Αρχική διεθνή Η Έκκληση του Σεν-Ναζέρ

Η Έκκληση του Σεν-Ναζέρ

Υιοθετήθηκε από τη δεύτερη «Συνέλευση των Συνελεύσεων» των Κίτρινων Γιλέκων

Σχεδόν δυόμιση μήνες μετά την πρώτη «Συνέλευση των Συνελεύσεων» των Κίτρινων Γιλέκων, που είχε πραγματοποιηθεί στο Κομερσύ και κατέληξε στην ομώνυμη Έκκληση*, συγκλήθηκε η δεύτερη Συνέλευση στο Σεν-Ναζέρ, μια πόλη 70.000 κατοίκων στις ακτές της Βρετάνης (δυτική Γαλλία). Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν περίπου 200 τοπικές συνελεύσεις των Κίτρινων Γιλέκων από όλη τη Γαλλία, αριθμός δηλαδή διπλάσιος από την πρώτη φορά. Μετά από τρεις μέρες συζητήσεων, τα Κίτρινα Γιλέκα υιοθέτησαν την Έκκληση του Σεν-Ναζέρ, την οποία δημοσιεύουμε σε αυτό το φύλλο στην ολότητά της, και τέσσερις ακόμη ειδικές αποφάσεις – δείγμα της αυξανόμενης συναντίληψης και της βαθύτερης πολιτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε από τις εκατοντάδες εκπροσώπων στη δεύτερη Συνέλευση των Συνελεύσεων.

Οι τέσσερις ειδικές αποφάσεις αφορούν: 1) την οικολογική σύγκλιση, 2) την ακύρωση των ποινών των φυλακισμένων και καταδικασμένων, 3) τη δράση και κινητοποίηση στην περίοδο των ευρωεκλογών, 4) την ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας μέσα από τις συνελεύσεις των πολιτών. Στο σημερινό φύλλο παρουσιάζουμε μικρά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις αποφάσεις 1, 2 και 4, και ολόκληρη την απόφαση για τις ευρωεκλογές, που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Επιβεβαιώνοντας την επιμονή των Κίτρινων Γιλέκων να μην γίνουν αντικείμενο πολιτικάντικης εκμετάλλευσης, αυτή η απόφαση υπενθυμίζει ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός (τι είδους βουλή είναι αυτή που δεν δικαιούται να νομοθετεί;) και καλεί στη «διακωμώδηση αυτής της εκλογικής μασκαράτας», ενώ καταλήγει σε έκκληση προς τους λαούς όλης της Ευρώπης, και όχι μόνο, για συντονισμένο αγώνα και αδελφική συνεννόηση.

Εμείς, τα Κίτρινα Γιλέκα, συγκροτημένοι σε τοπικές συνελεύσεις, συναντηθήκαμε στο Σεν-Ναζέρ στις 5, 6 και 7 Απριλίου και απευθυνόμαστε στο σύνολο του λαού. Σε συνέχεια της πρώτης συνέλευσης του Κομερσύ, περίπου 200 αντιπροσωπείες είμαστε παρούσες εδώ και συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στο νεοφιλελεύθερο εξτρεμισμό, για Ελευθερία, Ισότητα και Αδελφοσύνη.

Παρά την κλιμάκωση της καταστολής από πλευράς της κυβέρνησης, παρά τον πολλαπλασιασμό των νόμων που χειροτερεύουν τις συνθήκες ζωής όλων μας και καταστρέφουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, η κινητοποίηση ριζώνει – με στόχο την αλλαγή του συστήματος που ενσαρκώνει ο Μακρόν. Εδώ και πέντε μήνες παντού στη Γαλλία, στους κόμβους των αυτοκινητόδρομων, στα πάρκινγκ, στις πλατείες, στα διόδια, στις διαδηλώσεις και στις συνελεύσεις μας, συνεχίζουμε να διαλεγόμαστε και να αγωνιζόμαστε ενάντια σε όλες τις μορφές ανισότητας και αδικίας, για την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια. Η μόνη απάντηση της κυβέρνησης στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων και στα άλλα αγωνιστικά κινήματα είναι ο πανικός και μια αυταρχική παρέκκλιση.

