Αρχική διεθνή Η υποκρισία του Ερντογάν

Η υποκρισία του Ερντογάν

«Η πολεμική μηχανή του Ισραήλ είναι η ντροπή των Εβραίων»

Οι εκπρόσωποι του τουρκικού κράτους ορκίζονται ότι στέκονται στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού. Αλλά αυτό δεν είναι παρά μια φάρσα, δεδομένων των στενών δεσμών μεταξύ της τουρκικής αστικής τάξης και του σιωνισμού.

Η επαναστατική οργάνωση MLKP*, εκτός νόμου στο τουρκικό κράτος, έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αντίσταση των λαών της γειτονικής χώρας, και ιδίως στο στενό δέσιμο του τουρκικού επαναστατικού κινήματος με το κουρδικό εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα και τον βασικό εκπρόσωπο του τελευταίου, το ΡΚΚ. Επιπλέον, σημαντικός αριθμός εθελοντών του MLKP αγωνίζεται εδώ και χρόνια στο πλάι των Κούρδων της Συρίας, αρχικά εναντίον του ISIS κι έπειτα εναντίον του τουρκικού στρατού εισβολής. Το MLKP μετρά εκατοντάδες μάρτυρες στις μάχες εναντίον των τζιχαντιστών και των δυνάμεων του τουρκικού καθεστώτος, εντός και εκτός τουρκικού κράτους. Είναι δηλαδή κι αυτό μια… τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με τον Ερντογάν και τον Νετανιάχου (αλλά και την Ε.Ε., που το έχει εντάξει στη λίστα των «τρομοκρατικών οργανώσεων» μαζί με το ΡΚΚ!).

Την επομένη κιόλας της επιχείρησης «Κατακλυσμός του Αλ-Άκσα» το MLKP με ανακοίνωσή του σημείωνε ότι «η μαζική αυτοθυσία των Παλαιστινίων πατριωτών κατάφερε ένα βαρύ πολιτικό, ηθικό και ιδεολογικό πλήγμα στη ρατσιστική, γενοκτονική, αποικιοκρατική πολεμική μηχανή που ονομάζεται Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται υπό την κυριαρχία των φασιστών, ρατσιστών, αποικιοκρατών σιωνιστών, και είναι η ντροπή των Εβραίων», καταδίκαζε τα «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει το Ισραήλ εναντίον του μουσουλμανικού και χριστιανικού αραβικού λαού της Παλαιστίνης», και τόνιζε:

«Αυτοί που διέπραξαν σφαγές και γενοκτονίες εναντίον των Εβραίων σε όλα τα μέρη του κόσμου τον 20ό αιώνα, από τη ρωσική τσαρική αυτοκρατορία, τον πικρό εχθρό των λαών, μέχρι το ρατσιστικό, φασιστικό και γενοκτόνο καθεστώς του Χίτλερ, έχουν την ίδια νοοτροπία και ιδεολογία με το σημερινό κράτος του Ισραήλ και τον Νετανιάχου και τους ομοίους του που το κυβερνούν: είναι εχθροί της ανθρωπότητας. Ο πολιτικός και στρατιωτικός αγώνας του παλαιστινιακού λαού ενάντια στη φασιστική πολεμική μηχανή, τις γενοκτονικές επιθέσεις και την αποικιοκρατία είναι νόμιμος, δίκαιος και ηθικός. Τα χαρακώματα της παλαιστινιακής αντίστασης είναι τα χαρακώματα αντίστασης και οι θέσεις επίθεσης όλων των λαών της Μικράς Ασίας και της Μέσης Ανατολής».

Λίγες μέρες αργότερα, και καθώς το καθεστώς Ερντογάν δημαγωγικά πλασαριζόταν εκ νέου ως «προστάτης των Παλαιστινίων», το MLKP εξέδωσε νέα ανακοίνωση που επικεντρώνει στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας. Ξεσκεπάζοντας τη διπροσωπία της Άγκυρας, οι Τούρκοι επαναστάτες διακηρύσσουν ότι «τόσο το σιωνιστικό κράτος όσο και το φασιστικό-αποικιοκρατικό τουρκικό κράτος αξίζουν τη θέση τους στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας». Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα από αυτήν την ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική ανακοίνωση.

Οι εκπρόσωποι του τουρκικού κράτους ορκίζονται ότι στέκονται στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού. Αλλά αυτό δεν είναι παρά μια φάρσα, δεδομένων των στενών δεσμών μεταξύ της τουρκικής αστικής τάξης και του σιωνισμού.

Η υποκρισία του Ερντογάν

Στρατηγικού χαρακτήρα οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας

Ο ηγέτης του φασιστικού κράτους και κόμματος Ερντογάν, ο οποίος κήρυξε τριήμερο κρατικό πένθος και κατέβασε τις σημαίες μεσίστιες μετά τη σφαγή στο αραβικό νοσοκομείο Αλ-Αχλί στην Παλαιστίνη, δικαίως εκτίθεται αφού δεν είπε κουβέντα για την οικονομική συνεργασία της τουρκικής αστικής τάξης με το Ισραήλ. Σε τι συνίστανται αυτές οι οικονομικές σχέσεις; Επί ΑΚΡ, ο όγκος του εξωτερικού εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών έχει υπερπενταπλασιαστεί, φτάνοντας τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Τουρκία είναι η κυρίαρχη πλευρά σε αυτή την εμπορική σχέση. Αυτό που εξάγει η τουρκική αστική τάξη στο Ισραήλ είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό που εισάγει από το Ισραήλ. Υπό αυτή την έννοια, το Ισραήλ είναι ο 10ος μεγαλύτερος εξαγωγικός εταίρος της Τουρκίας. Η τουρκική αστική τάξη εξάγει στο Ισραήλ κυρίως προϊόντα από τους τομείς του μετάλλου και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι τομείς αυτοί αντιπροσωπεύουν το ήμισυ των τουρκικών εξαγωγών προς το Ισραήλ. Η Τουρκία είναι επίσης ο 5ος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος για το Ισραήλ, το οποίο της πουλά αγαθά και υπηρεσίες.

