Αρχική διεθνή Γυρίζει…

Γυρίζει…

Αφγανιστάν: Την Κυριακή τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία έγραφαν ότι ένα αεροπλάνο, μάλλον των Αφγανικών Αερογραμμών Ariana, κατέπεσε σε περιοχή που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν. Οι Αφγανοί έλεγαν ότι δεν έχουν χάσει κανένα αεροπλάνο. Ταυτόχρονα οι Ταλιμπάν δήλωναν ότι κατέρριψαν αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος. Το Πεντάγωνο το διέψευδε. Και μετά κυκλοφόρησαν οι φωτογραφίες, που επιβεβαίωναν ότι πρόκειται για αεροσκάφος τύπου Ε-11Α της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας. Αμερικανοί κομάντος μετέβησαν με ελικόπτερα στην περιοχή και μάζεψαν τις σορούς του πληρώματος, το δε Πεντάγωνο «μελετά τα αίτια»…

Βουλγαρία: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις με αίτημα την παραίτηση του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Μπορίσοφ, παρά την καταψήφιση της πρότασης μομφής που είχε υποβάλει η σοσιαλιστική αντιπολίτευση. Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν εξαιτίας της κατάρρευσης του συστήματος ύδρευσης και αποκομιδής απορριμάτων σε μια σειρά πόλεις, καθώς και της ανυπόφορης ατμοσφαιρικής μόλυνσης, και τροφοδοτούνται από μια διαρκή λαϊκή δυσαρέσκεια για την οικονομική και κοινωνική πολιτική. Η κυβέρνηση Μπορίσοφ αντιμετωπίζει από προχθές ακόμη μεγαλύτερη κατακραυγή, καθώς κατέρρευσε η επιχείρηση αντιπερισπασμού που δοκίμασε μέσω απόπειρας ενοχοποίησης του προέδρου της χώρας Ράντεφ (ο οποίος εξελέγη με την υποστήριξη των σοσιαλιστών) ως «προδότη».

ΗΠΑ: Τη Δευτέρα, αφού συνέλαβαν τον 43χρονο μαύρο Ουίλιαμ Γκριν για επικίνδυνη οδήγηση στο μέριλαντ, οι αστυνομικοί του έβαλαν χειροπέδες και τον έβαλαν στο περιπολικό. Μετά από λίγο, άγνωστο γιατί, ο ένας εκ των δύο αστυνομικών σκότωσε εν ψυχρώ τον ακινητοποιημένο εντός του περιπολικού Γκριν πυροβολώντας τον 7 φορές. Αρχικά ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας είπε ότι ο Γκριν ίσως ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών και άρα ίσως(…) να έκανε απειλητικές κινήσεις. Όταν αποδείχθηκε ότι τίποτα από αυτά δεν ίσχυε, ο δολοφόνος αστυνομικός συνελήφθη. Και «διεξάγεται έρευνα»… Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι στη Χώρα της Ελευθερίας… Black Lives (do not) Matter.

Ισπανικό κράτος: Με τεράστια επιτυχία, και εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους, πραγματοποιήθηκε προχθές Πέμπτη η γενική απεργία στη Χώρα των Βάσκων, με αίτημα την κατάργηση των αντιασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων και τη δημιουργία ενός βασκικού ασφαλιστικού συστήματος που δεν θα ελέγχεται από τη Μαδρίτη. Οι Βάσκοι αγνόησαν τις εκκλήσεις των Podemos, που συγκυβερνούν με το ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, «να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση», ενώ η πιο ριζοσπαστική πτέρυγα των Podemos, οι Αντικαπιταλιστές, δήλωσαν την υποστήριξή τους στην απεργία.

Σχόλια

Exit mobile version