Ο «μεγάλος αδερφός» είναι παντού
του Γιώργου Χάμψα
«Σαν να κλάπηκαν πύραυλοι Tomahawk από τον Αμερικανικό Στρατό»
Μπραντ Σμιθ, πρόεδρος της Microsoft,
αναφορικά με την κλοπή λογισμικού παρακολούθησης που είχε αναπτύξει η NSA
Στο προηγούμενο φύλλο αναφερθήκαμε στην κυβερνοεπίθεση του ιού «Wannacry»– ιού που μεταλλάχθηκε και απελευθερώθηκε από τα εργαστήρια της NSA. Σωστό ή λάθος αυτό; Σωστό, γιατί οι χάκερς που έκαναν την επίθεση βασίστηκαν στο λογισμικό που είχε ήδη αναπτύξει η NSA, εκμεταλλευόμενη τα κενά ασφαλείας των Windows, με σκοπό τη διείσδυση και την παρακολούθηση πολιτών για «λόγους ασφαλείας».
Η παραπάνω παρομοίωση του προέδρου της Microsoft δεν είναι καθόλου άστοχη. Διότι γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρη η ισχύς των κατασκοπευτικών όπλων που χρησιμοποιούν κάθε λογής κυβερνήσεις σε συνεργασία με τις γνωστές εταιρείες-κολοσσούς πληροφορικής εις βάρος των πολιτών. Όπλα, τα οποία η τεχνολογική ανάπτυξη κάνει πιο μαζικά, πιο στοχευμένα και ευέλικτα, πιο δύσκολο να εντοπιστούν, αλλά και ικανά να επεκτείνονται σε όλο το φάσμα της σύγχρονης ζωή. Η 4η βιομηχανική επανάσταση, που θέλει να φέρει ακόμα πιο κοντά τον ψηφιακό με τον πραγματικό κόσμο, δημιουργεί και τέτοιους κινδύνους και νέες μορφές καταπίεσης.
Αυτά που γράφονται δε βγαίνουν αβίαστα ως συμπεράσματα. Διότι έχουμε μια ακόμη διαρροή του Wikileaks από την οποία μαθαίνουμε για 9 διαφορετικά προγράμματα που χρησιμοποιεί η NSA απέναντι σε ένα πολίτη, με μια σειρά από λειτουργίες: να παρακολουθούν το θύμα, να καταγράφουν τα δεδομένα του, να επιτρέπουν τον τηλεχειρισμό της συσκευής του, την επεξεργασία/μεταφορά των αρχείων του, να ενσωματώνουν «διαδικτυακούς πομπούς» σε εμπιστευτικά έγγραφα, επιτρέποντας στον κατασκοπευτικό οργανισμό να εντοπίζει αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τις διαρροές, να παρακάμπτουν την ασφάλεια των Windows και να εκμεταλλεύονται τα «παραθυράκια» που υπάρχουν, να φροντίζουν να κρύβουν ότι πίσω από το κακόβουλο λογισμικό κρύβεται η NSA, να μπορούν να παραβιάζουν συσκευές Mac και iPhone καθώς και τις «έξυπνες τηλεοράσεις» μετατρέποντάς τις σε κρυφά μικρόφωνα!
Καθότι συχνά στο παρελθόν η Microsoft έχει συνεργαστεί με τις αμερικάνικες αρχές, υπήρξε στοχοποίηση της NSA για το αν είχε έρθει σε μυστική συμφωνία μαζί της, ώστε να μη γνωστοποιηθεί το κενό που υπήρχε στην τελευταία έκδοση των Windows και έτσι πληθώρα υπολογιστικών συστημάτων να παραμείνουν ευάλωτα. Οι υποψίες αυξάνονται από το γεγονός ότι δεν απαντάει η NSA στα σχετικά ερωτήματα για τις ευθύνες που της αναλογούν.
Την ίδια στιγμή, φτάνουν στο σημείο να κινηθούν δικαστικά εναντίον της το γνωστό ίδρυμα Wikimedia (είναι ο μητρικός οργανισμός των εγχειρημάτων Wikipedia, Wiktionary, Wikiquote, Wikibooks, Wikisource κ.ά.), καθώς και άλλα ιδρύματα, για αντισυνταγματικότητα, με τον ισχυρισμό ότι «τουλάχιστον ένα από τα περισσότερα από ένα τρισεκατομμύρια διεθνή γραπτά κείμενα (μηνύματα, e-mail κοκ) που διαδίδονται μέσω διαδικτύου κάθε χρόνο είχε αντιγραφεί και επισκοπηθεί από την NSA».