Από τότε που ο Ραχόι ζήτησε χρήματα για να σώσει τις χρεοκοπημένες ισπανικές τράπεζες, η τρόικα ελέγχει την ισπανική οικονομία και πολιτική.
Και θα συνεχίσει να εποπτεύει την οικονομία τουλάχιστον για άλλα δύο χρόνια, παρ’ όλο που ολοκληρώθηκε η διάσωση.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ισπανία στις 31 Δεκεμβρίου θα αποχαιρετίσει το πρόγραμμα διάσωσης των τραπεζών και δεν θα λάβει βοήθεια επιπλέον των 43 δισ. ευρώ, τα οποία θα πληρώσουν οι Ισπανοί μέσω του χρέους. Ωστόσο, η έκθεση της τρόικας ξεκαθαρίζει ότι οι ισπανικές τράπεζες είναι «ακόμη ευάλωτες σε κινδύνους, τόσο εσωτερικούς όσο και διεθνείς». Τελικά η τρόικα υποδεικνύει ότι οι τράπεζες βγήκαν από την εντατική αλλά ούτε έχουν αναρρώσει ούτε καν μπορούν να «περπατήσουν» γιατί θα είναι εξαιρετικά αδύναμη η οικονομική ανάκαμψη στο περιβάλλον μιας αδύναμης επανενεργοποίησης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η τροϊκανή έκθεση ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι οι ισπανικές τράπεζες πρακτικά θα ασχολούνται μόνο με ένα πράγμα: Να δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με επιτόκιο 0,5% και με αυτά τα χρήματα να αγοράζουν ισπανικά δάνεια για τα οποία το κράτος πληρώνει 4%. Επιχείρηση σίγουρη για την οποία, όμως, η τρόικα προειδοποιεί ότι «ενώ βραχυπρόθεσμα η αγορά δημόσιου χρέους έχει μετατραπεί σε μια σημαντική πηγή εσόδων για τις τράπεζες, μακροπρόθεσμα θα επηρεάσει αρνητικά την πίστωση στον ιδιωτικό τομέα και την ανάκαμψη». Οι διεθνείς ειδικοί τονίζουν ότι οι ισπανικές τράπεζες, και κατ’ επέκταση η οικονομία, έχουν μπει σε ένα φαύλο κύκλο όπου δεν υπάρχει ανάπτυξη γιατί δεν υπάρχει πίστωση, δεν υπάρχει πίστωση γιατί οι τράπεζες είναι άρρωστες και πρέπει να εξυγιανθούν και αυτό δε γίνεται γιατί δεν υπάρχει ανάπτυξη.
Οι περισσότερες τράπεζες δάνειζαν πολύ περισσότερα χρήματα απ’ όσα είχαν. Με την έκρηξη της κρίσης πολλά από αυτά τα δάνεια μετατράπηκαν σε μη εξυπηρετούμενα και οι τράπεζες βρέθηκαν με κατασχεμένα σπίτια, ακίνητα και επιχειρήσεις και με τεράστιες απώλειες που τις υποχρέωσαν να ζητήσουν τη διάσωση. Οι ισπανικές τράπεζες συνεχίζουν να έχουν μια τεράστια τρύπα στους ισολογισμούς τους και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν δίνουν δάνεια. Για να καλυτερέψει η φερεγγυότητά τους πρέπει να μειώσουν το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο, τα χρήματα δηλαδή που χρωστούν σε άλλες τράπεζες. Ωστόσο, οι τράπεζες τονίζουν ότι δεν υπάρχουν σχέδια ούτε φερεγγυότητας ούτε επένδυσης. Η πίστωση στην Ισπανία έχει πέσει κατά 11% και αυτό σημαίνει ότι η στρόφιγγα έχει κλείσει. Θα παραμείνει κλειστή για άλλα τουλάχιστον δύο χρόνια, θα πιάσει πάτο τον επόμενο χρόνο και θα επανακάμψει ελαφρά στα τέλη του 2015. Όμως θα παραμείνει κλειστή για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και ο δείκτης μη εξυπηρέτησης θα είναι υψηλότατος, στο 12%.
Πηγή Elplural
Νατάσσα Ακριβάκη