Αποτελεσματική η παγκόσμια κινητοποίηση για τη σωτηρία της περιοχής από το γκολφ και τα ξενοδοχεία
του Μάριου Διονέλλη
Με ρυθμούς fast track εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή 123 κατοίκων της Σητείας και 18 περιβαλλοντικών φορέων κατά του Προεδρικού Διατάγματος που ανοίγει το δρόμο για την επένδυση – μαμούθ στο Κάβο Σίδερο του Λασιθίου. Η αρχικώς ανακοινωθείσα ημερομηνία της 4ης Ιουλίου (μεθαύριο Δευτέρα) προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε δικαστικούς κύκλους καθώς έδινε την εικόνα της άρον-άρον εκδίκασης σε μια υπόθεση που κανονικά θα ήθελε περίπου ένα χρόνο για να φτάσει μέχρι το ακροατήριο του ΣτΕ. (η προσφυγή είχε κατατεθεί λιγότερο από δύο μήνες πριν, στις 10 Μαΐου). Όπως έγινε γνωστό, την Παρασκευή, η εκδίκαση αναβλήθηκε για τις 16 Σεπτεμβρίου μετά τις αντιδράσεις ακόμα και για το γεγονός ότι η δίκη είχε οριστεί σε περίοδο διακοπών του ΣτΕ. Έτσι, το δικαστήριο διασώζει τουλάχιστον την έξωθεν μαρτυρία του μεταθέτοντας την ημερομηνία για το φθινόπωρο και πάλι όμως πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι αντίστοιχες υποθέσεις.
Το τελευταίο διάστημα έχει ξεσηκωθεί κύμα αντιδράσεων για την προώθηση μιας καταστροφικής για το περιβάλλον επένδυσης και μάλιστα υπό την «αριστερή» διακυβέρνηση της χώρας. Οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ ζητούν την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000, τη στιγμή που ήδη η χώρα βρίσκεται υπόλογη έναντι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την έλλειψη διαχειριστικών σχεδίων για τις προστατευόμενες περιοχές. Τον Φεβρουάριο, μάλιστα, η κυβέρνηση παρέλαβε και την αιτιολογημένη γνώμη από την Κομισιόν για το συγκεκριμένο θέμα, στάδιο που προηγείται από την παραπομπή της χώρας για καταστρατήγηση της περιβαλλοντικών οδηγιών. Στη συγκεκριμένη προστατευόμενη περιοχή επιχειρείται να φυτρώσουν 5 ξενοδοχειακές μονάδες, συνολικής δυναμικότητας περίπου 2.000 κλινών, καθώς και ένα γήπεδο γκολφ.
Επιπλέον, στην προσφυγή θίγεται το ίδιο το μνημονιακό νομοθετικό πλαίσιο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις, το οποίο ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ. αλλά εφαρμόζει απαρέγκλιτα η τωρινή κυβέρνηση. Ο συγκεκριμένος νόμος για τα ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων) δημιουργεί προνομιακό πεδίο για τους επενδυτές δίνοντας δικαίωμα ιδιωτικής χωροταξίας, κάτι που αντίκειται στις διατάξεις του Συντάγματος.
Σφοδρές αντιδράσεις, τέλος, συναντά η αδιαφορία και της παρούσας κυβέρνησης για τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής, ο οποίος μάλιστα εκτείνεται σε όλες τις περιόδους της αρχαιότητας και μέχρι τα βυζαντινά χρόνια. Έκκληση να σταματήσει την επένδυση έκανε στον πρωθυπουργό το Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Συμβούλιο, τονίζοντας την ιδιαιτερότητα της περιοχής, ενώ του θύμισε με νόημα τις δικές του, προεκλογικές αναφορές για «καταστροφική επένδυση», ζητώντας του να μείνει σταθερός στην άποψή του (σ.σ. έστω σ’ αυτή).
Αντίθετα με τις προεκλογικές εξαγγελίες πάντως, και αυτό το επενδυτικό σχέδιο (μετά τον ΟΛΠ, τα αεροδρόμια, το νερό κ.λπ. κ.λπ. ) φαίνεται να βρίσκει τον δρόμο του με «αριστερή» διακυβέρνηση και με τις υπογραφές των υπουργών Σταθάκη, Τσιρώνη, Σκουρλέτη και Μπαλτά να κοσμούν το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα. Τελευταίο καταφύγιο των πολιτών είναι η Δικαιοσύνη, εφόσον δεν κινηθεί με τη γενικότερη λογική του fast track.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η διαδικτυακή συλλογή υπογραφών για την προστασία της περιοχής, όπου μεταξύ άλλων έχουν συμμετάσχει και επιφανείς ιστορικοί και αρχαιολόγοι από πανεπιστήμια όλου του κόσμου ζητώντας την ανάσχεση της συγκεκριμένης επένδυσης: