Αρχική δρόμος της αριστεράς Για να ανοίξουμε τον Δρόμο, ξεκινάμε!

Για να ανοίξουμε τον Δρόμο, ξεκινάμε!

Του Σωκράτη Μαντζουράνη

 

Μετά από προετοιμασία τριών μηνών ξεκινά σήμερα η έκδοση της εφημερίδας Δρόμος. Προηγήθηκαν πολλές διεργασίες που αξίζει να τις επισημάνουμε, γιατί δίνουν στοιχεία για το χαρακτήρα και τους στόχους της νέας εφημερίδας.

Δύο συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, η ΚΕΔΑ και η ΚΟΕ, συμφώνησαν να σταματήσουν να εκδίδουν τις εφημερίδες τους (την «Ενότητα» και την «Αριστερά!» αντίστοιχα) και να προχωρήσουν στην έκδοση μιας βδομαδιάτικης ενωτικής εφημερίδας της Αριστεράς.

Από την αρχή ήταν σαφές στους εκδότες πως οι συνθήκες δεν απαιτούσαν ένα κομματικό όργανο. Έτσι, κινήθηκαν στην κατεύθυνση συγκρότησης μιας ανοικτής συντακτικής επιτροπής και απευθύνθηκαν σε συνεργάτες από όλους τους χώρους της Αριστεράς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Για να ενισχυθεί ο χαρακτήρας του εγχειρήματος, πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, όπου έγινε πλούσια δημόσια συζήτηση. Ακούστηκαν πολλές προτάσεις οι οποίες συνέβαλαν στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της εφημερίδας.Τα αποτελέσματα αυτών των διεργασιών ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά:η έκδοση του Δρόμου έγινε δεκτή πολύ ευνοϊκά, πολλές φορές με ενθουσιασμό από εκατοντάδες αριστερούς πολίτες που συμμετείχαν στις συνελεύσεις, αλλά και ευρύτερα. Προσέφεραν τη συνδρομή τους στη σύνταξή της δεκάδες συνεργάτες και δημιουργήθηκε δίκτυο ανταποκριτών και επιτροπών. Παράλληλα, η έκδοση έγινε γνωστή στο εξωτερικό και ήδη υπάρχουν αρκετοί συνεργάτες και ανταποκριτές της εφημερίδας σε διάφορες χώρες.

Πιστεύουμε ότι στην πορεία της έκδοσης του Δρόμου όλες αυτές οι διεργασίες θα μπορέσουν να δώσουν τους καρπούς τους. Παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα ενημέρωσης και συμμετοχής των αναγνωστών του Δρόμου με πολλαπλούς τρόπους: στο site της εφημερίδας, στις στήλες της αλληλογραφίας, στις φωτογραφίες της εφημερίδας, στις πρωτοβουλίες που θα παίρνονται από την εφημερίδα, στις συνελεύσεις που θα εξακολουθήσουν να γίνονται.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, με την καθοριστική συμβολή των αριστερών, ήρθαν στην επιφάνεια χρόνιες ελλείψεις του αριστερού Τύπου στη χώρα μας. Ο πήχης ανέβηκε ψηλά. Μπροστά σε όλους , αναγνώστες, συνεργάτες συντακτική επιτροπή, προβάλλει μια σοβαρή πρόκληση: να οδηγήσει αυτός ο δρόμος που πήραμε σε μια καλύτερη κατάσταση στο χώρο της Αριστεράς, να συμβάλει στη δημιουργία των συνθηκών για μια μεγάλη υπέρβαση. Όλα θα κριθούν στην πράξη. Η ανταπόκριση της εφημερίδας στις ανάγκες του αριστερού κόσμου και των κινημάτων, η πλατιά διάδοση και κατοχύρωσή της ως εφημερίδας πολιτικού διαλόγου και συμβολής στην ενωτική δράση των αριστερών και της Αριστεράς, θα καταστήσουν το Δρόμο ένα σημαντικό εγχείρημα (και όχι απλώς εκδοτικό) σε μια κρίσιμη καμπή για την Αριστερά και τον τόπο μας.

 

 

 

Σχόλια

Exit mobile version