Του Δημήτρη Χατζηαριστερά *

Με παλαϊκή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και συμπαράταξη της ευρύτερης Αριστεράς, μπορούμε να ακυρώσουμε τις επιλογές κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ

Στις μέρες μας εξαπολύεται η μεγαλύτερη, εδώ και πολλές δεκαετίες, ολομέτωπη επίθεση στην εργατική τάξη, βάζοντας στη λαιμητόμο μισθούς, συντάξεις, ασφάλιση, εργασιακές σχέσεις, προαναγγέλοντας το εφιαλτικό άπλωμα της ανεργίας και τη συμπίεση του εργατικού εισοδήματος. Η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση που φέρει όλα τα συμπτώματα μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης που εκδηλώνεται στο φόντο της γενικότερης κρίσης του νεοφιλελεύθερου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης. Το μοντέλο αυτό έχει επιβληθεί στους ευρωπαϊκούς λαούς μέσω της εφαρμογής μονοδιάστατων οικονομικών πολιτικών που δεν συνεισέφεραν στην ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση, ούτε συνέβαλαν στην άμβλυνση των μεγάλων κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων. Οι πολιτικές που ακολουθούνται στηρίζονται στην ανισοκατανομή των πόρων, στοχεύοντας στην ευημερία του κεφαλαίου και των αριθμών, παρά των ανθρώπων.

Επιπροσθέτως, το ελληνικό χρέος έχει την ιδιαιτερότητα να αποτελεί απόρροια των κυβερνητικών επιλογών ενός παρηκμασμένου, πελατειακού και νεοφιλελεύθερου δικομματικού συστήματος και αποτέλεσμα της λεηλασίας της χώρας από τις μεγάλες εγχώριες και πολυεθνικές εταιρίες που διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην εγχώρια και διεθνή κερδοσκοπία.

Ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα η εργατική τάξη της χώρας οφείλουν να αντιληφθούν ότι ούτε υπόλογοι είναι, ούτε υπεύθυνοι για τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αριστερά οφείλει να σταθεί στο ύψος των ευθυνών της και πρώτα απ’ όλα ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι της χώρας να σταματήσουν να βλέπουν με φόβο, μοιρολατρία και παθητικότητα την κατάσταση. Αυτή την ώρα μπορεί και πρέπει να αναληφθεί, άμεσα, μια μεγάλη και καρποφόρα πρωτοβουλία συνάντησης και διαλόγου όλων των αριστερών δυνάμεων για μια αναγεννημένη, συμπαραταγμένη Αριστερά, ικανή ξανά να πρωτοπορήσει σε τόλμη, ριζοσπαστικότητα και αξιοπιστία, για μια καινούργια μεγάλη και σωτήρια κοινωνική ταξική συμμαχία που θα φέρει το λαό στο προσκήνιο και θα υπηρετήσει, ταυτόχρονα, με τα πιο ζωτικά συμφέροντα των εργαζομένων, την ίδια την υπόσταση και τα γενικά εθνικά συμφέροντα της χώρας, αποτελώντας παράδειγμα για την αντιμετώπιση της επίθεσης που δέχονται όλοι οι Ευρωπαίοι από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Με παλλαϊκή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και συμπαράταξη της ευρύτερης Αριστεράς, μπορούμε να ακυρώσουμε τις επιλογές της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, ανοίγοντας νέους προοδευτικούς ορίζοντες, με μεγάλες ενωτικές κινητοποιήσεις με καθολική λαϊκή εξέγερση και προβολή του σοσιαλισμού στην κρίση του οικονομικού νεοφιλελευθερισμού. Μια κυβέρνηση της Αριστεράς στην πατρίδα μας, που θα αναδεικνυόταν με τους αγώνες και τη θέληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, θα εφάρμοζε ένα προοδευτικό πρόγραμμα σοσιαλιστικής προοπτικής, θα αντιμετώπιζε ριζοσπαστικά και με βάση τις παραπάνω αλήθειες, διαπιστώσεις και παραδοχές, το ζήτημα του δημοσίου χρέους και ιδιαίτερα του εξωτερικού.

 * Ο Δημήτρης Χατζηαριστεράς είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!