Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια, ούτε καν κατά προσέγγιση, όλες τις συνέπειες, επιπτώσεις, παρενέργειες και επιδράσεις κινήσεων που συμβαίνουν στη γεωπολιτική σφαίρα. Υπάρχουν τα συμφωνημένα, τα προφανή, τα αναμενόμενα και προβλεπόμενα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις η πραγματικότητα διαμορφώνεται από απρόβλεπτες και αποκλίνουσες επιλογές και δράσεις που προκύπτουν από φαινομενικά μη σχετιζόμενες καταστάσεις, συμφωνίες και κινήσεις.

Η προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ με αίτημα την καταδίκη του Ισραήλ για την πρόθεση και τη διάπραξη του εγκλήματος της γενοκτονίας σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης αποτελεί μία τέτοια «συνέπεια» που ξάφνιασε όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους. Μια ενέργεια που έχει τη «λογική» της, ίσως και αυτονόητη πλευρά που συνδέεται με την αλησμόνητη τρομακτική εμπειρία και μνήμη των Αφρικανών που γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον στο σύγχρονο κόσμο τι είναι το απαρτχάιντ που εφηύραν οι δυτικοί αποικιοκράτες, τι είναι η αποανθρωποποίηση των θυμάτων, τι είναι η εθνοκάθαρση και η γενοκτονία. Μαζικές εγκληματικές πράξεις που δεν αξιολογήθηκαν ηθικά και ποινικά όταν λάβαιναν χώρα οι τεράστιες σε κλίμακα γενοκτονίες των ιθαγενών της Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής με θύτες τους Ευρωπαίους (Ισπανούς, Πορτογάλους, Άγγλους, Γερμανούς, Ολλανδούς, Βέλγους κ.ά.), ούτε ο Διαφωτισμός άγγιξε το θέμα, αλλά ποινικοποιήθηκαν πολύ αργότερα, το 1948, χωρίς αναδρομική ισχύ, απαλλάσσοντας όλους τους μέχρι τότε ένοχους, ακόμα και τους Γερμανούς, τους Ιάπωνες και τους συμμάχους τους που ευθύνονταν για τις φρέσκες εξολοθρεύσεις  λαών και πολιτισμών με πάνω από 60 εκατομμύρια νεκρούς και πολύ περισσότερους τραυματίες και ανάπηρους!

Αλλά η αίτηση-προσφυγή της Νότιας Αφρικής αποτελεί και μια ενέργεια που πιθανότατα προκύπτει από τη νέα κατάσταση που σχηματοποιείται σταθερά αν και βασανιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Νότια Αφρική είναι συστατικό μέλος των BRICS, ενός δυναμικού συνασπισμού ταχύτατα αναπτυσσόμενων κρατών με πολύ μεγάλη οικονομική, πληθυσμιακή, εδαφική, ιστορική και γεωπολιτική βαρύτητα καθώς αποτελείται από: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ιράν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι BRICS αντιπροσωπεύουν το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 40% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ άλλες είκοσι χώρες έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να ενταχθούν στον συνασπισμό. Και είναι, οι BRICS, ένας από τους συνασπισμούς που έχουν συγκροτηθεί στον Παγκόσμιο Νότο δημιουργώντας εναλλακτικούς δρόμους συνεργασίας πολιτικής, οικονομικής και πολιτισμικής ανάπτυξης μη εξαρτημένης από τους ασφυκτικούς αρμούς της Δύσης.