Καλούμε όλους τους ανθρώπους που θέλουν να βάλουν τέλος στην αρπαγή της Ζωής να υιοθετήσουν μια συγκρουσιακή στάση απέναντι στο σημερινό σύστημα, ώστε να δημιουργήσουμε μαζί, με όλα τα αναγκαία μέσα, ένα νέο λαϊκό, οικολογικό, κοινωνικό κίνημα

Διεκδικούμε τη γενική αύξηση των μισθών, των συντάξεων και του ελάχιστου κοινωνικού εισοδήματος, καθώς και δημόσιες υπηρεσίες για όλους και όλες. Η αγωνιστική αλληλεγγύη μας απευθύνεται ιδίως στα εννέα εκατομμύρια συμπολιτών μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Έχοντας συνείδηση της περιβαλλοντικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, επιβεβαιώνουμε την αντίληψή μας, ότι «τέλος του κόσμου, τέλος του μήνα» [όταν δηλαδή δεν υπάρχουν πια λεφτά] είναι κοινό πρόβλημα και κοινός αγώνας.

Μπροστά στην κοροϊδία του «μεγάλου εθνικού διαλόγου», μπροστά σε μια μη αντιπροσωπευτική κυβέρνηση η οποία βρίσκεται στην υπηρεσία μιας μειοψηφίας προνομιούχων, υλοποιούμε νέες μορφές μιας άμεσης δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, αναγνωρίζουμε ότι η Συνέλευση των Συνελεύσεων μπορεί να λαμβάνει προτάσεις από τις τοπικές συνελεύσεις και να υιοθετεί προσανατολισμούς, όπως έκανε η πρώτη Συνέλευση των Συνελεύσεων στο Κομερσύ. Αυτοί οι προσανατολισμοί θα υποβάλλονται συστηματικά στην κρίση των τοπικών συνελεύσεων.

Επαναβεβαιώνουμε την ανεξαρτησία μας από πολιτικά κόμματα και συνδικάτα, και δεν αναγνωρίζουμε κανέναν αυτοανακηρυγμένο «ηγέτη». Επί τρεις ημέρες, σε ολομέλεια και σε θεματικές ομάδες, συζητήσαμε τα πάντα και επεξεργαστήκαμε προτάσεις για τις διεκδικήσεις μας, τις δράσεις, τα μέσα επικοινωνίας και τον συντονισμό μας. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε και αποφασίζουμε να διοργανώσουμε την επόμενη Συνέλευση των Συνελεύσεων τον Ιούνιο.

Προκειμένου να βελτιώσουμε το συσχετισμό δυνάμεων και να θέσουμε τους πολίτες σε θέσεις μάχης ενάντια σε αυτό το σύστημα, η Συνέλευση των Συνελεύσεων καλεί σε δράσεις, το πρόγραμμα των οποίων θα κοινοποιηθεί προσεχώς. Η Συνέλευση των Συνελεύσεων καλεί στη διεύρυνση και ενδυνάμωση των κυρίαρχων συνελεύσεων των πολιτών, και στη δημιουργία νέων συνελεύσεων όπου δεν υπάρχουν. Καλούμε όλα τα Κίτρινα Γιλέκα να διαδώσουν αυτήν την Έκκληση και τα συμπεράσματα των εργασιών της Συνέλευσής μας, που θα τροφοδοτήσουν τις δράσεις και τις σκέψεις των τοπικών συνελεύσεων.

Δημοσιοποιούμε επίσης μια σειρά αποφάσεις για τις ευρωεκλογές, τις τοπικές λαϊκές συνελεύσεις, την καταστολή. Μας φαίνεται αναγκαίο να χρησιμοποιήσουμε τις επόμενες τρεις εβδομάδες για να κινητοποιήσουμε το σύνολο των Κίτρινων Γιλέκων και να πείσουμε όσους δεν έχουν πειστεί ακόμη. Καλούμε σε μία κίτρινη εβδομάδα δράσης με αρχή την Πρωτομαγιά.

