Υποχωρεί το μέτωπο κυβέρνησης, εργολάβων, ΜΜΕ μπροστά στην αντίσταση των κατοίκων.
Του Νίκου Ταυρή.
Μετά από τέσσερις μήνες αγώνα η Κερατέα νίκησε. Την μάχη όχι τον πόλεμο. Αλλά πρόκειται για μια νίκη στην πιο αποφασιστική καμπή αυτού του αγώνα. Είναι μια πρώτη μεγάλη νίκη των πολιτών ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια παραχώρησης της διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε ιδιώτες με μεθόδους διαχείρισης που αδιαφορούν για το περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος.
Είναι μια νίκη αντίστοιχης του Δαυίδ απέναντι στον Γολιάθ. Οι κάτοικοι ενός χωριού της Αττικής ανάγκασαν με την αντίσταση τους σε προσωρινή υποχώρηση το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης, εργολάβων και ΜΜΕ. Είναι μια πρώτη νίκη που καταδεικνύει ότι αν η κοινωνία ενωθεί και παλέψει δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να υπερνικήσει. Είναι μια νίκη-οξυγόνο για όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους της χώρας. Που φανερώνει πασίδηλα ότι ακόμα και κάτω από την ασφυκτική μέγγενη του Μνημονίου και της τρόικας είναι δυνατό να υπάρξουν νίκες, αλλαγές, ανατροπές, διέξοδοι.
Συνάντηση και υποχώρηση
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Την Τρίτη, 19/4, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μεταξύ του υπουργού Προ-Πο, Χρήστου Παπουτσή, του δημάρχου Λαυρεωτικής, Κώστα Λεβαντή και του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαου.
Μιάμιση ώρα μετά είχαν καταλήξει στην εξής συμφωνία: α) αποχώρηση των δυνάμεων της αστυνομίας από το Οβριόκαστρο και την Κερατέα, β) μεταφορά των μηχανημάτων από το Οβριόκαστρο και γ) συνάντηση την Πέμπτη, 28/4, με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη και παρουσίαση της προτεινομένης από το Δήμο Λαυρεωτικής λύσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού.
Μετά την δημοσιοποίηση της συμφωνίας τα μπλόκα άρχισαν να ανοίγουν και οι αστυνομικές δυνάμεις αρχίζουν να αποχωρούν. Οι μόνες δυνάμεις που έχουν απομείνει είναι δύο πληρώματα από τα τοπικά τμήματα, όπου μαζί με κατοίκους περιφρουρούν τον χώρο που βρίσκονται τα μηχανήματα. Βέβαια, τα μηχανήματα δεν είναι πλέον στην περιοχή του Οβριόκαστρου αλλά στον χώρο του Βιοτεχνικού Πάρκου.
Ένας αγώνας που αξίζει να μελετηθεί
Δεν είναι τυχαίο που τα επίσημα ΜΜΕ πέρασαν το θέμα στα «ψιλά» της ειδησιογραφίας τους. Και αυτό όχι μόνο γιατί διαπλέκονται με τις εταιρίες των εργολάβων αλλά και γιατί δεν ήθελαν με κανένα τρόπο να αναδείξουν ότι η συμφωνία της αποχώρησης των μηχανημάτων και των ΜΑΤ αποτελεί μια μεγάλη υποχώρηση της κυβέρνησης. Και αιτία αυτής της υποχώρησης είναι η μεγαλειώδης αντίσταση των κατοίκων της Κερατέας. Είχαμε γράψει και σε παλιότερο φύλλο του Δρόμου ότι ο αγώνας της τοπικής κοινωνίας αποτελεί μοντέλο κοινωνικού αγώνα που έχει φέρει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με ένα μεγάλο πολιτικό αδιέξοδο. Πλέον μπορούμε να προσθέσουμε ότι αποτελεί και μοντέλο ενός νικηφόρου αγώνα. Υπήρξαν ιδιαίτερα στοιχεία σ’ αυτόν που ήταν καθοριστικά για να γίνει μπορετό να φτάσουν οι κάτοικοι σε αυτή την αποφασιστικής σημασίας πρώτη νίκη.
Ήταν η μαζική συμμετοχή των κατοίκων και η ενότητα που είχε σφυρηλατηθεί μεταξύ τους απέναντι σε δύο βασικά αιτήματα. Ο ΧΥΤΑ δεν πρόκειται να γίνει και τα ΜΑΤ πρέπει να αποχωρήσουν. Βασικό ρόλο σε αυτό έπαιξε ότι ο συγκεκριμένος αγώνας από ένα σημείο και μετά είχε εξελιχτεί σε μάχη φρονήματος, υπόστασης και αξιοπρέπειας. Άλλο στοιχείο που έφερε πιο κοντά τη νίκη είναι η μαχητικότητα, που πηγή της δεν ήταν άλλη από την πεποίθηση των κατοίκων ότι ο αγώνας τους είναι πέρα για πέρα δίκαιος. Αν στα παραπάνω προστεθεί ο υψηλός βαθμός οργάνωσης και η χρησιμοποίηση όλων των μορφών πάλης, αντιστοιχισμένες πάντα στην κάθε περίσταση, καταλαβαίνουμε ότι το μόνο που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση για να αποφύγει ακόμα μεγαλύτερη αιματοχυσία στην περιοχή ήταν να υποχωρήσει.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν το μάθημα της Κερατέας προς τους προοδευτικούς ανθρώπους και την Αριστερά. Είναι η εφαρμογή στην ζωή της φράσης «Μας φαίνονται μεγάλοι γιατί είμαστε σκυφτοί». Οι Κερατιώτες σήκωσαν το κεφάλι, ενώθηκαν, αντιστάθηκαν και δεν πρόκειται να σταματήσουν μέχρι να δικαιωθούν.
Ας κάνουμε και εμείς το ίδιο. Ας κάνει και η Αριστερά το ίδιο. Και τότε η τρόικα και η υποτελής κυβέρνηση θα βιώσουν τα αντίστοιχα αδιέξοδα.
Πηγή: antixyta.blogspot.com
«Βομβαρδισμένο» τοπίο το Οβριόκαστρο
Μετά την αποχώρηση των ΜΑΤ και των λοιπόν αστυνομικών δυνάμεων οι κάτοικοι της Κερατέας απέκτησαν ξανά την δυνατότητα να επισκεφτούν την περιοχή του Οβριόκαστρου. Για τέσσερις μήνες τους απαγορευόταν να περπατήσουν στον ίδιο τους τον τόπο. Μόλις ελευθερώθηκε η περιοχή, αυτό που αντίκρισαν ήταν αποκαρδιωτικό. Βρέθηκαν μπροστά σε ένα κυριολεκτικά βομβαρδισμένο και κατεστραμμένο τοπίο. Τα σπιτάκια που υπήρχαν, ήταν ξεθεμελιωμένα και διαλυμένα. Παντού σκουπίδια, λες και όσοι βρίσκονταν στο χώρο όλο το προηγούμενο διάστημα νόμιζαν ότι η χωματερή ήδη λειτουργούσε. Αυτός είναι ο πολιτισμός και η περιβαλλοντική ευαισθησία που έφεραν μαζί τους οι μονάδες καταστολής της κυβέρνησης και των εργολάβων. Αλήθεια σε ποιο αστυνομικό εγχειρίδιο ενθαρρύνεται η μόλυνση του περιβάλλοντος και η καταστροφή δημόσιας περιουσίας;
Πηγή: antixyta.blogspot.com