Αρχική διεθνή Η «μεγαλύτερη δημοκρατία του πλανήτη» ψηφίζει

Η «μεγαλύτερη δημοκρατία του πλανήτη» ψηφίζει

Υπό την πρωθυπουργία του ακροδεξιού ινδουιστή Μόντι, η Ινδία πάει πολλαπλά αλυσοδεμένη στις κάλπες

Ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή και θα ολοκληρωθούν σε… 7 φάσεις, την 1η Ιουνίου, οι εκλογές για την ανάδειξη της νέας βουλής της Ινδίας. Όμως στην πολυπληθέστερη πλέον χώρα του κόσμου, που συχνά αποκαλείται «η μεγαλύτερη δημοκρατία του πλανήτη», η αναμέτρηση διεξάγεται με επιεικώς άνισους όρους. Η κυβέρνηση του ακροδεξιού ινδουιστή Ναρέντρα Μόντι, ακροβατώντας μεταξύ του Δυτικού μπλοκ και του λεγόμενου παγκόσμιου Νότου, έχει επιβάλει στο εσωτερικό ένα σιδηρόφρακτο καθεστώς καταστολής και παραδειγματικής τιμωρίας όσων τολμούν να αρθρώσουν έναν διαφορετικό λόγο. Ταυτόχρονα, προκειμένου να αποπροσανατολίσει τη δυσαρέσκεια μεταξύ των εκατοντάδων εκατομμυρίων πάμφτωχων και περιθωριοποιημένων εξαιτίας των ακραία νεοφιλελεύθερων πολιτικών της (αλλά και της ρατσιστικής βίας προς τις «κατώτερες» κάστες, τους αυτόχθονες κι όσους δεν είναι «πιστοί ινδουιστές»), η κυβέρνηση Μόντι υποδαυλίζει το εθνοτικό και θρησκευτικό μίσος.

Επιστρέφοντας σε αυτή την παραδοσιακή γραμμή του ακροδεξιού ινδουιστικού κινήματος, η κυβερνώσα ελίτ εγκαταλείπει ανοιχτά πλέον τις προσχηματικές διακηρύξεις ότι τάχα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες της Ινδίας, ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης και θρησκευτικής ή/και πολιτικής ένταξης. Την περασμένη Κυριακή ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μόντι, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος BJP στην πόλη Μπανσουαρά του Ρατζαστάν, στον νότο της Ινδίας, είπε το απίστευτο: «Εάν νικήσει η αντιπολίτευση, τα κοσμήματα και η προίκα των κοριτσιών μας θα κατασχεθούν από τη νέα κυβέρνηση και θα διανεμηθούν στους παρείσακτους»! Σε αυτόν τον όρο, «παρείσακτοι», περιλαμβάνει τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς, τους σιχ και γενικά όλους όσοι δεν συνάδουν με το σχέδιο ενός «φυλετικά και θρησκευτικά αγνού κράτους». Δεν είναι τυχαίο ότι η ινδουιστική ακροδεξιά έχει αντιγράψει αυτό το «όραμα» από το σιωνιστικό Ισραήλ, με το οποίο διατηρεί τις πιο στενές πολιτικές, στρατιωτικές και εμπορικές σχέσεις…

Η Αρουντάτι Ρόι παρομοίασε τις ινδικές εκλογές με αγώνα ταχύτητας στον οποίο ο διεφθαρμένος Μόντι τρέχει με μια Φεράρι που του προμήθευσαν οι δισεκατομμυριούχοι μεγαλοεπιχειρηματίες, ενώ οι αντίπαλοί του διαθέτουν μόνο ποδήλατα…

ΤΟ ΙΝΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ φαίνεται πάντως ότι ανησυχεί για την έκβαση των εκλογών, αν και ευνοείται από τις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται για λογαριασμό των μεγάλων ΜΜΕ: αυτές δίνουν στη δεξιά συμμαχία NDA ποσοστά 42-46%, ενώ περιορίζουν το αντίπαλο κεντροαριστερό μπλοκ INDIA (με κορμό το κόμμα του Κογκρέσου και μεγάλο τμήμα της αριστεράς) σε 35-39%. Οι κυβερνώντες ευνοούνται φυσικά και από το εκλογικό σύστημα, αφού και τα 543 μέλη της ομοσπονδιακής βουλής εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες με απλή πλειοψηφία. Έτσι τόσο το Κογκρέσο και η αριστερά, όσο και άλλα κόμματα (όπως το BSP που φιλοδοξεί να εκπροσωπεί τις κατώτερες κάστες, τους αυτόχθονες, θρησκευτικές μειονότητες κ.λπ.) υποεκπροσωπούνται στη βουλή σε σχέση με τη λαϊκή τους υποστήριξη. Το μεγαλύτερο ατού του Μόντι, όμως, είναι η πολύμορφη υποστήριξη που του παρέχουν τα πιο «δυναμικά» τμήματα της ινδικής ελίτ – γεγονός που είχε οδηγήσει τη συγγραφέα Αρουντάτι Ρόι να παρομοιάσει τις ινδικές εκλογές με αγώνα ταχύτητας στον οποίο ο διεφθαρμένος Μόντι τρέχει με μια Φεράρι που του προμήθευσαν οι δισεκατομμυριούχοι μεγαλοεπιχειρηματίες, ενώ οι αντίπαλοί του διαθέτουν μόνο ποδήλατα…