Το δικαστήριο

Μπορεί, λοιπόν, η Νότια Αφρική να υπέβαλε μόνη της το αίτημα στο Διεθνές Δικαστήριο, αλλά είναι μια χώρα με σχετική πλέον αυτονομία από το δυτικό μπλοκ, μια χώρα που δεν είναι απομονωμένη, που έχει ισχυρούς εταίρους. Η Νότια Αφρική με την αίτηση έρχεται αντιμέτωπη, ευθέως και χωρίς διγλωσσία, με όλο το δυτικό μπλοκ. Εμπράκτως αμφισβητεί τη μονοκρατορία του, το εκθέτει και το παρακάμπτει απευθυνόμενη μέσω της προσφυγής στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ στον κόσμο ολόκληρο. Το πλήγμα στο δυτικό μπλοκ, το αποικιοκρατικό, ρατσιστικό και φιλοπόλεμο, είναι  καίριο, εύστοχο και ουσιαστικό, με κοντοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επενέργειες. Όλη η καλοστημένη βιτρίνα της πολιτισμένης Δύσης θόλωσε και η ανυπαρξία αξιών και αρχών επιβεβαιώνεται πανηγυρικά. Μπορεί μεγάλα τμήματα των ευρωπαϊκών λαών να είναι ντοπαρισμένα με την «ανωτερότητα» της Δύσης, αλλά στον Παγκόσμιο Νότο γίνονται ουσιαστικές ζυμώσεις και διαφοροποιήσεις, έμμεση αλλά σαφής έκφραση των οποίων είναι και η ανάληψη της πρωτοβουλίας από τη Νότια Αφρική να καταγγείλει με επώδυνο για τη Δύση τρόπο τους σιωνιστές και το ρατσιστικό τους κράτος.

Μετά την αξιοπιστία του δυτικού μπλοκ, το δεύτερο θύμα είναι η τεράστια προπαγανδιστική μηχανή του Ισραήλ και, μάλιστα, ανεξάρτητα από την δικαστική έκβαση της υπόθεσης που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα είναι καταδικαστική για το Ισραήλ με δεδομένο ότι το δικαστήριο αποτελείται από άτομα διορισμένα ως δικαστές από τις κυβερνήσεις 15 κρατών που έχουν πολλαπλές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις σε γεωπολιτικό επίπεδο. Η ίδια η πρόεδρος του δικαστηρίου είναι εκπρόσωπος των ΗΠΑ και πριν ήταν αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η ανεξαρτησία των υπόλοιπων «δικαστών» μένει να αποδειχτεί . (περισσότερα για το θέμα στο άρθρο του Πολ Λαρούντι, σελ. 18).

Οι κάτοικοι της Γάζας που ρωτήθηκαν δεν εκδήλωσαν αισιοδοξία μην έχοντας εμπιστοσύνη σε κανένα οργανισμό και δικαστήριο με βάση την εμπειρία τουλάχιστον 75 ετών και με δεδομένο ότι ακόμα κι όταν οι αποφάσεις των διεθνών φορέων ήταν ευνοϊκές για τους Παλαιστίνιους σε καμία περίπτωση, ΠΟΤΕ,  δεν εφαρμόστηκαν!

Πάντως, ανεξάρτητα από την έκβαση της δίκης, η Νότια Αφρική χαλάει τη δημόσια εικόνα του Ισραήλ και αποκαθιστά την πραγματική του εικόνα ενώ δίνει σημαντική ώθηση στο κίνημα αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους τροφοδοτώντας το με καύσιμα. Επίσης, δείχνει την ολιγωρία και την αποτυχία άλλων κρατών να πάρουν πρωτοβουλίες για να σταματήσει η εθνοκάθαρση και η γενοκτονία στη Γάζα.

Πολίτες χαιρετούν όπως του αρμόζει τον Άντονι Μπλίνκεν στη Γερουσία!

 Σπουδαίο ντοκουμέντο

Η αίτηση-προσφυγή της Νότιας Αφρικής των 84 πυκνογραμμένων σελίδων με 574 παραπομπές σε ντοκουμέντα, αποτελεί ένα σπουδαίο μεγάλης δραστικής και ιστορικής σημασίας κείμενο αποκαλυπτικό της εγκληματικής φύσης και πρακτικής του ισραηλινού καθεστώτος. Το κείμενο και οι προφορικές καταθέσεις που το συνοδεύουν είναι πρότυπο εντελώς σύγχρονης τεκμηριωμένης καταγγελίας του Ισραήλ, αλλά και των γενοκτονικών πολιτικών που εφαρμόζουν οι δυτικοί αποικιοκράτες άμεσα ή μέσω κρατών-προτεκτοράτων σε βάρος των λαών που δεν υποκύπτουν στην ηγεμονία τους και διεκδικούν τα δίκια τους!

