Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε μια επικίνδυνη κλιμάκωση – στα λόγια και στις πράξεις. Ένας λανθασμένος υπολογισμός, μια λανθασμένη επικοινωνία, ένα λάθος, θα μπορούσε να οδηγήσει στο αδιανόητο – μια περιφερειακή σύγκρουση πλήρους κλίμακας που θα ήταν καταστροφική για όλους τους εμπλεκόμενους – και για τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή η στιγμή του μέγιστου κινδύνου πρέπει να είναι μια στιγμή μέγιστης αυτοσυγκράτησης.
Επαναλαμβάνω την έντονη καταδίκη μου για τη σοβαρή κλιμάκωση που αντιπροσωπεύει η μεγάλης κλίμακας επίθεση που εξαπέλυσε η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν στο Ισραήλ στις 13 Απριλίου. Η χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους, ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο που δεν συνάδει με τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών, απαγορεύεται από τον Χάρτη. Και – όπως δήλωσα νωρίτερα αυτό το μήνα όταν καταδίκασα την επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό – η αρχή του απαραβίαστου των διπλωματικών και προξενικών εγκαταστάσεων και του προσωπικού πρέπει να γίνεται σεβαστή σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Είναι καιρός να τερματιστεί ο αιματηρός κύκλος των αντιποίνων.
Είναι καιρός να σταματήσουμε. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεργαστεί για να αποτρέψει κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή στο χείλος του γκρεμού, με καταστροφικές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό.
Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: οι κίνδυνοι αυξάνονται σε πολλά μέτωπα. Έχουμε κοινή ευθύνη να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κινδύνους και να τραβήξουμε την περιοχή πίσω από τον γκρεμό. Ο τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να προωθήσουμε μια ολοκληρωμένη διπλωματική δράση για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.
Αρχή με τη Γάζα
Ο τερματισμός των εχθροπραξιών στη Γάζα θα εκτονώσει σημαντικά τις εντάσεις σε ολόκληρη την περιοχή. Επαναλαμβάνω τις εκκλήσεις μου για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.
Οι φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων στις 7 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων των μαζικών δολοφονιών, της χρήσης σεξουαλικής βίας, των βασανιστηρίων και της σύλληψης ομήρων, ήταν μια απαράδεκτη άρνηση των πιο βασικών αξιών της ανθρωπότητας και μια παραβίαση των πιο θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου.
Στη Γάζα, εξήμισι μήνες ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων δημιούργησαν ένα ανθρωπιστικό κολαστήριο. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν υπομείνει το θάνατο, την καταστροφή και την άρνηση της σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας – τώρα βλέπουν την πείνα. Μια ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα θα επιδεινώσει αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή.
Οι αριθμοί των θυμάτων είναι συντριπτικοί και πρωτοφανείς σε ταχύτητα και κλίμακα κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Γενικού Γραμματέα. Σύμφωνα με τη UNICEF, περισσότερα από 13.900 Παλαιστίνια παιδιά φέρονται να έχουν σκοτωθεί σε έντονες, συχνά αδιάκριτες επιθέσεις.
Όλα αυτά συνέβησαν με σοβαρούς περιορισμούς που επέβαλαν οι ισραηλινές αρχές στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους στη Γάζα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν εκτεταμένη πείνα. Το Ισραήλ ανέλαβε πρόσφατα ορισμένες δεσμεύσεις για τη βελτίωση της παροχής βοήθειας – και υπήρξαν ορισμένα παραδείγματα περιορισμένης προόδου. Τρεις φάλαγγες του WFP με συνολικά 25 φορτηγά έλαβαν άδεια να χρησιμοποιήσουν το πέρασμα Erez στη βόρεια Γάζα στις 14, 15 και 16 Απριλίου, για να παραδώσουν δέματα τροφίμων και σιτάλευρο. Οι ώρες λειτουργίας των διαβάσεων Kerem Shalom και Nitsana επεκτάθηκαν από την ισραηλινή πλευρά. Αλλά οι ανησυχίες για την ασφάλεια σημαίνουν ότι οι ώρες δεν θα μπορούσαν να επεκταθούν στον ίδιο βαθμό από την πλευρά της Γάζας. Ορισμένα αρτοποιεία ξανάρχισαν τη λειτουργία τους στη βόρεια και κεντρική Γάζα – τα πρώτα που άνοιξαν ξανά μετά από μήνες.
Αλλά η προφανής πρόοδος σε μια περιοχή συχνά ακυρώνεται από καθυστερήσεις και περιορισμούς σε άλλες περιοχές. Για παράδειγμα, αν και οι ισραηλινές αρχές έχουν εγκρίνει περισσότερες αυτοκινητοπομπές βοήθειας, οι εγκρίσεις αυτές συχνά χορηγούνται όταν είναι πολύ αργά για να γίνουν οι παραδόσεις και να επιστρέψουν με ασφάλεια. Το προσωπικό μας δεν μπορεί να επιχειρεί στο σκοτάδι σε μια εμπόλεμη ζώνη γεμάτη με μη εκραγέντα πυρομαχικά.
