Στη χώρα μας βρίσκεται τις μέρες αυτές η μπριγάδα της βασκικής οργάνωσης διεθνιστικής αλληλεγγύης Askapena, φιλοξενούμενη της ΚΟΕ και του Resistance Festival. Όπως κάθε χρόνο, νέοι και νέες αγωνιστές από τη χώρα τον Βάσκων, επισκέπτονται τη χώρα μας (μπριγάδες επισκέπτονται και μια σειρά άλλες χώρες) από τις 16 έως και τις 31 Ιουλίου για να μεταφέρουν τις εμπειρίες των αγώνων του βασκικού λαού, να γνωρίσουν κινήματα και αγώνες στη χώρα μας, να μάθουν για την ιστορία, τον τόπο και τους ανθρώπους. Αναφέρουμε παρακάτω τους βασικούς σταθμούς της επίσκεψης, ενώ στο επόμενο φύλλο του Δρόμου θα υπάρχει αναλυτική παρουσίαση των δραστηριοτήτων της μπριγάδας και της εμπειρίας τους στη χώρα μας.

Αθήνα

Η επίσκεψη στην Αθήνα αποτέλεσε μια αφορμή για μια ιστορική περιήγηση σε σημαντικά στιγμιότυπα της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας που συνδέεται αξεδιάλυτα με την ιστορία των λαϊκών αγώνων για ελευθερία, ανεξαρτησία και δημοκρατία. Η επίσκεψη στο Μουσείο της Μάνδρας του Μπλόκου της Κοκκινιάς, έριξε φως σε στιγμές της αντιφασιστικής μνήμης, ενώ το πέρασμα από τον χώρο του Πολυτεχνείου και το μνημείο του Αλέξη Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια, ένωσε το νήμα των αγώνων της νέας γενιάς. Την Δευτέρα 17/7, τα μέλη της μπριγάδας, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σύσκεψη με θέμα την τοπική αυτοδιοίκηση στον χώρο του Κτιρίου 11δ, ενώ την Τετάρτη 19/7, φιλοξενήθηκαν από το στέκι «Παίρνω Αμπάριζα» στο Γαλάτσι και ενημερώθηκαν για τη δραστηριότητα του στεκιού, καθώς και του Συνεταιρισμού Χωρίς Μεσάζοντες Γαλατσίου. Επίσης είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες σχετικά με τα κινήματα και της συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο γειτονιάς συμβάλλοντας στην οργάνωση και την αλληλεγγύη της κοινωνίας, πάνω στα άμεσα προβλήματα της.

Θεσσαλονίκη – Β. Ελλάδα

Επόμενος σταθμός η Θεσσαλονίκη. Την Παρασκευή 21/7 πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε χώρους εργασίας που με τον τρόπο τους έχουν μετατραπεί σε τόπους αγώνα και διεκδίκησης για την πόλη. Πρώτος σταθμός το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ, γέννημα της κρίσης, που στέκει εδώ και πάνω από μια δεκαετία ζωντανό. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με μέλη της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ και έγινε ενημέρωση για την ιστορία του κινήματος «SOSτε το νερό» αλλά και για τις πρωτοβουλίες που αυτό τον καιρό ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στο στέκι «δρόμος», πραγματοποιήθηκε συζήτηση ενημέρωσης για την εμπειρία των αγώνων στη χώρα των Βάσκων, με θέμα: «Οι αγώνες των λαών για χειραφέτηση και το εθνικό ζήτημα».

Το Σαββατοκύριακο 22-23/7, μια παρέα νέων, μελών της ΚΟΕ και της Askapena, επισκέφθηκαν τον Γράμμο, με βάση το χωριό της Αετομιλίτσας, για ένα μίνι οδοιπορικό, με σκοπό τόσο την επαφή με την ιστορία του τόπου όσο και με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα, με τα σχέδια των αρπακτικών της «πράσινης ανάπτυξης» να απειλούν τα νερά και τις βουνοκορφές στην παρθένα αυτή περιοχή. Το Σάββατο συμμετείχαν στη συνέλευση που οργανώνουν φορείς και σύλλογοι κατοίκων της περιοχής, για την υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος περιοχής ενάντια στο σχέδιο ανεξέλεγκτης εγκατάστασης ΑΠΕ (υδροηλεκτρικά, ανεμογεννήτριες). Την Κυριακή, έγινε πεζοπορία στα χνάρια του ΔΣΕ, με βασικούς σταθμούς το ύψωμα Πέτρα Μούκα, την θέση Καμπίτσιο (στρατηγείο ΔΣΕ) και τις Αρένες.

Κρήτη

Το ταξίδι της μπριγάδας στην Ελλάδα ολοκληρώνεται στην Κρήτη, και πιο συγκεκριμένα τις πόλεις του Ηρακλείου και των Χανίων, όπου θα βρίσκονται από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή της ερχόμενης εβδομάδας. Εκεί, πέρα από τις παραλίες, τις ομορφιές του νησιού και την πλούσια παράδοση του, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους αγώνες και τις αγωνίες των κατοίκων της Κρήτης ενάντια στο μοντέλο ανάπτυξης του υπερτουρισμού και των γιγάντιων ΒΑΠΕ,ενώ θα επισκεφτούν και σημεία ιστορικής μνήμης, όπως η μαρτυρική Βιάννος. Στα Χανιά θα ενημερωθούν για τον ρόλο του ΝΑΤΟ στη χώρα μας καθώς και για τις διαχρονικές δομές εξάρτησης και τον ρόλο τους στην ιστορία αυτού του τόπου ενώ θα υπάρξει και μια συζήτηση / ενημέρωση για την κατάσταση γύρω από το μεταναστευτικό ζήτημα και τη μετατροπή της χώρας μας σε φράχτη και αποθήκη μεταναστευτικών ροών για την Ε.Ε., καθώς και για τις αντανακλάσεις αυτής της επιλογής στην κοινωνική και πολιτική συνθήκη στη χώρα μας.

Μ.Α.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!