“Περίεργες” μπίζνες του Δήμου Θεσσαλονίκης με την εταιρία του κ. Οικονομάκη.
Του Λευτέρη Αρβανίτη.

Δουλειές εκατομμυρίων ευρώ φαίνεται ότι έχει ανοίξει στη Β. Ελλάδα ο Νικήτας Οικονομάκης, μέσω της εταιρίας ΟΙΚΟΜΕΤ. Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης κ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) που βρίσκεται στη Σίνδο ανήκει στην ΟΙΚΟΜΕΤ, στην εταιρία δηλαδή στην οποία εργάζονταν η συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο κ. Νικήτας Οικονομάκης.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης ο κ. Οικονομάκης προχώρησε σε μια επένδυση εκατομμυρίων ευρώ, κατασκευάζοντας ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο, χωρίς όμως να έχει κλείσει καμία συμφωνία εκ των προτέρων. Το εργοστάσιο διαλογής απορριμμάτων ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2010, μέσω συμφωνιών με την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης.
Από τον Μάρτιο του 2010 μια σειρά δήμων στη Θεσσαλονίκη ξεκινά να παραχωρεί την ανακύκλωση σε ιδιώτες και παράλληλα ξεκινούν οι συνεργασίες με τον κ. Οικονομάκη. Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η επιλογή των ΚΔΑΥ γίνεται κατόπιν σύστασης της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).
Με μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει ότι πράγματι το ΚΔΑΥ στη Σίνδο, ανήκει στην ΟΙΚΟΜΕΤ. Της ανάθεσης των έργων στην ΟΙΚΟΜΕΤ είχαν προηγηθεί περίεργα δημοσιεύματα σε εφημερίδες της πόλης που συστηματικά απαξίωναν το αντίστοιχο εργοστάσιο, ιδιοκτησίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που βρίσκεται στους Ταγαράδες και καλούσαν τον Δήμο Θεσσαλονίκης να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα που προέκυπτε από την κακή λειτουργία του.

Η ΟΙΚΟΜΕΤ και η επίθεση στην Κούνεβα
Η εταιρία ΟΙΚΟΜΕΤ είχε γίνει γνωστή μετά τη δολοφονική επίθεση στη συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα και τις καταγγελίες του Σωματείου των Καθαριστριών για απάνθρωπες σχέσεις εργασίας που επέβαλε η εργοδοσία. Μάλιστα, σύμφωνα με τις τότε καταγγελίες του σωματείου, η επίθεση προήλθε από κύκλους της εργοδοσίας, η οποία τρομοκρατούσε όλες τις εργαζόμενες, και σκληρότερα την Κούνεβα, επειδή είναι βουλγαρικής καταγωγής και συνεπώς πιο ευάλωτη.  Η εργολαβική εταιρία, στην οποία δούλευε η Κούνεβα, είχε δύο μεγάλους κρατικούς πελάτες (ίσως και άλλους): τον ΗΣΑΠ και την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΒΟ). Μόνο η σύμβαση που αφορούσε τον ΗΣΑΠ κόστισε για μια πενταετία περίπου 10.000.000 ευρώ.
Παρά το σάλο που προκλήθηκε μετά την επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα η ΟΙΚΟΜΕΤ συνέχισε κανονικά τη συνεργασία της με το ελληνικό Δημόσιο. Μάλιστα, στην Αυγή στις 25 Ιουνίου του 2011, σε άρθρο με τίτλο «Νέα παράτυπα παιχνίδια της ΟΙΚΟΜΕΤ» διαβάζουμε: «Νέα παιχνίδια εις βάρος των εργαζομένων παίζει η γνωστή, από την υπόθεση Κούνεβα, εταιρία καθαρισμού των κτιρίων, των συρμών και των σταθμών του ΗΣΑΠ ΟΙΚΟΜΕΤ, καθώς, όπως καταγγέλλει η Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ, η εν λόγω εργολαβία προχωράει “σε άλλη μια παράνομη παραχώρηση του έργου της σε τρίτη εταιρεία”».
Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Εργαζομένων αναφέρει ότι «περίπου δύο μήνες μετά τα παιχνίδια με την εταιρία TASK J & P ΑΒΑΞ Α.Ε., και την εταιρία “ενοικίασης εργαζομένων” Klueh Human Resources Ελλάς ΑΕΠΑ, η ΟΙΚΟΜΕΤ επιστρέφει και παραχωρεί παράτυπα το έργο της και πάλι σε νέα εταιρία ενοικίασης εργαζομένων για δύο μήνες». Παράλληλα, τονίζει ότι «το υπουργείο Μεταφορών, η διοίκηση των ΗΣΑΠ και οι γνωστοί εργολάβοι, σε έναν απόλυτο συγχρονισμό μεταξύ τους, διευκολύνουν με διαδοχικά κόλπα και ακροβατισμούς την περιβόητη εταιρία καθαρισμού ΟΙΚΟΜΕΤ, να απαλλαγεί από το προσωπικό που απασχολεί και να αποδεσμευτεί από τις υποχρεώσεις που έχει απέναντί τους (καταβολή δεδουλευμένων- αποζημιώσεις κ.λπ.)».

Θύελλα καταγγελιών
Τις προηγούμενες εβδομάδες δεκάδες ήταν τα δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο και οι καταγγελίες στις δημοτικές Αρχές της Θεσσαλονίκης ότι εντοπίστηκαν ανήλικοι να εργάζονται στην αποκομιδή των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, χωρίς όμως να υπάρξει καμία αξιόπιστη απάντηση από το δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη.
Το θέμα επανάφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Μηταφίδης, ενώ ρώτησε τον κ. Μπουτάρη κατά πόσο θεωρείται ορθή η επιλογή του δήμου να συνάψει συμφωνία με τον κ. Οικονομάκη.
Κατά τη συνήθη τακτική του ο κ. Μπουτάρης δεν απάντησε σε καμία ερώτηση, παρά το γεγονός ότι το θέμα επανήλθε στη συνεδρίαση αρκετές φορές. Το βέβαιο είναι ότι η αντιπολίτευση στο δήμο, αλλά οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα έχουν αρχίσει να ψάχνουν τις επίμαχες συμφωνίες και αναμένεται τα ερωτήματα, σχετικά με τις μπίζνες εκατομμυρίων του κ. Οικονομάκη στη Θεσσαλονίκη, συνεχώς να πυκνώνουν.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!