Αρχική διεθνή Γαλλική αναταραχή

Γαλλική αναταραχή

Ενώ συνεχίζονται οι εργατικές απεργίες και οι καταλήψεις σχολείων και πανεπιστημίων στη Γαλλία, η κυβέρνηση του προέδρου Μακρόν έχει σχεδόν εγκαταλείψει το καρότο και πλέον αρκείται στο μαστίγιο προκειμένου να καταστείλει τις λαϊκές αντιδράσεις στην αντεργατική και αντινεολαιίστικη πολιτική της. Κι αν της λείπει η κοινωνική υποστήριξη, την αναπληρώνει με την αμέριστη βοήθεια που της παρέχουν τα δυναμικά συστημικά κέντρα και η πλειοψηφία των ΜΜΕ, καθώς και με την ανοχή σχεδόν όλου του πολιτικού φάσματος – με την εξαίρεση των «άκρων» (Μελανσόν και Λεπέν). Τελικά, καλύπτει το «κενό» πάνω στο οποίο βαδίζει με ένα παραλήρημα συκοφάντησης όσων κινητοποιούνται και με αναβάθμιση της καταστολής.

Χαρακτηριστικά, αυτήν την εβδομάδα ένας νεαρός διαδηλωτής στη Νοτρ-Νταμ-ντε-Λαντ* τραυματίστηκε βαριά (ακρωτηριασμός χεριού) από χειροβομβίδα που έριξαν τα γαλλικά ΜΑΤ. Πρόκειται για χειροβομβίδα  τύπου GLI-F4, που εκτός από χημικά περιέχει και την εκρηκτική ουσία ΤΝΤ: με ίδιου ακριβώς τύπου «δακρυγόνο» είχε δολοφονηθεί το 2014 στην Ταρν ο οικολόγος Ρεμί Φρες**, ενώ είχε τραυματιστεί βαριά στα κάτω άκρα και άλλος ένας διαδηλωτής στη Λοραίνη πέρυσι. Ένα ακόμη επεισόδιο του παροξυσμού καταστολής ήταν η εισβολή των ΜΑΤ, το βράδυ της Τρίτης, σε κατειλημμένο λύκειο του Παρισιού: οι αστυνομικοί συνέλαβαν πάνω από 100 μαθητές, και όλη τη νύχτα οι γονείς τους προσπαθούσαν μάταια να ανακαλύψουν πού κρατούνται!

Φαίνεται όμως ότι το μαστίγιο δεν φέρνει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα – αντίθετα, αυξάνει την πίεση στις πολιτικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες να κλιμακώσουν την αντίσταση στην κυβέρνηση Μακρόν. Αποτέλεσμα (καθυστερημένο…) είναι το κάλεσμα για μια «Λαϊκή Πλημμυρίδα», το οποίο υπέγραψαν πάνω από 50 κοινωνικά κινήματα, κόμματα, συνδικάτα και πρωτοβουλίες πολιτών. Έτσι, σήμερα πραγματοποιούνται στο Παρίσι και σε 90 ακόμη πόλεις της Γαλλίας αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με στόχο «να υπερβούμε το στάδιο των επιμέρους κινητοποιήσεων και να πάμε πιο μακριά, όλες και όλοι μαζί, επιβεβαιώνοντας στους δρόμους ότι υπάρχουν εναλλακτικές, κι ότι δεν υποτασσόμαστε στη μοίρα που μας ετοιμάζει η κυβέρνηση».

 

* Για τις κινητοποιήσεις εκεί, βλ. φύλλο 403, σελ. 20.

** Βλ. φύλλο 236, σελ. 3.

Σχόλια

Exit mobile version