Με μέτρα που γυρίζουν την ελληνική κοινωνία δεκαετίες πίσω «ασφαλίζουν» το ευρώ, αλλά και τις αποδόσεις της διεθνούς κερδοσκοπίας!
Γη και ύδωρ δίνει η κυβέρνηση στους «εγγυητές» της διεθνούς τοκογλυφίας και νέους επικυρίαρχους της Ελλάδας. Μόνο που δίνει τη δική μας γη και το δικό μας ύδωρ. Τα νέα μέτρα εξουθενωτικής λιτότητας που θα ανακοινώσει, το αργότερο, τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών, «κλειδώνουν» σήμερα Παρασκευή, παραμονή της εργατικής Πρωτομαγιάς και παραπέμπουν σε μετατροπή της χώρας σε… Σικάγο. Σικάγο του 1886. Δηλαδή, έναν εργασιακό και κοινωνικό Καιάδα για ευρύτατα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κυβέρνηση έχει πει «ναι» σχεδόν σε όλα όσα ζητούν τα στελέχη του ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι «ηγεμόνες» προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης σε βάθος τριετίας. Το τριετές πρόγραμμα λιτότητας (η «οδυνηρή λύση» που απαίτησε η Γερμανίδα καγκελάριος) περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
– Κατάργηση της 14ης σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους, όλων των ταμείων.
– Επίσπευση των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό σύστημα με έναρξη εφαρμογής από το 2011, ανεξαρτήτως «ωρίμανσης» δικαιωμάτων. Εξίσωση και των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο από το 2011.
– Θεσμική κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού για τους δημοσίους και ιδιωτικούς υπαλλήλους (δηλαδή σύστημα αποδοχών σε δωδεκάμηνη βάση).
– Παράκαμψη της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, είτε με αποσύνδεση των κλαδικών συμβάσεων απ’ αυτήν, είτε με «Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης», είτε τέλος με θέσπιση κατώτατης αμοιβής κάτω από το όριο της συλλογικής σύμβασης.
– «Ευελιξία» στη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων. Υπό συζήτηση έχει τεθεί η διεύρυνση του 2% ή και απελευθέρωση του ορίου απολύσεων.
– Νέα αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης (καύσιμα και τσιγάρα) καθώς και των συντελεστών ΦΠΑ, σε ποσοστό μέχρι και 25%.
– Νέο πακέτο μέτρων για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος.
– Σαρωτικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με το ξεπούλημα κάθε κερδοφόρας ή μη κρατικής δραστηριότητας.
Στη Βουλή, αλλά με τα μάτια στους δρόμους
Η κυβέρνηση δεν κρύβει το δέος της για τις πολιτικές και κοινωνικές παρενέργειες του νέου πακέτου μέτρων που γυρίζουν την ελληνική κοινωνία δεκαετίες πίσω. Σε μια εναγώνια αναζήτηση συναίνεσης ή ανοχής, ο πρωθυπουργός κάλεσε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των «κοινωνικών εταίρων» οι οποίοι επωμίζονται το δύσκολο έργο διαχείρισης της κοινωνικής οργής.
Τη συνολική φιλοσοφία των μέτρων προσδιόρισε με αρκετή ακρίβεια την Τετάρτη η Άνγκελα Μέρκελ, στη σύσκεψη που συγκάλεσε στο Βερολίνο με τους κορυφαίους των διεθνών οργανισμών (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΕΚΤ, Ε.Ε.), στην οποία συμφωνήθηκαν οι τελικοί όροι του νέου «κατοχικού δανείου» των 120 δισ. ευρώ (ίσως και 135 δισ. ευρώ) που θα παρέχουν στην Ελλάδα το ΔΝΤ και οι χώρες της Ευρωζώνης. «Θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια οδυνηρή πορεία για την Ελλάδα, αλλά θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του», είπε η κ. Μέρκελ.
