Πώς θα είναι ο χειμώνας που θα έρθει για τους περισσότερους συμπολίτες μας που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξαρτούν τη ζωή τους και την καθημερινότητά τους από τον τουρισμό; Πώς θα ζήσει ο γείτονάς σου, η παλιά σου συμμαθήτρια, οικογένειες ολόκληρες, ο ξάδερφός σου που μεταφέρει νερά, αναψυκτικά και ποτά στα μαγαζιά, η κόρη σου που δουλεύει σερβιτόρα, η θεία σου που πλένει πιάτα, ο θείος σου με τα τουριστικά, η φίλη σου που πουλάει κοσμήματα, η γιος σου που δουλεύει στο μπαρ, τα παιδιά σου που εξαρτώνται από σένα; Και πάει λέγοντας. Όλη αυτή η καταστροφή θα πλήξει καίρια οικογένειες και νοικοκυριά, φτωχούς ανθρώπους, μικροεπαγγελματίες, τον τελευταίο τροχό της αμάξης. Ποια είναι η εναλλακτική λύση επιβίωσης και ζωής που διαφαίνεται μπροστά σε αυτό το κενό; Η μετανάστευση; Πού; Η ναυτοσύνη; Πόσοι; Η τηλε-εργασία; Πώς, πού και πόσοι; Πόσο θα κρατήσει η χαλάρωση κάποιων μνημονιακών μέτρων εν όψει ενός άλλου μνημονίου για τα χρωστούμενα, πόσο θα κρατήσει η ελεημοσύνη των επιδοτήσεων σε ανέργους και ευπαθείς οικονομικά ομάδες; Πόσο θα κρατήσει η ελεημοσύνη των δομών του Δήμου ή άλλων δομών που θα προκύψουν;
Γιατί αυτή η σιωπή;
Η δημοτική αρχή, οι επαγγελματίες, οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών, ο καθένας εν τέλει από εμάς, οφείλουμε να σχεδιάσουμε στην κατεύθυνση του εγχώριου τουρισμού αλλά και του αντίστοιχου κύκλου εργασιών.
1) Η προσφορά των υπηρεσιών οφείλει να κινηθεί σε πλαίσιο αξιοπρέπειας και συντονισμένα έτσι ώστε: ούτε να εξευτελιστούν οι τιμές αλλά και να μην παρουσιαστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.
2) Η απορρόφηση εν δυνάμει των τοπικών, γειτονικών (π.χ. Επίδαυρος, Τροιζηνία, Μέθανα) αλλά και γενικότερα εγχώριων προϊόντων είναι άλλη μια βασική συνισταμένη για την προσφορά ποιότητας αλλά και της σταθερότητας ενός τοπικού κύκλου οικονομικών συναλλαγών.
3) Η προστασία του ντόπιου αλλά και γενικότερα εργατικού δυναμικού (ωράριο, μισθός, υπερωρίες, συνθήκες εργασίας, συνθήκες υγιεινής κλπ) δημιουργούν μια συνοχή στην τοπική κοινωνία. Η δημοτική αρχή, οι υπηρεσίες ελέγχου οφείλουν να τερματίσουν τα καθεστώτα καταστρώματος και αισχρής εκμετάλλευσης για το προσωπικό της τουριστικής βιομηχανίας.
4) Η δημοτική αρχή με τους επαγγελματίες οφείλουν να σχεδιάσουν την αποκέντρωση του τουρισμού έτσι ώστε ο επισκέπτης να γνωρίσει αθέατες πλευρές του όμορφου τόπου μας αλλά και να μπορέσει η περιφέρεια, δηλαδή τα χωριά, να τονωθούν οικονομικά και να ζωντανέψουν από πολλές πλευρές. […]
5) Η δημοτική Αρχή πρέπει να προβεί σε τακτοποίηση των τοπικών συγκοινωνιών που εξυπηρετούν τα χωριά έτσι ώστε να μπορούν κατά το δυνατόν να εξυπηρετηθούν και οι επισκέπτες που θα επιλέξουν ή θα αναγκαστούν εκ των συνθηκών να ζήσουν μια άλλη εμπειρία.
6) Το ζήτημα της υγείας για ντόπιους και επισκέπτες είναι βασικό. Ειδικά την θερινή περίοδο που πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός, η Δημοτική Αρχή και το Κέντρο Υγείας Αίγινας, πρέπει να απαιτήσουν από τη Διεύθυνση στην οποία υπόκειται το Κέντρο Υγείας Αίγινας την τοποθέτηση γιατρών, νοσηλευτών, τραυματιοφορέων, οδηγών και παραϊατρικό προσωπικό.
Τέλος, σε μακροπρόθεσμη βάση η Δημοτική Αρχή, η Εκκλησία, οι συλλογικοί φορείς του τόπου, οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να συσκεφτούν για την έναρξη μιας οργανωμένης παραγωγικής δραστηριότητας, τόσο στον πρωτογενή όσο και στο δευτερογενή η οποία θα απολήγει και στον τουρισμό με όλες τις δυνάμεις και δυνατότητες. Πανεπιστημιακά ιδρύματα, ινστιτούτα καθώς και φορείς που έχουν επιδοθεί εδώ και χρόνια σε μια άκαρπη δραστηριότητα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας πρέπει να βρουν και στο νησί μας έδαφος συνεργασίας. Έτσι ώστε κατά το δυνατόν η τοπική παραγωγή, η γειτονική παραγωγή (Τροιζηνία, Μέθανα, Επίδαυρος) και η εγχώρια παραγωγή να έχει προτεραιότητα την τουριστική περίοδο.
Απόσπασμα από ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών Αίγινας