Αρχική πολιτική Η Κύπρος υπό απειλή από… λάθος πύραυλο

Η Κύπρος υπό απειλή από… λάθος πύραυλο

Η Τουρκία βρήκε «επιχείρημα» για την εγκατάσταση των S-400 στην περιοχή

του Κώστα Βενιζέλου*

Και ξαφνικά έχουν όλοι συνειδητοποιήσει πως η Κύπρος είναι πολύ κοντά στο συνεχιζόμενο για χρόνια πόλεμο στη Συρία. Η εκκωφαντική έκρηξη ρωσικού πυραύλου S200 πάνω από τον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο, ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, δεν έχει προκαλέσει μόνο ανησυχία στην Κύπρο, καθώς επιβεβαίωσε πόσο κοντά στο θέατρο του πολέμου στην γειτονική Συρία, βρίσκεται το νησί. Προκάλεσε ανησυχία και για το γεγονός ότι ένα λάθος, ένα ατύχημα μπορούσε να οδηγούσε σε απώλειες ζωών. Τόσο για την περίπτωση κατά την οποία έπεφτε σε κατοικημένη περιοχή όσο και σε αυτή που συγκρουόταν με επιβατικό αεροσκάφος, το οποίο βρισκόταν εκείνη την ώρα εν πτήση στον κυπριακό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, μεταξύ άλλων εκείνη την ώρα –μεταξύ 1:00 και 1:10 τα ξημερώματα Δευτέρας– πετούσαν στην περιοχή τουλάχιστον πέντε τουρκικά αεροπλάνα σε υπερπτήσεις και ακόμα δύο βρίσκονταν σε διαδικασία προσέγγισης και προσγείωσης στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, σχετικά κοντά στην περιοχή που έπεσε ο πύραυλος. Επίσης σε κίνδυνο τέθηκαν και πτήσεις που απογειώθηκαν από το Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με τα δεδομένα πτήσεων, διέρχονταν εκείνη την ώρα από την περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας, απ’ όπου –όπως όλα δείχνουν– πέρασε ο πύραυλος, αεροπλάνα που απογειώθηκαν από το Τελ Αβίβ, με προορισμό το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ και τη Μόσχα, όπως και αεροπλάνα που κατευθύνονταν προς Βηρυτό.

Ο S200 που «έφυγε» από συριακό έδαφος θα μπορούσε να έπεφτε σε κατοικημένη περιοχή ή να συγκρουόταν με επιβατικό αεροσκάφος, το οποίο βρισκόταν εκείνη την ώρα εν πτήση στον κυπριακό εναέριο χώρο

Ο ρωσικός πύραυλος φαίνεται πως «έφυγε» από την πόλη Χομς, η οποία απέχει 300 περίπου χιλιόμετρα από τον τόπο που κατέπεσε, στον Πενταδάκτυλο. Τόσο είναι και το βεληνεκές του συγκεκριμένου πυραύλου. Είναι προφανές πως στην Κύπρο δεν συνειδητοποιούν πλήρως αυτό που αναδείχθηκε ως αναμφισβήτητο γεγονός από τα διεθνή ΜΜΕ. Ότι είναι πολύ κοντά στην περιοχή των συγκρούσεων. Και πως λάθη έγιναν και στο παρελθόν, αλλά δεν έφθασαν μέχρι και το έδαφος του νησιού.

Η τουρκική πλευρά, όπως συνηθίζει, έχει αξιοποιήσει πλήρως το περιστατικό, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω την βρήκε απροετοίμαστη. Πρώτο, εξαρχής ακούστηκαν απόψεις πως το γεγονός ότι η Κύπρος είναι… απροστάτευτη σε επιθέσεις επιβεβαιώνει την ανάγκη εγκατάστασης του πυραυλικού συστήματος S-400, εννοώντας ενδεχομένως στα τουρκικά παράλια. Σημειώνεται συναφώς ότι αν και τα κατεχόμενα θεωρούνται από τις πιο στρατιωτικοποιημένες περιοχές του κόσμου οι κατοχικές δυνάμεις δεν πήραν χαμπάρι τον πύραυλο ενώ αποφάνθηκαν για το αντικείμενο που έπεσε στο έδαφος ώρες μετά!