Η κυβέρνηση αποτολμά να θέσει το πακέτο μέτρων στην κοινοβουλευτική δοκιμασία, μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, αυξάνοντας το ρίσκο της πολιτικής αβεβαιότητας, μια και ορισμένα από τα μέτρα προσκρούουν ακόμη και στο Σύνταγμα και χρειάζονται αυξημένη πλειοψηφία. Το δάνειο «σωτηρίας», μαζί με τους όρους που συνομολογούνται στην Αθήνα με τους αξιωματούχους του ΔΝΤ, θα πάρει τη μορφή κοινού νομοθετήματος που θα τεθεί στην κρίση των εθνικών κοινοβουλίων των χωρών της Ευρωζώνης, το αργότερο μέχρι τις 9 Μαΐου. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι θα επισπευσθεί για την ερχόμενη Παρασκευή, 7 Μαΐου, η δρομολογούμενη έκτακτη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. που θα επιχειρήσει να ανακόψει την κερδοσκοπική επίθεση που δέχεται, συνολικά, ο Νότος της Ευρωζώνης. Σε κάθε περίπτωση, στόχος της σχεδόν παγκόσμιας κινητοποίησης είναι να αποτελέσει η ελληνική κοινωνία το υπομόχλιο αποτροπής του «συστημικού κινδύνου» που προκαλεί στο ευρώ η πίεση της διεθνούς τοκογλυφίας.
Σκηνοθεσία και πρωταγωνιστές
Το σκηνικό που προηγήθηκε έχει έντονα στοιχεία σκηνοθεσίας ταινίας τρόμου. Η ελληνική προσφυγή στον «ευρωπαϊκό» μηχανισμό στήριξης προκάλεσε νέο κύμα επιθέσεων στα ελληνικά ομόλογα, εκπορευόμενο κυρίως από τη Νέα Υόρκη. Η «εν πολλαίς αμαρτίαις» περιπεσούσα Goldman Sachs, ελεγχόμενη για απάτες δισεκατομμυρίων δολαρίων από το αμερικανικό Κογκρέσο, διακινούσε από το περασμένο Σαββατοκύριακο επίμονα την εκτίμηση ότι η συνταγή για την Ελλάδα περιλαμβάνει όχι μόνο τον μηχανισμό στήριξης, αλλά και την αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Μαζί με τις άλλες επενδυτικές τράπεζες (JP Morgan αλλά και Deutsche Bank), συνέχισε μέσω του τζόγου των CDS που στοιχημάτιζαν 50-50 υπέρ της ελληνικής χρεοκοπίας να πυροδοτεί την άνοδο των spreads των ελληνικών ομολόγων πάνω από τις 1.000 μονάδες βάσης, που αντιστοιχούν σε επιτόκια 13%! Με έναν κραυγαλέο συγχρονισμό άρχισε η άνοδος των spreads πορτογαλικών και ισπανικών ομολόγων, ενώ παρεμβλήθηκε η υποβάθμιση από την S&P αρχικά της Ελλάδας και ακολούθως της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Στην Αθήνα, την υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων στην κατηγορία των «σκουπιδιών» ακολούθησε ένα κινδυνολογικό όργιο φημών για επικείμενη κατάρρευση ελληνικών τραπεζών που κατέχουν ομόλογα ύψους 70 δισ. ευρώ.
Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν την πολεμικού χαρακτήρα σύναξη στο Βερολίνο, αλλά και κάποιες κορώνες Ευρωπαίων αξιωματούχων για το παιχνίδι των επενδυτικών τραπεζών ή τον ρόλο των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης. «Και ποια είναι η Standard & Poor’s;», ρώτησε ειρωνικά ο επίτροπος Όλι Ρεν, ενώ ανάλογους υπαινιγμούς διατύπωσε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Ωστόσο, ακόμη κι αν αποκλείσει κανείς τις θεωρίες συνωμοσίας, οι αποφάσεις που έλαβαν με όμηρο την ελληνική κοινωνία, έχουν μια συγκεκριμένη οικονομική λειτουργία: «Ασφαλίζουν» τις τεράστιες αποδόσεις των κερδοσκοπικών CDS (μέχρι και 1.000%!) που στοιχηματίζουν στη χρεοκοπία της, ενώ ταυτόχρονα γλιτώνει τις τράπεζες που κατέχουν ομόλογα από τον κίνδυνο κατάρρευσης. Κατά κάποιο τρόπο, ακόμη κι αν η Ελλάδα δεν χρειαζόταν δάνειο, θα της επέβαλαν να το πάρει!