Το σίριαλ της κρίσης του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται και αποκτά έντονα διαλυτικά χαρακτηριστικά μέσα από αποχωρήσεις αλλά και κινήσεις όλων των ομάδων στο εσωτερικό του. Η προηγούμενη κεντρική επιτροπή σημαδεύτηκε από την αποχώρηση των υπό διαγραφή στελεχών και ολόκληρης της ομάδας Ομπρέλα. Αντίστοιχα στάση αναμονής, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, κρατά και η ομάδα της Εφης Αχτσιόγλου που θα αποφασίσει ποια θα είναι η στάση της αυτό το Σαββατοκύριακο. Η κατάσταση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από αυτές τις εξελίξεις φαίνεται εκρηκτική, μέσα στην εβδομάδα έχει υπάρξει σωρεία αποχωρήσεων βουλευτών και στελεχών ενώ ο Π. Κόκκαλης ανεξαρτητοποιήθηκε στην Ευρωβουλή και παράλληλα εξήγγειλε την ίδρυση ενός νέου πράσινου κόμματος.
Από τη μεριά του ο Σ. Κασσελάκης προχώρησε σε μια συνέντευξη που κάλεσε τα εναπομείναντα στελέχη από την ομάδα Αχτσιόγλου να παραμείνουν στο κόμμα καθώς υπάρχει θέση για αυτούς στο «νέο κέντρο». Δράση ανέλαβε και ο Α. Τσίπρας, ο οποίος προχώρησε σε συναντήσεις με τους Σακελλαρίδη, Ηλιόπουλο και Κασσελάκη. Η παρέμβαση του ως τώρα σιωπηλού Αλ. Τσίπρα, που μέσα σε λίγα 24ωρα συναντήθηκε με τους βασικούς ανθρώπους, δείχνει το άγχος αυτής της πτέρυγας να συγκρατηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ορισμένο μέγεθος και ποσοστό ώστε να μπορεί να παίξει ένα ρόλο στην ανασύνθεση του κέντρου. Επιπρόσθετα, αποσκοπεί στην ρυμούλκηση στελεχών που εκ των πραγμάτων αποδυναμώνει την αυτονομία κινήσεων της ομάδας Αχτσιόγλου αλλά και παράλληλα προετοιμάζει ένα σενάριο διαδοχής του Στ. Κασσελάκη. Αν κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο σε δεύτερο χρόνο, θα γίνει κατόπιν της εκκαθάρισης που συμβαίνει τώρα και σε ένα ΣΥΡΙΖΑ όπου όλες οι τάσεις και οι ομάδες θα είναι είτε εκτός είτε σημαντικά αποδυναμωμένα.
Πέρα όμως από τις προσωπικές διενέξεις, τη λασπολογία και τις μηχανορραφίες η μόνη ίσως πολιτική συζήτηση που γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ αυτές τις μέρες, αφορά –τι άλλο;– – το εσωτερικό του και συγκεκριμένα το περίφημο «μαξιλαράκι» της κυβέρνησης Τσίπρα. Δηλαδή, με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Εδώ και μήνες η κοινωνία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, δάση καίγονται, πόλεις πλημμυρίζουν, η ακρίβεια έχει εκτιναχθεί, αστυνομικός δολοφόνησε άλλον έναν νεαρό Ρομά, γίνεται πόλεμος και εθνοκάθαρση δίπλα μας –με την κυβέρνηση να εμπλέκει ενεργά τη χώρα σε αυτό το μέτωπο–, προετοιμάζονται μεγάλες υποχωρήσεις στα ελληνοτουρκικά κι όμως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να πάρει καμία πρωτοβουλία για τίποτα από αυτά. Το μόνο πράγμα που ενδιαφέρει τις διάφορες ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, εναπομείναντες και αποχωρήσαντες, είναι η μάχη της διαδοχής για τους μεν και η εξασφάλιση ενός ποσοστού εκλογικής επιβίωσης για τους δε.
Δεν είναι και περίεργο που η τελευταία δημοσκόπηση βγάζει τον ΣΥΡΙΖΑ τρίτο κόμμα, ούτε βέβαια αυτό είναι συνέπεια της αποχώρησης κάποιων «πολύ σημαντικών» στελεχών. Οι αποχωρήσαντες επιχειρούν να ξεπλυθούν επειδή τάχα αντιστάθηκαν στον Στ. Κασσελάκη ενώ κουβέντα δεν λένε για την επιθετική εξαγορά του ΣΥΡΙΖΑ και την αμερικανοποίηση της πολιτικής ζωής. Ακόμη και η διαφωνία τους για σημεία της προηγούμενης διακυβέρνησης, δεν εμπεριέχει σε κανένα βαθμό ούτε τη μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το Μακεδονικό, ούτε την ψήφιση των μισών νομοσχεδίων της Ν.Δ. ως αντιπολίτευση, ούτε βέβαια την εκτροπή του δημοψηφίσματος∙ άλλωστε όλοι τους σε αυτά είχαν ρόλο, ήταν υπουργοί, σύμβουλοι, στελέχη κ.ο.κ. Επί της ουσίας, ακόμη και το κόμμα που εξαγγέλλεται από πολλούς, αν δηλαδή είναι μόνο ένα κόμμα, θα προσπαθήσει να βρει μια θέση στα αριστερά της αναδιάταξης του κέντρου αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα υπάρξει τέτοιος χώρος. Όσο για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή είναι λίγο-πολύ προδιαγεγραμμένη από τα σχέδια ανασύνθεσης της κεντροαριστέρας με βασικό χαρακτηριστικό ότι η μόχλευση θα έχει πλήρη πολιτική φορά προς το κέντρο. Αξίζει, όμως, να σημειώσουμε ότι όλα τα σχέδια για την αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος, μικρά και μεγαλύτερα, θα επηρεαστούν και θα τροποποιηθούν σε μεγάλο βαθμό, ίσως μεγαλύτερο από ό,τι σχεδιάζουν οι εμπνευστές τους, από τις επικείμενες εξελίξεις που είτε στα ελληνοτουρκικά είτε σε διεθνές επίπεδο φαίνεται πως θα είναι δυσάρεστες και απρόβλεπτες.
Ι.Κ.