Ακόμη, έγινε γνωστό το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής που έχει αναλάβει την διερεύνηση των αιτιών της μεγάλης καταστροφής στους τέσσερις αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου. Η κυβέρνηση και η Tepco (η ιδιωτική εταιρία ηλεκτρισμού που διαχειρίζονταν τα εργοστάσια), σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, φέρουν βαρύτατες ευθύνες για το μεγάλο πυρηνικό ατύχημα. Ελλιπή μέτρα συντήρησης και απουσία σχεδίου διαχείρισης, μετά το συμβάν, συνέθεσαν μια εικόνα ντροπής για την κυβέρνηση της τεχνολογικά προηγμένης χώρας, αλλά για την Tepco, τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στον κόσμο. Ως αποτέλεσμα, το κυβερνών συντηρητικό κόμμα του Yoshihiko Noda εξέφρασε την θέληση να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια και να χαράξει μια άλλη ενεργειακή πορεία για τη χώρα. Η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας πάγωσε για περισσότερο από ένα χρόνο.
Όμως, ακόμη μια φορά οι κυβερνήσεις έδειξαν ότι έχουν περισσότερο ευήκοα ώτα στα οικονομικά συμφέροντα, παρά σε αυτούς που τις εξέλεξαν. Υπό πίεση των επιχειρηματικών λόμπι, η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε την επαναλειτουργία 2 πυρηνικών αντιδραστήρων στην πόλη Όι. Δέκα χιλιάδες διαδηλωτές διανυκτέρευσαν έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού (κάτι που το αντιπυρηνικό κίνημα πράττει συχνά), εκφράζοντας την εναντίωση τους στην επαναλειτουργία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πανεθνική έρευνα της εφημερίδας Mainichi Shimbun, το 71% των Ιαπώνων εξέφρασε την έντονη επιφύλαξή του σχετικά με την απόφαση, ενώ μόνο το 25% εκφράστηκε θετικά.
Θέτοντας σε ακόμη εμφανέστερη θέση το ρήγμα μεταξύ λαού και κυβέρνησης, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το σιδερόφρακτο Κοινοβούλιο της Ιαπωνίας, με πολλούς από αυτούς να ρίχνουν τα σιδερένια κιγκλιδώματα που η αστυνομία είχε τοποθετήσει προκειμένου να περιορίσει χωρικά το πλήθος. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, από μαθητές έως συνταξιούχοι, δήλωσαν την εναντίωσή τους στην πυρηνική ενέργεια.
Ένα είναι σίγουρο: Είμαστε πλέον βέβαιοι ότι το αντιπυρηνικό κίνημα της Ιαπωνίας είναι εδώ, για να μείνει.