Επικείμενος λιμός
Κατά τη διάρκεια της βδομάδας 6-12 Απριλίου, το Ισραήλ αρνήθηκε πάνω από το 40% των αιτημάτων του ΟΗΕ που απαιτούσαν τη διέλευση από ισραηλινά σημεία ελέγχου. Χρειαζόμαστε επειγόντως ουσιαστική, μετρήσιμη πρόοδο, συμπεριλαμβανομένης, για παράδειγμα, της απεριόριστης παράδοσης βοήθειας μέσω του λιμανιού του Ασντόντ και της επανεκκίνησης της γραμμής νερού Nahal Oz.
Για να αποτρέψουμε τον επικείμενο λιμό και περαιτέρω θανάτους από ασθένειες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, χρειαζόμαστε ένα τεράστιο άλμα στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα. Τα τρόφιμα είναι απαραίτητα, το ίδιο και το καθαρό νερό, η υγιεινή και η υγειονομική περίθαλψη.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, με επικεφαλής την UNRWA, η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των επιχειρήσεών μας, πρέπει να είναι σε θέση να μεταφέρουν τρόφιμα και άλλες προμήθειες με ασφάλεια και μέσω όλων των δυνατών οδών και διαβάσεων, σε κάθε τμήμα της Γάζας και σε όλο το μήκος της. Αυτό απαιτεί βελτιωμένα συστήματα παράδοσης γύρω από όλες τις διαδρομές εφοδιασμού και τα σημεία εισόδου.
Οι ανθρωπιστές χρειάζονται ασφάλεια. Σχεδόν 250 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 180 από το προσωπικό μας, έχουν σκοτωθεί στη Γάζα∙ επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για ενδελεχή διερεύνηση αυτών των τραγικών θανάτων. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ένα όχημα της UNICEF που ταξίδευε με αυτοκινητοπομπή βρέθηκε σε διασταυρούμενα πυρά. Οι επιχειρήσεις βοήθειας αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες και είναι ελάχιστα λειτουργικές. Αυτό που χρειάζεται είναι σαφές: άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και ανεμπόδιστη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας. Η διεθνής κοινότητα έχει κοινή ευθύνη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να συμβεί αυτό.
450 δολοφονημένοι
Μια συνολική προσέγγιση αποκλιμάκωσης πρέπει να αντιστρέψει την εκρηκτική κατάσταση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Περισσότεροι από 450 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 112 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου – οι περισσότεροι από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους και σε ανταλλαγές μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων και ένοπλων Παλαιστινίων. Άλλοι σκοτώθηκαν από ένοπλους ισραηλινούς εποίκους, μερικές φορές παρουσία ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας που φέρονται να παρακολουθούσαν και να μην έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν αυτές τις δολοφονίες. Πέρυσι καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός τέτοιων επιθέσεων και περιστατικών βίας και εκφοβισμού κατά των παλαιστινιακών κοινοτήτων από τότε που τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν να τα καταγράφουν το 2006.
Δεκαεπτά Ισραηλινοί, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, έχουν επίσης σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου. Εκτός από αυτόν τον αριθμό, η αναφερόμενη δολοφονία ενός 14χρονου Ισραηλινού το Σαββατοκύριακο προκάλεσε ένα νέο κύμα ένοπλων επιθέσεων εποίκων εναντίον τουλάχιστον 37 παλαιστινιακών χωριών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου ενός 17χρονου αγοριού. Καταδικάζω κάθε μορφή βίας κατά αμάχων.
Καλώ το Ισραήλ να λάβει άμεσα μέτρα για να τερματίσει τα πρωτοφανή επίπεδα βίας των εποίκων και να θέσει προ των ευθυνών τους όσους διέπραξαν τέτοιες επιθέσεις. Και καλώ το Ισραήλ, ως κατοχική δύναμη, να προστατεύσει τον παλαιστινιακό πληθυσμό της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης από επιθέσεις, βία και εκφοβισμό.
Το σκηνικό αυτής της τρομακτικής αύξησης της βίας είναι η συνεχής επέκταση των ισραηλινών εποικισμών – που αποτελούν από μόνες τους παραβίαση του διεθνούς δικαίου – και οι επανειλημμένες ισραηλινές επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας σε παλαιστινιακές περιοχές. Οι δηλώσεις ότι οι περιοχές αποτελούν πλέον ισραηλινή κρατική γη, σε συνδυασμό με νομικές αποφάσεις που ενισχύουν τους εποικισμούς και ενδεχομένως αυξάνουν τις κατεδαφίσεις και τις εξώσεις, κινδυνεύουν να υπονομεύσουν τη συνοχή ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους και να στερήσουν την ελπίδα σε μια γενιά Παλαιστινίων.
Ο απώτερος στόχος παραμένει η λύση των δύο κρατών – το Ισραήλ και η Παλαιστίνη να ζουν δίπλα-δίπλα με ειρήνη και ασφάλεια, με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο κρατών, βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, του διεθνούς δικαίου και των προηγούμενων συμφωνιών. Αυτό σημαίνει τον τερματισμό της κατοχής και την εγκαθίδρυση ενός πλήρως ανεξάρτητου, δημοκρατικού, συνεχούς, βιώσιμου και κυρίαρχου Παλαιστινιακού Κράτους, με τη Γάζα ως αναπόσπαστο τμήμα του.
Η διεθνής κοινότητα έχει την ευθύνη και την ηθική υποχρέωση να βοηθήσει να συμβεί αυτό.