Δεύτερο, υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην προσπάθεια του να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του για παραμονή εσαεί τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο, υποστήριξε και δημόσια στο παρελθόν πως θα είναι για την προστασία του νησιού από κινδύνους που υπάρχουν στην περιοχή, λόγω των συγκρούσεων.

Τρίτο, από την πρώτη στιγμή το κατοχικό καθεστώς προσπάθησε να αξιοποιήσει πολιτικά το περιστατικό. Επιχείρησε να προβάλλει το ψευδοκράτος ως χωριστή οντότητα και τους αξιωματούχους τους ως «υπουργούς» και «Προέδρους».

Κοντολογίς, μια παραλίγο τραγωδία εργαλοποιείται από το κατοχικό καθεστώς για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη και να αναβαθμίσει το παράνομο μόρφωμα.

Οι Βρετανοί που… χάθηκαν

Υπολογίζεται πως η πορεία του πυραύλου, με βάση τα πιθανότερα σενάρια για τη βάση εκτόξευσής του, πέρασε πάνω από τις βρετανικές βάσεις Δεκέλειας πριν καταλήξει στο σημείο συντριβής και έκρηξής του. Το ερώτημα που προκύπτει, είναι κατά πόσο εντόπισαν οι Βρετανοί ή όχι τον πύραυλο; Εάν ναι, γιατί δεν αντέδρασαν είτε όταν το εντόπισαν είτε μετά, ενημερώνοντας την Κυπριακή Δημοκρατία;

Σημειώνεται συναφώς ότι μέχρι και λίγο πριν τα συμβάν, τουρκικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο με κωδικούς TCS-02 πραγματοποιούσε για περίπου τρεις ώρες –από τις 10.00 το βράδυ της Κυριακής μέχρι και τη 1.00 τα ξημερώματα της Δευτέρας– κατασκοπευτική πτήση μεταξύ των περιοχών Σαχριάχ και Αντάκια της Συρίας πετώντας στις 17.000 πόδια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Philenews. Πρόκειται για UAV που πραγματοποιεί κατά διαστήματα κατασκοπευτικές πτήσεις στην περιοχή την τελευταία διετία. Γι’ αυτό και τις πρώτες ώρες μετά την έκρηξη, γινόταν λόγος για πτώση μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

*Ο Κώστας Βενιζέλος είναι δημοσιογράφος στην Κύπρο και διδάκτορας Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης


Η ένταση συνεχίζεται

Την ίδια ώρα, το κατοχικό καθεστώς με εντολές της Άγκυρας, κινείται και σε άλλα πεδία επιβολής τετελεσμένων, όπως αυτό της Αμμοχώστου, με την προσπάθεια προετοιμασίας του εδάφους για εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της πόλης. Σημειώνεται συναφώς ότι ο Κουντρέτ Οζερσάι πήγε το απόγευμα της Δευτέρας –και ενώ δεν είχαν συνέλθει από την έκρηξη– εντός της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου «για μια πρώτη γενική ανασκόπηση». Σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο facebook, ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε πως «επισκεφθήκαμε την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, πριν ξεκινήσει η καταγραφή από την αρμόδια επιτροπή».

Κι όλα αυτά ενώ συνεχίζονται οι προκλήσεις και οι προσπάθειες επιβολής τετελεσμένων στην κυπριακή ΑΟΖ από την κατοχική Τουρκία. Με την γεώτρηση του «Πορθητή» και την κάθοδο του δεύτερου γεωτρύπανου στην περιοχή, του «Γιαβούζ». Κατά τα άλλα αναζητείται τρόπος επανάληψης των συνομιλιών. Να συνομιλούμε, δηλαδή, για συμφωνία, για λύση και οι Τούρκοι να συνεχίζουν τον αμανέ της εδραίωσης τετελεσμένων διά της ισχύος.

Σχόλια

Exit mobile version