Η Deutsche Bank προδιαγράφει το μέλλον της Ελλάδας… Του Μάριου Διονέλλη

Με τον πιο επίσημο και απροκάλυπτο τρόπο βάζει πόδι στα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων η Γερμανία μέσω της έκθεσης της Deutsche Bank, η οποία υπολογίζει για πρώτη φορά στα 427 δισεκατομμύρια ευρώ τα αναμενόμενα έσοδα από τις εξορύξεις μόνο στα νότια της Κρήτης. Η έκθεση προκάλεσε ρίγη χαράς στους ντόπιους σωτήρες που πουλάνε όνειρα πετρελαίου και φυσικού αερίου στους υπηκόους της Ψωροκώσταινας και διθυραμβικούς τίτλους στις εφημερίδες της Κρήτης αλλά και της Αθήνας.
Ωστόσο, πίσω από τις οικονομοτεχνικές παρατηρήσεις της Deutsche Bank, οι πιο προσεκτικοί αναγνώστες θα παρατηρήσουν την ξεκάθαρη αποτύπωση του μέλλοντος που προβλέπει η Γερμανία για την Ελλάδα έστω και αν αυτή μετατραπεί σε πηγή ενεργειακού πλούτου.

Τα λεφτά μισά-μισά…
Καταρχάς στην έκθεση τονίζεται πως από τα 427 δισ. η Ελλάδα θα δικαιούται μάλλον τα μισά αφού 25% πηγαίνει στο κόστος εξόρυξης και ακόμα ένα 25% ως κέρδη του επενδυτή που θα αναλάβει το δύσκολο έργο. Η εκτίμηση αυτή φαντάζει μάλλον αισιόδοξη αφού κατά καιρούς έχουν ακουστεί και συσχετισμοί 70-30 υπέρ του επενδυτή επί του συνολικού εσόδου. Με το σύστημα μισά-μισά πάντως τα καθαρά έσοδα τις Ελλάδας θα είναι περίπου 214 δισ. ευρώ. Τι θα κάνουμε όμως με τα λεφτά αυτά;
Η γερμανική τράπεζα με νόημα επισημαίνει πως αυτά τα χρήματα θα αρχίσουν να εισρέουν στην Ελλάδα κοντά στο 2020, δηλαδή στη χρονική στιγμή που έχει τεθεί ο στόχος για τη μείωση του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ προς τα επίπεδα του 120%. Όπως αναφέρεται επί λέξει στην έκθεση, «τη χρονική στιγμή που τα κοιτάσματα θα αρχίσουν να εισρέουν στην αγορά, θα κάνουν πολύ πιο διαχειρίσιμα τα δανειακά βάρη της Ελλάδας». Συνεπώς ούτε σκέψη για άλλη κατεύθυνση των εσόδων από φυσικό αέριο παρά μόνο στη μαύρη τρύπα τους χρέους που κανείς δεν ξέρει πόσο ακριβώς θα είναι το 2020. Με τον πιο σαφή τρόπο υποδεικνύεται στις μελλοντικές κυβερνήσεις ότι τα όποια έσοδα από τους υδρογονάνθρακες έχουν ήδη μοιραστεί και ασφαλώς δεν θα περισσέψει ούτε ένα ξεροκόμματο για επενδύσεις σε τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία κλπ.

Μέλλον… Λιβύης
Η Deutsche Bank ανησυχεί για αποσχιστικές τάσεις της Ελλάδας από το ευρώ αν ανακαλύψει πως μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Ωστόσο καθησυχάζει τους επενδυτές υπενθυμίζοντας πως η διαπραγμάτευση των υδρογονανθράκων γίνεται στις διεθνείς αγορές σε δολάρια, ενώ κυνικά τους υπενθυμίζει πως οι εταιρίες ερευνών πετρελαίου και αερίου είναι «συνηθισμένες να λειτουργούν σε καθεστώτα που χαρακτηρίζονται από αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα», προδιαγράφοντας περίπου μέλλον… Λιβύης για την Ελλάδα.
Οι επενδυτές όμως καθησυχάζονται και στην επόμενη παράγραφο, όπου υπενθυμίζεται ότι «η αποκλιμάκωση του εργατικού κόστους και οι καθοδικές πιέσεις και σε άλλα κόστη στην ελληνική οικονομία ενδέχεται να προσφέρουν βελτιωμένα λειτουργικά περιθώρια στις εταιρίες που θα αποφασίσουν να επενδύσουν». Περάστε κόσμε δηλαδή, άφθονος υπόγειος πλούτος και φτηνά εργατικά χέρια.

Μνημόνια και μέτρα για πάντα…
Η Deutsche Bank είναι αποκαλυπτική και για τη συνέχιση των περιοριστικών πολιτικών στην Ελλάδα. Στις τελευταίες παραγράφους της εκφράζεται ανησυχία για τον κίνδυνο «να εκτροχιαστεί η προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας από την ευφορία που μπορεί να προκαλέσουν τα ιδιαίτερα υποσχόμενα ευρήματα».
Με λίγα λόγια λέει η τράπεζα πως τα μέτρα και τα μνημόνια για την «ανάταξη της οικονομίας» θα είναι εδώ, με ή χωρίς φυσικό αέριο και πετρέλαιο…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!