Καλούμε όλους τους ανθρώπους που θέλουν να βάλουν τέλος στην αρπαγή της Ζωής να υιοθετήσουν μια συγκρουσιακή στάση απέναντι στο σημερινό σύστημα, ώστε να δημιουργήσουμε μαζί, με όλα τα αναγκαία μέσα, ένα νέο λαϊκό, οικολογικό, κοινωνικό κίνημα. Ο πολλαπλασιασμός των διεξαγόμενων αγώνων μας καλεί στην αναζήτηση της ενότητας στη δράση.

Καλούμε σε όλα τα επίπεδα της χώρας σε κοινό αγώνα για να πετύχουμε την ικανοποίηση των κοινωνικών, φορολογικών, οικολογικών και δημοκρατικών αιτημάτων μας. Έχοντας συνείδηση ότι πρέπει να πολεμήσουμε κόντρα σε ένα παγκόσμιο σύστημα, θεωρούμε ότι πρέπει να υπερβούμε τον καπιταλισμό. Έτσι θα οικοδομήσουμε συλλογικά αυτό το περίφημο «όλες και όλοι μαζί» που φωνάζεται στις διαδηλώσεις και το οποίο κάνει τα πάντα δυνατά.

Η εξουσία στον λαό, από τον λαό, για τον λαό!

Μην μας κοιτάτε, γίνετε ένα μαζί μας!

Ειδική απόφαση αριθ. 3:

Έκκληση για δράση και κινητοποίηση στην περίοδο των ευρωεκλογών

Εμείς, τα Κίτρινα Γιλέκα που βρεθήκαμε στη δεύτερη «Συνέλευση των Συνελεύσεων» στο Σεν-Ναζέρ, καταδικάζουμε τον αντιδημοκρατικό και ακραία νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα των ευρωπαϊκών θεσμών. Η ευρωβουλή που θα εκλέξουμε δεν έχει καν την εξουσία να προτείνει ένα νόμο! Η Κομισιόν αποφασίζει για τα πάντα, χωρίς τον παραμικρό δημοκρατικό έλεγχο. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί υπόκεινται την πίεση από 25.000 λομπίστες, αν μετρήσουμε μόνο αυτούς που εδρεύουν στις Βρυξέλλες!

Σε αντίθεση με αυτό το μοντέλο, τα Κίτρινα Γιλέκα εφαρμόζουν μια μορφή άμεσης δημοκρατίας, στην οποία το γενικό συμφέρον υπερισχύει των ιδιαίτερων συμφερόντων. Πρόκειται για ένα μοντέλο δημοκρατικό, στο οποίο ιεραρχούνται ως κυρίαρχα οι συνθήκες ζωής και δουλειάς, τα δικαιώματά μας, η ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών μας και το περιβάλλον μας.

Έχουμε ως ιδρυτική αρχή την αυτονομία των ομάδων των Κίτρινων Γιλέκων και γενικότερα κάθε ανθρώπου. Γι’ αυτό το λόγο επιλέγουμε να μην δώσουμε καμία κατεύθυνση ψήφου ή ακόμη και συμμετοχής στις ευρωεκλογές. Καταδικάζουμε όλες τις απόπειρες να φτιαχτούν ψηφοδέλτια στο όνομα των Κίτρινων Γιλέκων!

Καλούμε τα Κίτρινα Γιλέκα, τους πολίτες και τις πολίτισσες να μετατρέψουν αυτήν την προεκλογική περίοδο σε μια μεγάλη περίοδο κινητοποίησης. Προτείνουμε:

την οργάνωση μιας καμπάνιας πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης ενάντια στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη νεοφιλελεύθερη πολιτική τους,

τη διακωμώδηση αυτής της εκλογικής μασκαράτας μέσα από τη δημιουργικότητα των τοπικών ομάδων μας – για παράδειγμα, τη διοργάνωση καρναβαλιών, τη διοργάνωση παράλληλων εκλογών όπου για κάλπες θα έχουμε φέρετρα, μια δυναμική παρουσία του κίτρινου χρώματος στις 26 Μαΐου κ.λπ.

