Αρχική πολιτική Η κυπριακή μας κορωνοϊοπαράνοια

Η κυπριακή μας κορωνοϊοπαράνοια

του Γιώργου Τάττη*

Η πρόληψη από την Κυπριακή Κυβέρνηση για την υγειονομική κρίση, ήταν σχεδόν μηδαμινή. Όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν, η ειδική επιδημιολογική ομάδα «πίεσε» για άμεσα μέτρα. Επί τούτου, λίγο πριν τα πρώτα κρούσματα, η κυβέρνηση Αναστασιάδη αποφάσισε να κλείσει 4 από τα 9 οδοφράγματα. Οι ειδικοί έκριναν ότι με αυτό τον τρόπο θα υπήρχε καλύτερος έλεγχος, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Έγινε, λοιπόν, από τις γνωστές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του ΑΚΕΛ, ο κακός χαμός. Θεωρήθηκε ως μία αντιεπιστημονική πράξη, αμιγώς πολιτική, που επέβαλλε την διχοτόμηση. Εξάλλου, «ο ιός δεν βλέπει σύνορα».

Ξεκινάνε τα κρούσματα, ο κόσμος κλείστηκε σπίτι. Τελείωσαν και οι σφυρίχτρες στα οδοφράγματα. Στις 13/03 το φερόμενο ως «Υπουργικό Συμβούλιο» των κατεχομένων, αποφάσισε να κλείσει δύο οδοφράγματα. Μάλιστα, ο «πρόεδρος» Ακιντζί, είπε ότι ενημερώθηκε από τις ειδήσεις για το μέτρο, ρίχνοντας το φταίξιμο στον «Υπουργό Εξωτερικών» Οζερσάι και στον «Πρωθυπουργό» Τατάρ.
Στις 14/03 αποφασίστηκε πάλι από το ψευδοκράτος, η ολική απαγόρευση της διέλευσης Ελληνοκυπρίων. Καμία ανακοίνωση, κανένα φασισμό δεν είδαν οι ούλτρα ειρηνιστές.

Τις προηγούμενες βδομάδες, όποιος προέβαλλε ως επιχείρημα την ασφάλεια και των δύο κοινοτήτων, σε σχέση με τους επαρκέστερους ελέγχους για τον κορωνοϊό, κατηγορείτο, τουλάχιστον, ως υποστηρικτής του Αναστασιάδη. Μάλιστα, οι Νιαζί και Γεωργίου του ΑΚΕΛ, οι Τατάρ και Οζερσάι, ο Ακιντζί και άλλοι Τ/Κ πολιτικοί, είτε κατήγγειλαν την Κ.Δ. στην Κομισιόν, είτε προέβησαν σε ερωτήματα για την νομιμότητα της κίνησης σε σχέση με τους κανονισμούς της πράσινης γραμμής.

Όταν δε, αποφασίστηκε να σταλεί υγειονομική βοήθεια εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στο παράνομο κρατίδιο, οι πλείστοι λαοφιλείς Τ/Κ πολιτικοί, είδαν «παρανομία» καθώς το υλικό δεν πέρασε με «νόμιμους τρόπους». Το τι είναι νόμιμο και τι παράνομο, το λέει το Διεθνές Δίκαιο και η ιστορία. Το τι ανθρώπινο και τι απάνθρωπο, επίσης.

Εντωμεταξύ, το ψευδοκράτος καταρρέει με γοργότερους ρυθμούς, καθώς σημαντική πηγή εσόδων ήταν τα χρήματα των Ελληνοκυπρίων. Η οικονομική βοήθεια τριών εκατ. λιρών που ζητήθηκε από την «μητέρα Τουρκία» ακόμη αναμένεται. Οι πειρατείες δε, στην κυπριακή ΑΟΖ, αυξάνονται.

Οι ανακοινώσεις φυσικά των εκσυγχρονιστικών ομαδούλων που δεν βλέπουν κατοχή αλλά αφηρημένη «διαίρεση», χάθηκαν. Δεν τους πειράζει η ύπαρξη των οδοφραγμάτων, αλλά έβλεπαν «διχοτόμηση» στο προσωρινό κλείσιμο ελέω κορωνοϊού.

Είναι καιρός και οι προοδευτικοί Τ/Κ να κατανοήσουν ότι κανένας Ακιντζί δεν στέκεται τροχοπέδη στην τουρκική αθλιότητα. Γιορτάζοντας μαζί μας, την νίκη του λαού μας με την άρνηση του Σχεδίου Ανάν. Έκλεισε αισίως 16 χρόνια.

 

Υ.Γ.: Τον Απρίλιο του 1964, κοκκινοσκούφηδες εθελοντές απελευθέρωναν τον Πενταδάχτυλο από Τουρκοκύπριους στασιαστές. Ο Λόχος Λυσσαρίδη.

* Ο Γιώργος Τάττης είναι Κύπριος δημοσιογράφος

Σχόλια

Exit mobile version