Αν υπήρχαν πραγματικά αριστεροί φορείς στην Ευρώπη θα είχαν ήδη δημοσιοποιήσει ηλεκτρονικά και θα κυκλοφορούσαν σε έντυπη μορφή την «Αίτηση της Νότιας Αφρικής» και τις καταθέσεις των εκπροσώπων της Νότιας Αφρικής ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, αλλά πού να αναζητήσει κανείς τέτοιες οργανώσεις, κόμματα ή κινήματα το 2024;

Μερικά αποσπάσματα από την «αίτηση»:

  • Το Ισραήλ ρίχνει «χαζές» (δηλαδή μη-καθοδηγούμενες) βόμβες στη Γάζα καθώς και βαριές βόμβες βάρους 900 κιλών, οι οποίες έχουν προβλεπόμενη θανατηφόρα ακτίνα «έως 360 μέτρα» και «προορίζονται να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς και ζημιές έως και 800 μέτρα από το σημείο πρόσκρουσης». Αυτός ο οπλισμός αναπτύσσεται σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο… Εκατοντάδες οικογένειες πολλών γενεών έχουν σκοτωθεί στο σύνολό τους, χωρίς να υπάρχουν επιζώντες – μητέρες, πατέρες, παιδιά, αδέρφια, παππούδες, θείες, ξαδέρφια — συχνά σκοτωμένοι όλοι μαζί. Μέχρι τις 7 Νοεμβρίου 2023, 312 παλαιστινιακές οικογένειες στη Γάζα έχασαν πάνω από 10 μέλη η καθεμία. Πολλές παλαιστινιακές οικογένειες έχουν χάσει πάνω από 70 μέλη η καθεμία
  • Για τα παιδιά, ειδικότερα, «ο θάνατος είναι παντού» και «πουθενά δεν είναι ασφαλή». Υπολογίζεται ότι περισσότερα παιδιά σκοτώθηκαν τις πρώτες τρεις βδομάδες μόνο στη Γάζα (συνολικά 3.195) από τον συνολικό αριθμό παιδιών που σκοτώθηκαν κάθε χρονιά στις ζώνες συγκρούσεων στον κόσμο από το 2019. Η κλίμακα των δολοφονιών παιδιών στη Γάζα είναι τέτοια ώστε οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών την έχουν περιγράψει ως «νεκροταφείο για παιδιά». Πράγματι, το πρωτοφανές ποσοστό θυμάτων παιδιών από την Παλαιστίνη ώθησε τον εκπρόσωπο της UNICEF να αποκαλέσει τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα «πόλεμο κατά των παιδιών».
  • Γιατροί, δημοσιογράφοι, δάσκαλοι, ακαδημαϊκοί και άλλοι επαγγελματίες σκοτώνονται επίσης με εντελώς πρωτοφανείς ρυθμούς. Μέχρι σήμερα, το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 311 γιατρούς, νοσηλευτές και άλλους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων και οδηγών ασθενοφόρων που σκοτώθηκαν εν ώρα υπηρεσίας, 103 δημοσιογράφους, 40 εργαζόμενους στον τομέα της πολιτικής άμυνας —υπεύθυνους για τη βοήθεια στην ανασκαφή και την ανάσυρση θυμάτων από τα ερείπια— και πάνω από 209 δάσκαλους. Επίσης 144 υπάλληλοι των Ηνωμένων Εθνών έχουν σκοτωθεί, «ο μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων που σκοτώθηκαν στην ιστορία του ΟΗΕ σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα». Εκτιμάται ότι «θα χρειαστούν χρόνια για να ανακτηθούν τα λείψανα ανθρώπων κάτω από τα ερείπια». Εκτός από το ότι σκοτώνονται από ισραηλινά όπλα, οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα κινδυνεύουν επίσης να πεθάνουν από την πείνα, την αφυδάτωση και τις ασθένειες ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης πολιορκίας από το Ισραήλ, της ανεπαρκούς βοήθειας στον παλαιστινιακό πληθυσμό και των ακραίων δυσκολιών στη διανομή τόσο περιορισμένης βοήθειας που επιτρέπεται να εισέλθει στην επικράτεια λόγω του αποδεκατισμού των υποδομών της Γάζας από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις.
