Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις λειμών το βιβλίο του Δημήτρη Κλούρα Η Απειλή Προ των Πυλών – Πέντε αιτίες που οδηγούν σε θερμή κρίση Ελλάδα-Τουρκία και όσα πρέπει να πράξει επειγόντως η Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα άκρως επίκαιρο βιβλίο 430 σελίδων, το οποίο εκδίδεται σε μια χρονική στιγμή που από τη μια η έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας και από την άλλη η αμερικανονατοϊκής έμπνευσης «συμφωνία» με τη ΠΓΔΜ φέρνουν το εθνικό στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και τη συζήτησης.

Από τις πρώτες κιόλας αράδες του βιβλίου ο αναγνώστης διαπιστώνει ότι ο Δημήτρης Κλούρας δεν μένει απλά στο εθνικό, αλλά το συνδέει με το οικονομικό-ταξικό, ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι η Ελλάδα, κυρίως με τα μνημόνια, έχει μετατραπεί σε προτεκτοράτο, με κυβερνήσεις πειθήνιους εντολοδόχους.

Περιέχοντας πληθώρα διαφωτιστικών πληροφοριών, το βιβλίο επιχειρεί μια συνολική προσέγγιση της επικαιρότητας σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αφήνοντας στην άκρη τους παραμορφωτικούς και αποπροσανατολιστικούς φακούς της μετανεωτερικότητας και των απολογητών της παγκοσμιοποίησης.

«Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, ότι οι κερκόπορτες της Ελλάδας, γεωπολιτικές και οικονομικές, είχαν ήδη ανοιχθεί από το 1996 και το 2001 επί κυβερνήσεων Σημίτη (…) Όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στην Ελλάδα από το 2010 και επέκεινα, με την υπογραφή των διαφόρων μνημονίων από τις ελληνικές κυβερνήσεις, ήταν απλώς συνέχεια όσων συνέβησαν από το 1996, τότε που “ο άνεμος έπαιρνε τις ελληνικές σημαίες”, και από το 2001 “της ισχυρής Ελλάδας του ευρώ”», γράφει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κλούρας.

Σε άλλο σημείο του βιβλίου ο συγγραφέας σημειώνει ότι «η πολιτική διαρκούς κατευνασμού της επιθετικότητας ενός κράτους-ταραξία, προκειμένου να αποφευχθεί μία πολεμική σύρραξη, όχι μόνο δεν την αποτρέπει, αλλά οδηγεί τελικά σ’ αυτήν και μάλιστα υπό χειρότερες συνθήκες γι’ αυτόν που την απέφευγε».

Και σε άλλο σημείο ο Δημήτρης Κλούρας υπογραμμίζει ότι «ο χρόνος όμως πιέζει και είναι οριακά επαρκής, όπως οριακό είναι και το χρονικό σημείο στο οποίο ευρίσκεται η χώρα μας. Πρόκειται για το οριακό σημείο, όπου, είτε θα υποστεί μία καταστροφή ανάλογη ή και μεγαλύτερη της μικρασιατικής, είτε θα υποστεί ένα αναγεννητικό ηλεκτροσόκ, όπως αυτό που “προκάλεσε” στην Ελλάδα ο Ιωάννης Καποδίστριας, ανατρέποντας όλα τα δυσμενή προγνωστικά, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και πέραν κάθε προσδοκίας».

Ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης προλογίζοντας το βιβλίο γράφει ότι «ο συγγραφέας δεν προσπαθεί να ωραιοποιήσει την κατάσταση στην οποία ευρίσκεται η χώρα μας. Την περιγράφει όπως ακριβώς είναι, αναλύοντας το έλλειμμα ηγεσίας που αναντίρρητα υπάρχει (σχεδόν διαχρονικά, αλλά και επιδεινούμενο τα τελευταία έτη με τη σημερινή κυβέρνηση), την οικτρή οικονομική κατάσταση της χώρας που έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το ηθικό του λαού μας και το αξιόμαχο του ελληνικού στρατού, αλλά και τον παράγοντα της εσωτερικής διχόνοιας. Ωστόσο, με όπλο τα διδάγματα της ιστορίας, ιδίως της ελληνικής, αποδεικνύει, ότι τα πάντα δύνανται να αντιστραφούν υπέρ της χώρας μας, εφόσον εξασφαλιστούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και δρομολογηθούν άμεσα συγκεκριμένες διαδικασίες, τις οποίες αναφέρει και αναλύει».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!