Συμμετοχή και στήριξη μεγάλης ΝΑΤΟϊκής άσκησης με στόχο τη Ρωσία
Ως ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική παρουσιάζει, χωρίς ντροπή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσα σχεδιάζει και προωθεί στις διεθνείς σχέσεις. Τέτοια δείγματα «ανεξαρτησίας» μέχρι τώρα είναι η παράδοση της Σούδας για μεγάλο διάστημα στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, οι προτάσεις Καμμένου για παραχώρηση και άλλων σημείων ελλιμενισμού και στάθμευσης ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, η στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ, η αποδοχή της ΝΑΤΟϊκής αρμάδας στο Αιγαίο, η υποστήριξη των εμπορικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας κ.λπ.
Και το αποτέλεσμα της «πολυδιάστατης» πολιτικής παραπάνω από φανερό… Τα σύνορα στο Αιγαίο αμφισβητούνται, η Κύπρος σχεδιάζεται να παραχωρηθεί ως προτεκτοράτο ελεγχόμενο από την Άγκυρα, ο επεκτατισμός της Άγκυρας τροφοδοτείται από την συμμαχική ανοχή και το Αιγαίο πρακτικά είναι μοιρασμένο στη μέση με αμερικάνικη επικυριαρχία. Σημαντική προσφορά στα όσα από χρόνια έχει δρομολογήσει η επίσημη πολιτική της χώρας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως τολμά και κάτι άλλο. Αναβαθμίζει την Ελλάδα σε χώρα φιλοξενίας και διοικητικής υποστήριξης της ΝΑΤΟϊκής εκστρατείας στην Ρωσία. Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας περιέγραψε, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τους νέους προσανατολισμούς της πολιτικής του. «Σε ένα διεθνές περιβάλλον με πολλαπλές προκλήσεις ασφάλειας, ο ευρω-ατλαντικός δεσμός πρέπει να παραμείνει ισχυρός, να συνδέει -σε ισότιμη βάση- τις δυο πλευρές του Ατλαντικού και να ενισχύει τη συλλογική μας ασφάλεια, εξασφαλίζοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. (…) Θα εξακολουθήσουμε, με το ειδικό γεωστρατηγικό μας βάρος, να ανταποκρινόμαστε ενεργά στις επιχειρήσεις, αποστολές και δράσεις του ΝΑΤΟ». Και τήρησε το λόγο του.
Η Ελλάδα έχει μετατραπεί αυτές τις μέρες, σε κόμβο ΝΑΤΟϊκών επίλεκτων δυνάμεων, που μέσω των λιμανιών και του οδικού δικτύου της χώρας προωθούνται προς την Ρουμανία, με την προσοχή στραμμένη προς τα σύνορα της Ρωσίας.
Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της άσκησης του ΝΑΤΟ «Noble Jump 2017» περισσότερα από 4.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων από Αλβανία, Βουλγαρία, Βρετανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Λετονία, Ρουμανία, Νορβηγία, Ολλανδία και Πολωνία θα συγκεντρωθούν στη Ρουμανία για εκπαίδευση μακράς διάρκειας στα πλαίσια της συγκρότησης μιας Διακλαδικής Δύναμης Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ, με στόχο να επέμβει όπου κριθεί αναγκαίο. Στην τρέχουσα περίοδο στόχος είναι η συνοριογραμμή της Ρωσίας.
Έτσι, στρατιωτικές δυνάμεις της Βρετανίας και της Ισπανίας βρέθηκαν σε ελληνικά στρατόπεδα και προωθήθηκαν προς τη Βουλγαρία για να πάρουν μέρος στην άσκηση. Παράλληλα, στρατιωτικές δυνάμεις της Αλβανίας χρησιμοποίησαν το οδικό δίκτυο της χώρας μέχρι τα σύνορα με τη Βουλγαρία.
Η Ελλάδα συμμετέχει στην άσκηση παρέχοντας τέτοιες «υπηρεσίες φιλοξενούντος έθνους», τόσο κατά τη φάση ανάπτυξης των στρατιωτικών δυνάμεων (από 29/5 έως 2/6) όσο και κατά τη φάση αναδίπλωσής τους (17 – 22/6). Πιο συγκεκριμένα, καλείται να προσφέρει χρήση του αεροδρομίου και του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, καταλύματα στρατωνισμού για το προσωπικό, συνοδεία και ασφάλεια κατά την είσοδο, διέλευση και έξοδό τους από τη χώρα. Ακόμα να συμβάλλει στη λειτουργία και στελέχωση τοπικού συντονιστικού κέντρου υποστήριξης στην Αλεξανδρούπολη. Και να προσφέρει υπηρεσίες διοικητικής μέριμνας, τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και υπηρεσίες υγείας. Έργο καθόλου ασήμαντο, αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι ο αντίπαλος, κατά το σενάριο της άσκησης, είναι η Ρωσία.
Είπαμε, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική…
Σ.Π.