποία προκλήθηκε από πυροτεχνήματα που έριξε γιοτ που βρισκόταν στην περιοχή. Στη θαλαμηγό «Περσεφόνη» επέβαιναν ολιγάρχες από το Καζακστάν με τις οικογένειες του καθώς και ορισμένα άτομα από την Πολωνία και την Αγγλία, Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από προφορική ανάκριση η οποία συνέβη στη Βουλιαγμένη όπου το γιοτ κατέφθασε ανενόχλητο και έπειτα όλοι αποχώρησαν από τη χώρα με ιδιωτικό τζετ. Αντίθετα, δίωξη σε βαθμό κακουργήματος αντιμετώπισαν από την πρώτη στιγμή τα μέλη του πληρώματος του γιοτ. Εν συνεχεία, φαίνεται να βρέθηκαν στοιχεία (υπολείμματα κροτίδων) που αποδεικνύουν την παρουσία ανθρώπων στην ακτή και την εμπλοκή των επιβατών στο περιστατικό, οπότε την Πέμπτη ασκήθηκε δίωξη και κατά των επιβατών οι οποίοι όμως βρίσκονται πλέον στο εξωτερικό. Μάλιστα τα ονόματα των επιβατών δεν είχαν δοθεί στη δημοσιότητα για πολλές μέρες, ενώ τελικά μάθαμε πως πρόκειται για τους Ντ. Αμπουλγκαζίν, μεγιστάνα του Καζακσταν, μαζί με την οικογένεια του, την Ο. Σαγιαχμέτοβα, διευθύνουσα σύμβουλο της Halyk Bank, και τον σύζυγό της Μ. Σαφγιαχμέτοφ, πρώην στέλεχος πετρελαϊκής εταιρείας.

Αυτά εν τω μεταξύ συμβαίνουν στη χώρα μας τη χρονιά που η κυβέρνηση έχει μετατοπίσει την ευθύνη και το κόστος των μέτρων πυροπροστασίας σχεδόν εξ ολοκλήρου στους πολίτες. Με αποτέλεσμα αν ένας πολίτης δεν φροντίσει να καθοριστεί ένα χωράφι ή η αυλή του εξοχικού του να αντιμετωπίζει πρόστιμα άνω των 1.000 ευρώ, ενώ αν αντίθετα ένας μεγιστάνας κάψει ένα δάσος σε μια φιλική μάζωξη να φεύγει από τη χώρα δίνοντας προφορικές εξηγήσεις! Όπως βέβαια αντίστοιχα το πλήρωμα του πλοίου αντιμετωπίζει αυτόματα ποινικές διώξεις (καλώς ή κακώς) διότι δεν εμπόδισε την επικίνδυνη πράξη μιας ομάδας ανθρώπων από την οποία το ίδιο το κράτος, που με αυστηρότητα διώκει το πλήρωμα, φοβάται ακόμη και να ζητήσει εξηγήσεις.

Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν και για την απόκρυψη των ονομάτων των επιβατών στη θαλαμηγό. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως εάν κάποιος απλός πολίτης π.χ ένας αγρότης ή κάποιος που δεν κατάφερε να εφαρμόσει τα περίφημα μέτρα πυρασφάλειας, βρεθεί υπεύθυνος για κάποια πυρκαγιά μέσα σε μερικά λεπτά θα δοθούν στη δημοσιότητα μέχρι… και οι διατροφικές του συνήθειες, αν όμως πρόκειται για μέλος των ελίτ δε θα μάθουμε ούτε πως μοιάζει. Η ιδιότυπη ασυλία που απολαμβάνουν οι ελίτ πάσης φύσεως και προέλευσης στην Ελλάδα προφανώς επεκτείνεται και στον τουρισμό, όπου νησιά ολόκληρα έχουν γίνει απροσπέλαστα για τους πολίτες για να μπορούν οι ελίτ να κάνουν ανενόχλητες τις διακοπές τους. Καζάκοι μεγιστάνες καίνε ένα δάσος σε κάποιο πάρτι, εμίρηδες νοικιάζουν παραλίες και εμείς μαθαίνουμε από τις ειδήσεις ποιοι ηθοποιοί του Χόλιγουντ και ποδοσφαιριστές θα πάνε στις Κυκλάδες. Το σκηνικό μοιάζει επικίνδυνα με τη σκηνή από την ταινία του «Όλα είναι δρόμος» του Βούλγαρη, όπου ένας επιχειρηματίας για να ξεπεράσει τον καημό του σπάει τα πάντα σε ένα σκυλάδικο, έπειτα το αγοράζει και ενώ χορεύει στο πάρκινγκ φωνάζει στον οδηγό της μπουλντόζας που θα το κατεδαφίσει «Ηλία ρίχτο». Στην ίδια σκηνή, λίγα δευτερόλεπτα πριν ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού του λέει «και το καινούργιο δικό σου μεγάλε».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!