Μια άλλη διάσταση των οικονομικών σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας είναι οι άμεσες ξένες επενδύσεις. Υπάρχουν περισσότερες από 500 εταιρείες στην Τουρκία των οποίων οι εταίροι ή οι ιδιοκτήτες είναι Ισραηλινοί. Αλλά και η παρουσία της τουρκικής αστικής τάξης στο Ισραήλ δεν πρέπει να υποτιμάται. Οι δύο πιο γνωστές εταιρείες με τον μεγαλύτερο όγκο επενδύσεων είναι η Zorlu Holding του AKP και η Yılmazlar Construction του MHP*:

– Οι επενδύσεις της Yılmazlar Construction αντιπροσωπεύουν το 10% της ισραηλινής κατασκευαστικής αγοράς. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο μερίδιο για μία μόνο εταιρεία. Μάλιστα, ο ισραηλινός Τύπος αναφέρει ότι τα μισά από τα πολυώροφα κτίρια στο Τελ Αβίβ κατασκευάστηκαν από την Yılmazlar Construction.

– Η Zorlu, η οποία αναπτύχθηκε ραγδαία με την πάροδο των ετών ευθυγραμμιζόμενη με το ΑΚΡ, έχει επενδύσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην ενέργεια στο Ισραήλ. Η Zorlu Holding κατέχει μερίδια 25% και 42,15% σε τρεις μεγάλες μονάδες παραγωγής ενέργειας στο Ισραήλ. Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της Zorlu παρέχουν το 7-10% των αναγκών του Ισραήλ σε ηλεκτρική ενέργεια.

Επιπλέον, η Τουρκία θα ήθελε να μεσολαβήσει για τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Λέει χαρακτηριστικά ο Ερντογάν: «Χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να πάει το ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη». Και σε κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι «ο αγωγός μέσω Τουρκίας είναι ο πιο λογικός τρόπος μεταφοράς των πόρων του Ισραήλ στην Ευρώπη».

Από την άλλη πλευρά, ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, και η ανάγκη μετατόπισης των εφοδιαστικών αλυσίδων σε λιγότερο δαπανηρές περιοχές, καθιστούν την Τουρκία πιο ελκυστικό πάροχο φτηνού εργατικού δυναμικού για το Ισραήλ (ιδίως στους τομείς του μετάλλου, της χημικής βιομηχανίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας) σε σχέση με την Κίνα. Το Ισραήλ θεωρείται απαραίτητος εταίρος για τον τουρκικό καπιταλισμό, ο οποίος έχει οικοδομήσει τη στρατηγική επιβίωσής του στη συμμετοχή του στην αναδιαμόρφωση των διεθνών εφοδιαστικών αλυσίδων. Γι’ αυτό και διατηρεί τους μισθούς κάτω από το ρυθμό του πληθωρισμού, και επιτίθεται κατά μέτωπο σε κάθε είδους συνδικαλιστικούς αγώνες…

Οι εκπρόσωποι του τουρκικού αποικιοκρατικού κράτους ορκίζονται ότι στέκονται στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού. Αλλά αυτό δεν είναι παρά μια φάρσα, δεδομένων των στενών δεσμών μεταξύ της τουρκικής αστικής τάξης και του σιωνισμού. Τόσο το σιωνιστικό κράτος όσο και το φασιστικό-αποικιοκρατικό τουρκικό κράτος είναι δύο αντεπαναστατικά κέντρα που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στους λαούς μας, παρά μόνο γενοκτονία, καταπίεση και εκμετάλλευση. Και τα δύο αξίζουν τη θέση τους στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

MLKP
* Μαρξιστικό Λενινιστικό Κομμουνιστικό Κόμμα (mlkp-info.org)

* Σημείωση της Σύνταξης: To AKP είναι το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν, και το ΜΗΡ είναι το ακροδεξιό κόμμα του Μπαχτσελί, που στηρίζει τον Ερντογάν. Οι δύο τουρκικών συμφερόντων πολυεθνικές επιχειρήσεις που αναφέρονται στην ανακοίνωση του MLKP, η Zorlu Holding και η lmazlar Construction Group, είναι στενά διαπλεκόμενες με τα αντίστοιχα κυβερνητικά κόμματα. Και οι δύο δραστηριοποιούνται εδώ και δεκαετίες στο Ισραήλ, μεταξύ άλλων και στον «αμυντικό» τομέα. Μάλιστα η lmazlar Construction είχε καταγγελθεί για «δουλεμπόριο Τούρκων εργατών», τους οποίους μετέφερε για να δουλέψουν σε άθλιες συνθήκες στο Ισραήλ (βλ. ενδεικτικά: «Πώς ο υποψήφιος πρόεδρος του MHP και ιδιοκτήτης της lmazlar Construction Group κατηγορήθηκε για δουλεμπόριο», www.odatv4.com, 21/9/2009).

Σχόλια

Exit mobile version