Αρχική κοινωνία Η Δωδώνη όρος επιβίωσης για όλη την Ήπειρο

Η Δωδώνη όρος επιβίωσης για όλη την Ήπειρο

Η δέσμευση του πρωθυπουργού να διατηρήσει τον κοινωνικό και συνεταιριστικό χαρακτήρα της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, μια δέσμευση σαν το περιβόητο «λεφτά υπάρχουν», έρχεται τώρα και καταρρέει διά στόματος του διοικητή της ΑΤΕ Bank Θ. Πανταλάκη που διαμηνύει, με περίσσιο θράσος, ότι: «Όλα θα πουληθούν. Δεν μένει τίποτε όρθιο» – μεταξύ αυτών ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΣ και φυσικά η Δωδώνη. Η τράπεζα κατέχει το 67,77% της εταιρίας Δωδώνη και ως εκ τούτου το δικαίωμα να αποφασίζει (αρχικά συμμετείχε με 60%, ενώ το υπόλοιπο 40% το κατείχαν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Ηπείρου – το 7,77% το απέκτησε η τράπεζα κατόπιν πιέσεως προς τις Ενώσεις).

Βγάζοντας απ’ τη μέση τη Δωδώνη, που αυτή τη στιγμή κρατάει σε κάποιο επίπεδο (όχι βέβαια το ζητούμενο για τους κτηνοτρόφους) τις τιμές παραγωγού σχεδόν σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, μια και η γαλακτοβιομηχανία είναι σημείο αναφοράς για τις συγκεκριμένες τιμές, τα καρτέλ θα λειτουργούν ανενόχλητα πλέον και χωρίς ενδοιασμούς. Η μετωπική σύγκρουση της Αγροτικής Τράπεζας απ’ τη μια και από την άλλη των κτηνοτρόφων, των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) και του μεγαλύτερου μέρους των φορέων και της τοπικής κοινωνίας, καθώς και του Σωματείου Εργαζομένων στη Δωδώνη, που αντιτίθενται στο ξεπούλημα της γαλακτοβιομηχανίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, είναι πλέον γεγονός.
Οι κινητοποιήσεις και ο δίκαιος αγώνας των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων στη Δωδώνη, είναι ένας αγώνας επιβίωσης για όλη σχεδόν την Ήπειρο, αφού η κτηνοτροφία είναι απ’ τους βασικότερους -αν όχι ο βασικότερος- οικονομικούς παράγοντες της περιφέρειας.
Η πώληση της εταιρίας απ’ την Αγροτική Τράπεζα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Οι Ηπειρώτες κτηνοτρόφοι δεν θα αφήσουν να χαθεί, τόσο εύκολα, το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους μέσα από τα χέρια τους. Είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα και αυτό φάνηκε το τελευταίο διάστημα, σε μια σειρά από καταστάσεις και γεγονότα.
Τη Δευτέρα, 9 Μαΐου, μετά από συνεδρίαση του Δ.Σ. της εταιρίας, η πλειοψηφία των εκπροσώπων της ΑΤΕ πέτυχε, παρά τις αντιδράσεις των ΕΑΣ, να περάσει μηδενικές αυξήσεις για την νέα περίοδο. Η απάντηση από τους συγκεντρωμένους κτηνοτρόφους έξω από το εργοστάσιο ήταν άμεση: τους κλείδωσαν μέσα για αρκετές ώρες.
Λίγες μέρες αργότερα στην υπό κατάληψη από κτηνοτρόφους Δωδώνη, επενέβησαν τα ΜΑΤ με παρουσία εισαγγελέα, συνέλαβαν και οδήγησαν στο τμήμα κάποιους από αυτούς, οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από μερικές ώρες.
Σύντομα οι εργαζόμενοι στη γαλακτοβιομηχανία πηγαίνοντας στην δουλειά τους εμποδίστηκαν από ιδιωτική εταιρία σεκιούριτι. Οι κτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι αφήνουν να εννοηθεί ότι πίσω από όλα αυτά είναι ο διευθύνων σύμβουλος Λ. Κοντός, τον οποίον οι κτηνοτρόφοι τον περιέλουσαν με γάλα, ενώ έβγαινε από συνεδρίαση του Δ.Σ.
Παράλληλα, έχει συγκροτηθεί επιτροπή από τους κτηνοτρόφους που επιδιώκουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ο οποίος είναι Ηπειρώτης και γνωρίζει καλά το θέμα) με σκοπό την αναστολή πώλησης της Δωδώνης, την αλλαγή των Δ.Σ. της Δωδώνης και την αναπροσαρμογή των τιμών γάλακτος που δίνει στους κτηνοτρόφους που περνούν δύσκολες στιγμές. Επιδίωξη όλων των κτηνοτρόφων είναι η τήρηση των καταστατικών δεσμεύσεων λειτουργίας της εταιρίας, που αποσκοπεί στη στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών και στην οικονομική ανάπτυξη της Ηπείρου. Η σειρά κινητοποιήσεων, όπως οι αποκλεισμοί στα καταστήματα της ΑΤΕ σε Γιάννενα, Άρτα, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, θα συνεχιστούν μέχρι την τελική επίλυση του προβλήματος.
Γιώργος Χασκής,
αγρότης-συνδικαλιστής

 

Σχόλια

Exit mobile version