Το έργο Escuela του Γκιγιέρμο Καλντερόν, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη, στο Θέατρο Θησείον
Της Χριστίνας-Βαλεντίνας Θάνου
Γενοκτονία είναι να σκοτώνεις τα αδέλφια σου. Πόλεμος είναι η αποτυχία της ανθρωπότητας. Πόλεμος είναι όλοι εναντίων όλων. Escuela σημαίνει σχολείο. Το 1987, στη Χιλή της δικτατορία του Πινοσέτ.
Με ελάχιστα σκηνικά μέσα και λίγη μουσική, πέντε ηθοποιοί με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, με τη φωνή και το σώμα τους, ζωγραφίζουν το κλίμα φόβου και ανασφάλειας της εποχής εκείνης. Συνθέτουν το σκοτεινό σαλόνι, όπου μια ομάδα νέων ακτιβιστών συγκεντρώνονται για να μυηθούν στις μεθόδους του ένοπλου επαναστατικού αγώνα, για την ανατροπή της στρατιωτικής δικτατορίας. Οι εκπαιδευόμενοι δεν αποκαλύπτουν το πρόσωπό τους, ούτε αναμεταξύ τους, ώστε κανείς να μην μπορεί να προδοθεί από την ομάδα σε περίπτωση σύλληψης. Κανείς δεν εμπιστεύεται κ-α-ν-έ-ν-α-ν.
Διδάσκονται πώς να χρησιμοποιούν όπλο, μυστικές οργανωτικές πρακτικές, αλλά και πολιτική θεωρία. Διδάσκονται ότι η θέληση να θυσιάσεις τη ζωή σου για την επανάσταση δεν αρκεί, πρέπει να είσαι πρόθυμος και να σκοτώσεις. Διαπιστώνουν ότι οι κυβερνήσεις λένε ψέματα και αποπροσανατολίζουν το λαό. Και ξέρουν πάρα πολύ καλά οι κυβερνώντες πώς να έχουν το λαό αποχαυνωμένο και έχουν, επίσης, πολλά μέσα για να το πετύχουν. Κυρίως επιστρατεύουν το φόβο. «Είμαι εδώ. Είμαι το κράτος… για να σε υπερασπιστώ από την εργατική τάξη που κ-ου-ρ-ά-σ-τ-η-κ-ε να την εκμεταλλεύεσαι», θα πει το κράτος στον κεφαλαιοκράτη.
Το έργο, με υπόγειο χιούμορ και με διεισδυτική ματιά, καταγράφει τη βιαιότητα των ανθρώπων εντός ενός πολιτικού συστήματος όπου κυριαρχεί η αδικία. Δείχνει τον αγώνα και την πάλη μιας χαμένης γενιάς που λαχτάρησε να αποκτήσει δικαιοσύνη και ελευθερία και πίστεψε ότι η μόνη ελπίδα είναι η ένοπλη επανάσταση. Και έμαθε άκομψα τους όρους της αντίστασης. Έμαθε, επίσης, ότι ακόμα και ο βασανιστής πρέπει να πει μια ιστορία στον εαυτό του για να βασανίσει. Η βία εναντίον της βίας μπορεί να προσφέρει τη λύση ή μήπως η χρήση των ίδιων μέσων και των ίδιων όρων με τον καταπιεστή επικυρώνει την ύπαρξη του;
Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, μουσική επιμέλεια: Κωνσταντίνα Βαρσάμη, φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος. Παίζουν: Αγοραστή Αρβανίτη, Αννίτα Κούλη, Αθηνά Καραγιώτη, Σωκράτης Πατσίκας, Σταύρος Σβήγκος.
INFO
Παραστάσεις: Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21:00, Κυριακή 20:00 έως & Κυριακή 27/03/16. Διάρκεια 80΄. Εισιτήριο 12 ευρώ, μειωμένο 8 ευρώ, τηλ. ταμείου: 210-3255444.