Προτείνουμε στα Κίτρινα Γιλέκα του Βελγίου τη συνδιοργάνωση της σύγκλισης όλων των λαών στις Βρυξέλλες. Επειδή, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, θα πρέπει να υπολογίζουμε μόνο σε εμάς τους ίδιους! Μόνο μέσα στον αγώνα μπορεί να οικοδομηθεί η Ευρώπη των λαών.

Προτείνουμε σε όλους τους λαούς της Ευρώπης να κάνουν δική τους αυτήν την έκκληση, να τη μεταφράσουν στη γλώσσα τους, ή να εμπνευστούν από αυτήν για να γράψουν μια δική τους. Εάν διεξάγουμε συντονισμένο αγώνα ενάντια στους κοινούς εκμεταλλευτές μας, θα καταφέρουμε να θέσουμε τις βάσεις για μια αδελφική συνεννόηση μεταξύ των λαών της Ευρώπης, και όχι μόνο της Ευρώπης.

Αποσπάσματα από τις άλλες 3 ειδικές αποφάσεις

Απόφαση αριθ. 1, για μια οικολογική σύγκλιση: «Οι κλιματικές απορρυθμίσεις, η κατάρρευση της βιοποικιλότητας και ο πυρηνικός κίνδυνος συνιστούν τεράστιες απειλές που βαραίνουν το μέλλον μας. Τα κοινά αγαθά (νερό, αέρας, γη, δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον) δεν πρέπει να μετατραπούν σε εμπόρευμα. Ο φόρος στο καυσαέριο είναι το τέλειο παράδειγμα μιας τιμωρητικής ψευδο-οικολογίας που στοχεύει αυτούς που δεν είναι υπεύθυνοι για το πρόβλημα. Όμως υπεύθυνοι υπάρχουν, αυτοί που ρυπαίνουν υπάρχουν, και αυτοί πρέπει να στοχοποιηθούν μέσα από συντονισμένες δράσεις».

Απόφαση αριθ. 2, για την ακύρωση των ποινών των φυλακισμένων και καταδικασμένων: «Η αστυνομική βία που ακρωτηριάζει και δολοφονεί συνιστά ενέργεια πολιτικού εκφοβισμού και έγκλημα του κράτους. Ακολουθεί η δικαστική καταστολή ώστε να καταπνιγεί το κίνημα: 8.700 συλλήψεις, 2.000 δίκες εκ των οποίων 1.500 σε αυτόφωρα δικαστήρια, 40% των ποινών είναι καταδίκες χωρίς αναστολή ή δικαίωμα εξαγοράς, και 400 άνθρωποι έχουν ήδη φυλακιστεί… Ο αυταρχισμός, που εδώ και δεκαετίες είναι καθημερινότητα στα λαϊκά προάστια, τώρα γενικεύεται σε όλη την κοινωνία… Προτείνουμε η Σαββατιάτικη διαδήλωση της 13ης Απριλίου να προβάλει το αίτημα της κατάργησης του νόμου περί “ταραξιών”, και στις 18 Μαΐου να διαδηλώσουμε έξω από δικαστήρια και φυλακές απαιτώντας την άμεση απαλλαγή των καταδικασθέντων και την απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων».

Απόφαση αριθ. 4, για την ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας μέσα από τις συνελεύσεις των πολιτών: «Καλούμε στην ανάκτηση της πολιτικής μας εξουσίας, ένα σημαντικό στάδιο της οποίας περνά από το τοπικό επίπεδο. Να φτιαχτούν παντού, σε κάθε κοινότητα της Γαλλίας, λαϊκές συνελεύσεις, που θα είναι η έκφραση της λαϊκής βούλησης. Ας ξαναμάθουμε να μοιραζόμαστε αυτά που μας απασχολούν ώστε να καθορίσουμε συλλογικά αυτό που θέλουμε. Ας ξαναμάθουμε να ζούμε μαζί αντί απλώς να κατοικούμε κάπου!».

Σχόλια

Exit mobile version