Σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου Itar-Tass, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Κ. Οκάντα, είπε σε συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ότι «εάν η ασφάλεια της Ιαπωνίας δεν μπορεί να προστατευθεί χωρίς τις προσωρινές… κλήσεις αμερικανικών σκαφών που μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, η κυβέρνηση θα έπρεπε να λάβει αυτή την απόφαση, ακόμη κι αν έχει πολιτικές συνέπειες».

Ο δε πρωθυπουργός Γ. Χατογιάμα, δήλωσε ότι η χώρα του δεν αποκλείει την πιθανότητα να επιτρέψει σε αμερικανικά πλοία με πυρηνικά να εισέλθουν στα χωρικά της ύδατα «υπό εξαιρετικές περιστάσεις».

Η Ιαπωνία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει δεχθεί πυρηνικό πλήγμα και μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο υποστήριξε σθεναρά την αντιπυρηνική πολιτική. Το σύνταγμά της απαγορεύει την ανάπτυξη επιθετικών όπλων, ακολουθώντας τις τρεις αρχές που απαγορεύουν την παραγωγής, την κατοχή ή την εισαγωγή πυρηνικών όπλων (Διακήρυξη 1967).

Όμως, τα πράγματα αλλάζουν και ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε το εξής ερώτημα: «Θα έπρεπε να ακολουθούμε απόλυτα αυτές τις αρχές ή θα έπρεπε να κάνουμε κάποιες εξαιρέσεις, όταν η ασφάλεια του έθνους απειλείται; Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δέσει τα χέρια της στο μέλλον». Ταυτόχρονα, όμως, δήλωσε ότι η Ιαπωνία δεν θα καταργήσει συλλήβδην τη σημερινή αντιπυρηνική πολιτική που απαγορεύει την εισαγωγή ή διακίνηση πυρηνικών όπλων μέσω της χώρας, θέτοντας το ζήτημα περί του πρακτέου στο κοινοβούλιο.

Το θέμα των πυρηνικών ήρθε στο προσκήνιο της δημόσιας συζήτησης λόγω ενός εξελισσόμενου σκανδάλου που αφορά στην παραβίαση της αντιπυρηνικής πολιτικής πριν από πολύ καιρό. Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα φέρουν κυβερνητικούς αξιωματούχους να παραδέχονται ότι το 1960 είχε συναφθεί μυστική συμφωνία με τις ΗΠΑ που επέτρεπε σε αμερικανικά πλοία με πυρηνικά να σταθμεύουν στα λιμάνια της Ιαπωνίας, χωρίς να προηγούνται διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση.

Η χώρα ξεσηκώθηκε και υπό τη λαϊκή πίεση ο πρωθυπουργός βεβαίωσε το κοινό ότι δεν θα επιτραπούν πυρηνικά όπλα στη χώρα, σε καμιά περίπτωση. Όμως, η κατάσταση στην Ανατολική Ασία έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις και έντονου στρατιωτικού ανταγωνισμού και είναι, πλέον, αμφίβολο αν η Ιαπωνία, με μια πυρηνική Κίνα απέναντί της, με τη δεδηλωμένη βούλησή της να απεξαρτηθεί από την ομπρέλα ασφαλείας των ΗΠΑ και με το θέμα της Β. Κορέας ανοικτό, θα τηρήσει και στο μέλλον την αντιπυρηνική πολιτική της.

(Πηγή: Global Research 22/3)

Α.Α.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!