  • Η έλλειψη νερού επηρεάζει σοβαρά τις θηλάζουσες γυναίκες, οι οποίες χρειάζονται 7,5 λίτρα νερού την ημέρα για πόση και υγιεινή για να διατηρήσουν την υγεία τους και των μωρών τους. Νεαρές μητέρες —ανίκανες να θηλάσουν λόγω έλλειψης σωστής διατροφής εξ αιτίας της έλλειψης τροφής— αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν μολυσμένο νερό για να παρασκευάσουν φαγητό για μωρά —όπου είναι διαθέσιμο— με κίνδυνο να προκαλέσουν ασθένειες σε ευάλωτα μωρά. Παράλληλα, η χρόνια μη διαθεσιμότητα βρεφικής διατροφής θέτει σε κίνδυνο τις ζωές νεογέννητων, τα οποία ήδη πεθαίνουν από αιτίες που μπορούν να αποφευχθούν λόγω της απουσίας ιατρικής περίθαλψης, τροφής, νερού και επαρκούς υγιεινής.
  • Όλα αυτά συμβαίνουν σε έναν πληθυσμό που ήταν ήδη εξαιρετικά ευάλωτος ως αποτέλεσμα των προηγούμενων ενεργειών του Ισραήλ κατά της Γάζας. Το Ισραήλ έχει εμποδίσει επί μακρόν τη δημιουργία και την επιδιόρθωση των εγκαταστάσεων αφαλάτωσης του νερού στη Γάζα, έτσι ώστε το 95% του νερού από τον μοναδικό υδροφόρο ορίζοντα της Γάζας να ήταν ήδη ακατάλληλο για κατανάλωση πριν από τις 7 Οκτωβρίου 2023. Με τον 16ετή αποκλεισμό, το Ισραήλ επηρέασε σοβαρά την παροχή του νερού. Οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις του στη Γάζα και οι περιορισμοί για την επισκευή της υποβαθμισμένης υποδομής λυμάτων κατέστρεψαν το έδαφος, καθιστώντας δύσκολη την καλλιέργεια της γης. Το Ισραήλ επίσης παρεμπόδισε την πρόσβαση από τους Παλαιστίνιους στη Γάζα στο 35% της γεωργικής γης και στο 85% της αλιευτικής ζώνης της Γάζας. Κατά συνέπεια, πάνω από το 68% των νοικοκυριών (περίπου 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι) είχαν σοβαρή ή μέτρια επισφάλεια τροφίμων πριν από τις 7 Οκτωβρίου 2023, με το 58% του πληθυσμού να εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια. 7.685 παιδιά κάτω των πέντε ετών στη Γάζα έπασχαν από απειλητική για τη ζωή «απώλεια», την πιο θανατηφόρα μορφή υποσιτισμού παιδιών. Ο αντίκτυπος στα παιδιά της αναγκαστικής πείνας που επιβάλλει το Ισραήλ στη Γάζα θα είναι υποχρεωτικά σοβαρός και μακροχρόνιος.
  • Σε επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 4 Δεκεμβρίου 2023, ο πρόεδρος των «Γιατρών χωρίς σύνορα» έγραψε: «Το Ισραήλ έχει επιδείξει μια καταφανή και πλήρη αμέλεια για την προστασία των ιατρικών εγκαταστάσεων της Γάζας. Παρακολουθούμε τα νοσοκομεία να μετατρέπονται σε νεκροτομεία και ερείπια. Αυτές οι υποτιθέμενες προστατευόμενες εγκαταστάσεις βομβαρδίζονται, πυροβολούνται από τανκς και όπλα, περικυκλώνονται και υφίστανται επιδρομές, σκοτώνοντας ασθενείς και ιατρικό προσωπικό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει τεκμηριώσει 203 επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη που οδήγησαν σε τουλάχιστον 22 θανάτους και 59 τραυματισμούς των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Το ιατρικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας, είναι εντελώς εξαντλημένο και σε απόγνωση. Χρειάστηκε να ακρωτηριάσουν άκρα παιδιών που υπέφεραν από σοβαρά εγκαύματα χωρίς αναισθησία ή αποστειρωμένα χειρουργικά εργαλεία. Λόγω των βίαιων εκκενώσεων από Ισραηλινούς στρατιώτες, ορισμένοι γιατροί έπρεπε να αφήσουν τους ασθενείς πίσω αφού αντιμετώπισαν την αδιανόητη επιλογή μεταξύ της ζωής τους ή εκείνη των ασθενών τους. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις φρικτές επιθέσεις στην υγειονομική περίθαλψη. Τέσσερις από το προσωπικό των «Γιατρών χωρίς σύνορα» σκοτώθηκαν… Πολλοί άλλοι έχουν χάσει μέλη της οικογένειάς τους. Πολλοί συνάδελφοι έχουν τραυματιστεί. Άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις ανέφεραν ότι δεκάδες μέλη του προσωπικού τους έχουν σκοτωθεί… Η Βόρεια Γάζα διαγράφεται από τον χάρτη. Το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει… Η ομάδα έκτακτης ανάγκης μας στο Χαν Γιούνις, στη νότια Γάζα, έχει αναφέρει μαζικές εισροές τραυματιών μετά από έντονο βομβαρδισμό. Το περασμένο Σάββατο, 60 νεκροί και 213 τραυματίες έφτασαν στα επείγοντα του νοσοκομείου Αλ Άκσα. Αυτά τα χτυπήματα πλήττουν υπερπληθυσμένους, άθλιους καταυλισμούς προσφύγων, όπου οι άνθρωποι μετά βίας επιβιώνουν με την αραιή διαθέσιμη ανθρωπιστική βοήθεια. Αν δεν τους σκοτώσουν οι βόμβες, θα το κάνουν οι μολυσματικές ασθένειες και η πείνα… «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Να μας θυμάσαι.» Αυτές είναι οι λέξεις που ο Δρ Mahmoud Abu Nujaila, ο οποίος εντωμεταξύ σκοτώθηκε από πλήγμα στο νοσοκομείο, έγραψε σε ένα λευκό πίνακα του νοσοκομείου της Γάζας που χρησιμοποιείται για το σχεδιασμό χειρουργικών επεμβάσεων. Όταν τα όπλα σιωπήσουν και αποκαλυφθεί το πραγματικό μέγεθος της καταστροφής, θα μπορέσουν το Συμβούλιο και τα μέλη του να πουν το ίδιο;»·       Το Ισραήλ έχει προκαλέσει ζημιές και καταστρέψει πολυάριθμα κέντρα παλαιστινιακής μάθησης και πολιτισμού, όπως: το Τζαμί Al Zafar Dmari και το Κέντρο Χειρογράφων και Αρχαίων Εγγράφων· το Ορθόδοξο Πολιτιστικό Κέντρο· το Πολιτιστικό Μουσείο Αλ Καράρα· το Κέντρο Πολιτισμού και Τεχνών της Γάζας· το Αραβικό Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο· την Hakawi Society for Culture and Arts· και το Μουσείο της Ράφα — το μουσείο της παλαιστινιακής κληρονομιάς της Γάζας που άνοιξε πρόσφατα, το οποίο φιλοξενεί εκατοντάδες πολιτιστικά και αρχαιολογικά αντικείμενα. Οι επιθέσεις του Ισραήλ κατέστρεψαν την αρχαία ιστορία της Γάζας: οκτώ τοποθεσίες έχουν πάθει ζημιές ή καταστραφεί, συμπεριλαμβανομένου του αρχαίου λιμανιού της Γάζας, του αρχαιολογικού χώρου ενός ρωμαϊκού νεκροταφείου 2.000 ετών που καταγράφεται στον Κατάλογο Ισλαμικής Κληρονομιάς και τον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το Ισραήλ έχει επίσης καταστρέψει την «Παλιά Πόλη» της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των ιστορικών σπιτιών, τζαμιών, εκκλησιών, αγορών και σχολείων, ηλικίας 146 ετών. Έχει επίσης καταστρέψει την πιο πρόσφατη ιστορία της Γάζας από πιο ελπιδοφόρες εποχές, συμπεριλαμβανομένου του Πολιτιστικού Κέντρου Rashad al-Shawa – τόπος ιστορικής συνάντησης μεταξύ του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον και του Παλαιστίνιου Προέδρου Γιάσερ Αραφάτ πριν από 25 χρόνια – και ενός σημαντικού πολιτιστικού κόμβου για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, με το θέατρο, τη βιβλιοθήκη και τον χώρο εκδηλώσεών της. Και το Ισραήλ καταστρέφει το μελλοντικό ακαδημαϊκό και πολιτιστικό δυναμικό της Γάζας: μαζί με τα 352 παλαιστινιακά σχολεία που έχει βλάψει ή καταστρέψει, σκότωσε 4.037 μαθητές και 209 δασκάλους και εκπαιδευτικό προσωπικό και τραυμάτισε 7.259 μαθητές και 619 καθηγητές.·       Το Ισραήλ προσπαθεί να καταστρέψει τον ίδιο τον παλαιστινιακό λαό που σχηματίζει και δημιουργεί αυτή την κληρονομιά: οι διάσημοι δημοσιογράφοι, δάσκαλοι, διανοούμενοι και δημόσια πρόσωπα της Γάζας, γιατροί και νοσηλευτές, κινηματογραφιστές, συγγραφείς και τραγουδιστές, διευθυντές και κοσμήτορες των πανεπιστημίων της, οι επικεφαλής των νοσοκομείων, διαπρεπείς επιστήμονες, γλωσσολόγοι, θεατρικοί συγγραφείς, πεζογράφοι, καλλιτέχνες και μουσικοί έχουν σκοτωθεί. Το Ισραήλ έχει σκοτώσει και σκοτώνει Παλαιστίνιους αφηγητές και ποιητές, Παλαιστίνιους αγρότες και ψαράδες, μαζί με τους τοπικούς θρύλους της Γάζας: ο σεφ ζαχαροπλαστικής Masoud Muhammad al-Qatati, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο σπίτι του στις 3 Νοεμβρίου 2023, του οποίου το σύνθημα «αφήστε τον φτωχό να φάει» του χάρισε το παρατσούκλι «Πατέρας των φτωχών». Η 84χρονη Elham Farah, από τις παλαιότερες χριστιανικές οικογένειες της Παλαιστίνης —φημισμένη ακορντεονίστα και δασκάλα μουσικής, γνωστή ως «Mother Orange» σε γενιές Παλαιστινίων μαθητών μουσικής για τα κόκκινα μαλλιά της, πυροβολήθηκε από Ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή έξω από την Εκκλησία της Αγίας Οικογένειας στην Πόλη της Γάζας όταν επέστρεφε σπίτι και αφέθηκε να αιμορραγήσει μέχρι θανάτου. Και η Al-Shaima Saidam, η μαθήτρια με τους υψηλότερους βαθμούς τελικών εξετάσεων γυμνασίου σε ολόκληρη την Παλαιστίνη, σκοτώθηκε με πολλά μέλη της οικογένειάς της από ένα χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό Al Nuseirat. Ακριβώς όπως το Ισραήλ καταστρέφει την επίσημη μνήμη των Παλαιστινίων στη Γάζα καταστρέφοντας τα αρχεία και τα ορόσημα της Γάζας, εξαφανίζει τις προσωπικές ζωές και τις ιδιωτικές μνήμες, τις ιστορίες και το μέλλον των Παλαιστινίων, βομβαρδίζοντας και ισοπεδώνοντας νεκροταφεία, καταστρέφοντας οικογενειακά αρχεία και φωτογραφίες, αφανίζοντας ολόκληρες οικογένειες πολλών γενεών και σκοτώνοντας, ακρωτηριάζοντας και τραυματίζοντας μια ολόκληρη γενιά παιδιών…

Και για όλη αυτή την πελώρια αγριότητα και βαρβαρότητα, οι σιωνιστές επικαλούνται την «άμυνα του Ισραήλ»! Αλλά υπάρχει δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται σφάζοντας και γκρεμίζοντας όταν ο λαός της Παλαιστίνης εξεγείρεται διεκδικώντας τη γη που του έκλεψαν, την αξιοπρέπεια που του καταπάτησαν και την ελευθερία που του στέρησαν οι σιωνιστές;  Και υπάρχει δικαίωμα ανώτερο από το δικαίωμα των λαών να αντιστέκονται στους κατακτητές;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!