Η Ινδία με μια ματιά
Έκταση:  3.287.263 τετρ. χλμ. (7η μεγαλύτερη στον κόσμο)
Πληθυσμός:  1,43 δισεκατ. κάτοικοι (η πολυπληθέστερη στον κόσμο)
ΑΕΠ:  3,94 τρισεκατ. δολ. ΗΠΑ (το 5ο μεγαλύτερο στον κόσμο)
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ:  2.755 δολ. ΗΠΑ (136η θέση στις 191)
Ανεξαρτησία:  1947 (με ταυτόχρονο διαχωρισμό από Πακιστάν)
Μέλος:  ΟΗΕ, Κοινοπολιτεία, Αδέσμευτοι, G-20, BRICS, SCO

Παρ’ όλα αυτά, οι ανησυχίες στοιχειώνουν τον Ινδό πρωθυπουργό. Γεγονός που με τη σειρά του φαίνεται ότι οδηγεί ακόμη και σε προετοιμασίες για νοθεία μεγάλης κλίμακας, χάρη στις «δυνατότητες» που δίνει το σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τόσο το κόμμα του Κογκρέσου, που έχει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο και άλλοι σχηματισμοί, ζήτησαν με επίσημο αίτημά τους την επιστροφή στο παραδοσιακό σύστημα ψηφοφορίας, με τυπωμένα ψηφοδέλτια – ιδίως αφού, παρά τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, η εκλογική διαδικασία θα διαρκέσει ούτως ή άλλως 44 ημέρες! Τον περασμένο μήνα όμως το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, που πρακτικά βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Μόντι, απέρριψε τη σχετική προσφυγή. Την ίδια τύχη αναμένεται να έχουν και άλλες προσφυγές εναντίον του Ινδού πρωθυπουργού και του κόμματός του για παραβίαση των συνταγματικών επιταγών περί ισότιμης αντιμετώπισης όλων των πολιτών, απαγόρευσης υποκίνησης σε εθνοτική και θρησκευτική βία κ.λπ. Ο αντιδραστικός προσανατολισμός –τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό– της «μεγαλύτερης δημοκρατίας του πλανήτη» δεν αφήνεται στην τύχη: όλοι και όλα δουλεύουν για να διασφαλίσουν μια τρίτη θητεία στον εκλεκτό των ελίτ.

Έξι χρόνια «προφυλάκισης»!

Στην επάνω φωτογραφία, Ινδοί διανοούμενοι που αγωνίζονται ενάντια στη φίμωση του Τύπου από το ινδικό καθεστώς – μεταξύ των οποίων (δεξιά) και η διεθνούς φήμης συγγραφέας Αρουντάτι Ρόι. Η Ρόι έχει βρεθεί συχνά στο στόχαστρο των ακροδεξιών ινδουιστών εξαιτίας των θαρραλέων τοποθετήσεών της υπέρ των λαϊκών κινημάτων. Τώρα διώκεται ποινικά εκ νέου, με εντολή της κυβέρνησης του Μόντι – αυτή τη φορά ως «υποστηρίκτρια της τρομοκρατίας», για μια ομιλία που πραγματοποίησε πριν 13 χρόνια! Κάτω, η πανεπιστημιακός Σόμα Σεν, που απελευθερώθηκε πριν λίγες ημέρες μετά από έξι (6) χρόνια «προφυλάκισης». Κατηγορούνταν για «σχέσεις με τους μαοϊκούς τρομοκράτες» αλλά, ελλείψει οποιασδήποτε έστω ένδειξης που να στηρίζει την κατηγορία, δεν δικάστηκε ποτέ… Τελικά το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας αποφάσισε την αποφυλάκισή της (στη φωτογραφία με την κόρη της μόλις έχει βγει από τη φυλακή Μπάικαλα της Βομβάης) αφού η ομοσπονδιακή μυστική υπηρεσία ΝΙΑ δήλωσε ότι «δεν χρειάζεται πλέον να την ανακρίνει»! Πρόκειται για δύο μόνο περιπτώσεις από τις διώξεις και φυλακίσεις εκατοντάδων Ινδών διανοούμενων, πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών κ.ά. με παρόμοιας ποιότητας κατηγορίες…

Σχόλια

Exit mobile version