Όπως καταγγέλλει το σωματείο, η εταιρεία προσήλθε στις διαπραγματεύσεις με θέσεις που περιλαμβάνουν:
– Κατάργηση των επιδομάτων γάμου, ξένης γλώσσας, τηλεφωνικής εξυπηρέτησης (ακουστικού) και ταμείου και μετατροπή τους σε «οικειοθελή» παροχή. Πρόκειται για βασικά επιδόματα που παίρνει η πλειοψηφία των εργαζομένων και αφορούν στο 5% έως και 20% του μισθού. Έτσι, ένα σημαντικό μέρος του μισθού παύει πια να κατοχυρώνεται από τη σύμβαση και μετατρέπεται σε «δωράκι» του εργοδότη, που μπορεί σε μελλοντικό διάστημα μονομερώς να περικόψει ή να καταργήσει.
– Πάγωμα των βασικών μισθών και των μισθολογικών ωριμάνσεων που προβλέπει η επιχειρησιακή σύμβαση 2011-2012, κάτι που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει μονομερώς η επιχείρηση, παγώνοντας από τα μέσα Φεβρουαρίου τις ωριμάνσεις.
– Πάγωμα των καταβαλλόμενων μισθών. Δηλαδή, κανένας εργαζόμενος δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ παραπάνω στην τσέπη του το επόμενο έτος, ακόμη κι αν αυξηθούν οι υποχρεώσεις του (π.χ. αν παντρευτεί κ.λπ.) ή οι ικανότητές του (π.χ. απόκτηση πτυχίου, ξένης γλώσσας).
Ο απώτερος στόχος της διοίκησης της Vodafone, εκτιμά το σωματείο, είναι η σταδιακή μετάβαση από τους σταθερούς στους μεταβλητούς μισθούς, η σύνδεση του μισθού με «μεταβλητά μεγέθη» (βλ. κερδοφορία επιχείρησης, οικονομική πορεία της χώρας κ.λπ.). Εκτός από το ωράριο θέλουν να κάνουν «λάστιχο» και το μισθό. Ο κάθε εργαζόμενος να περιμένει το τέλος κάθε μήνα για να δει πόσα (λιγότερα) χρήματα θα πάρει, ανάλογα πόσα θα περισσεύουν από τα κέρδη των μετόχων και των ιδιοκτητών. Γι’ αυτό θέλουν να μετατρέψουν τα κατοχυρωμένα επιδόματα σε «οικειοθελή» παροχή. Γι’ αυτό, την ίδια στιγμή που ζητούν να πετσοκόψουν τη σύμβαση, δηλώνουν προκλητικά ότι θα δώσουν μισθολογικό bonus τον Ιούνιο, αφού μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια όλοι οι στόχοι της εταιρίας έχουν επιτευχθεί!
Κέρδη για τους μετόχους
Στην περίπτωση της Vodafone δεν έχουμε να κάνουμε με μια εταιρία που επικαλείται κακή οικονομική κατάσταση. Πρόκειται για μια από τις πιο κερδοφόρες εταιρίες στην Ελλάδα, που το 2011 σύμφωνα με τον ισολογισμό της μοίρασε μετοχικά κέρδη 247 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα πρωτοπορεί, αφού είναι η πρώτη από τις τρεις επιχειρήσεις του κλάδου που αξιώνει σημαντική μείωση των μισθών που προβλέπονται στις συλλογικές συμβάσεις, αποχαρακτηρίζει το μισθό και τον μετατρέπει σε «οικειοθελή παροχή».
Την τελευταία διετία η διοίκηση της επιχείρησης, εκμεταλλευόμενη το γενικότερο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας, προσπαθεί να ανατρέψει συνολικά τις εργασιακές σχέσεις. Είτε ασκώντας πιέσεις στο προσωπικό για να αποχωρήσει, είτε απολύοντας και ταυτόχρονα εφαρμόζοντας πρακτικές outsoursing έχει πετύχει σημαντική μείωση μόνιμων θέσεων εργασίας. Τα κενά που δημιουργούνται τα καλύπτει με «ενοικιαζόμενους» ουσιαστικά εργαζόμενους, οι οποίοι εργάζονται συνήθως με εκβιαστικές συμβάσεις ενός μηνός και με μισθούς που φθάνουν τα 250 ευρώ καθαρά για τετράωρο.
Οι αξιώσεις της διοίκησης της Vodafone συνάντησαν την κατηγορηματική αντίθεση του σωματείου, που οργάνωσε άμεσα σειρά δράσεων οι οποίες περιλαμβάνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας, ενημερώσεις σε όλα τα κτίρια της επιχείρησης, γενικές συνελεύσεις κ.λπ. Ήδη μετά τις πρώτες μαζικές κινήσεις, η διοίκηση επανήλθε με πρόταση να παραμείνει το επίδομα γάμου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου προγραμματίζει νέα γενική συνέλευση όπου θα καταθέσει πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων, ενώ προχωρά και σε συντονισμό με άλλα σωματεία του κλάδου για να εκτιμηθεί η κατάσταση και στους άλλους εργασιακούς χώρους και να διερευνηθούν οι δυνατότητες κοινών δράσεων με άλλες επιχειρήσεις.