Του Νότη Μαριά*

 

Φύκια για μεταξωτές κορδέλες πούλησε ο Γιούνκερ με το περίφημο πακέτο του των 35 δισ. ευρώ το οποίο εμφάνιζε ως δέλεαρ, προκειμένου η Ελλάδα να υπογράψει το νέο μνημόνιο.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Α. Τσίπρας παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Γιούνκερ προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι του τρίτου Μνημονίου πολυδιαφημίζοντας και αυτός το Πακέτο Γιούνκερ των 35 δισ. ευρώ.

Όσοι, βεβαίως, δεν παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες έπεσαν εύκολα θύματα της μνημονιακής προπαγάνδας και θεώρησαν ότι το εν λόγω Πακέτο Γιούνκερ ήταν μέρος του γνωστού Σχεδίου Γιούνκερ των 315 δισ. ευρώ. Έτσι έπεσαν στη λούμπα και ο Γιούνκερ πούλησε εν αγνοία(;) της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αέρα κοπανιστό. Όπως ακριβώς είναι και το «Σχέδιό» του των 315 δισ. ευρώ που διαθέτει μόνο 22 δισ. ρευστό και εγγυήσεις και προσδοκά μέσα από μοχλεύσεις να φτάσει στα 315 δισ. ευρώ.

Φυσικά σκεφτόμενος κανείς λογικά θα έπρεπε να καταλήξει ευθύς εξαρχής ότι το Πακέτο Γιούνκερ των 35 δισ. ευρώ δεν μπορούσε να προέρχεται από το Σχέδιο Γιούνκερ των 315 δισ. ευρώ. Πρώτα απ’ όλα γιατί φαντάζει ιδιαίτερα παράλογο να δοθεί στην Ελλάδα πάνω από το 10% του επενδυτικού αυτού «Σχεδίου». Δεύτερον, γιατί το Σχέδιο Γιούνκερ στηρίζεται στην αρχή «first come, first served» που σημαίνει ότι τα διάφορα επενδυτικά σχέδια χρηματοδοτούνται ανάλογα με τον χρόνο κατάθεσής τους. Άρα, δεν υπάρχει διασφάλιση συγκεκριμένων ποσών ανά χώρα όπως συμβαίνει με τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε. Τρίτον, στηρίζεται κυρίως σε ιδιώτες επενδυτές και μόχλευση κεφαλαίων οπότε κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι θα βρεθούν ιδιώτες επενδυτές, πρόθυμοι να επενδύσουν 35 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει ότι το περίφημο Πακέτο Γιούνκερ των 35 δισ. ευρώ δεν ήταν τίποτα άλλο από τα ποσά που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από τα διάφορα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε. για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 και τα οποία είναι διασφαλισμένα άνευ άλλου τινός και υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα μπορέσουν να απορροφηθούν εγκαίρως και νομίμως.

Ειδικότερα, σύμφωνα και με τις σχετικές προβλέψεις, η Ελλάδα δικαιούται από το ΕΣΠΑ 19,5 δισ. ευρώ τα οποία κατανέμονται για το διάστημα 2014-2020 ως εξής: Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης 8,2 δισ. ευρώ, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο 3,9 δισ. ευρώ, Ταμείο Συνοχής 3,2 δισ. ευρώ και Ευρωπαϊκό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης 4,2 δισ. ευρώ, ήτοι σύνολο 19,5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, από τα Γεωργικά Ταμεία της Ε.Ε. η Ελλάδα δικαιούται περί τα 15 δισ. ευρώ για επιδοτήσεις και κάθε μορφής ενισχύσεις στους αγρότες και κτηνοτρόφους που ανέρχονται σε 2-2,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι στις 23 Ιουνίου 2015 η εκπρόσωπος Τύπου του Μοσκοβισί, Ανίτα Μπράιτχαρτ, με δήλωσή της ξεκαθάρισε ότι το περίφημο πακέτο των 35 δισ. ευρώ δεν είναι τίποτα άλλο από τα λεφτά που δικαιούται η Ελλάδα από ΕΣΠΑ και Γεωργικά Ταμεία για το 2014-2020 (Η Καθημερινή 24/6/2015). Και αφού τελείωσε «η περίφημη διαπραγμάτευση» στη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, στις 13/7/2015 και ο Α. Τσίπρας υπέγραψε το νέο μνημόνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με Ανακοίνωσή της την Τετάρτη 15/7/2015 δήλωσε φαρδιά πλατιά ότι το ποσό των 35 δισ. προέρχεται από τον Προϋπολογισμό της Ε.Ε. Μάλιστα, μετά τη μνημονιακή καλή διαγωγή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο Γιούνκερ ως δήθεν νέος «θείος Σαμ» προσέφερε άμεσα στην Ελλάδα 500 εκατομμύρια ευρώ από τα ποσά της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013.

Σημειώνεται ότι με τους νέους Κανονισμούς για τα διαρθρωτικά ταμεία εδώ και αρκετούς μήνες έχει θεσπιστεί μείωση της κρατικής συγχρηματοδότησης στο 5%. Τέλος, στην ίδια Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνεται ότι έργα της περιόδου 2007-2013 θα χρηματοδοτούνται ακόμη και στο 100% από την ίδια της Ε.Ε., ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για εμπροσθοβαρή εκταμίευση των κοινοτικών πόρων το επόμενο διάστημα.

Είναι λοιπόν προφανές ότι η προσπάθεια των νεομνημονιακών δυνάμεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να χρυσώσουν το χάπι του νέου δυσβάσταχτου μνημονίου προπαγανδίζοντας τα δώρα του «θείου-Γιούνκερ» από τις Βρυξέλλες ύψους 35 δισ. ευρώ έπεσε ήδη στο κενό.

Άλλωστε, τα μέτρα που ψήφισε η μνημονιακή πλειοψηφία της Βουλής στις 15/7 και αυτά που έπονται στις 22/7 δεν είναι παρά προαπαιτούμενα σκληρά μνημονιακά μέτρα προκειμένου οι δανειστές να δανείσουν λεφτά στην Ελλάδα για να διασωθεί το ΔΝΤ και η ΕΚΤ για την περίοδο 2015-2018 και μάλιστα στη βάση ενός νέου μνημονίου η διαπραγμάτευση του οποίου θα αρχίσει εντός του Αυγούστου.

 

* Ο Νότης Μαριάς είναι ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, Καθηγητής Θεσμών της Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!